Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačija
  • 04.05.2022. 16:30
  • Braničevski okrug, Stamenica, Petrovac na Mlavi

Bačija - izložba najkvalitetnijih rasa ovaca 7. maja

Posetiocima su, pored prezentacije savremenih dostignuća u ovoj oblasti stočarstva, na raspolaganju degustacije etno hrane, kao i proizvodi od domaće radinosti.

Foto: TO Petrovac na Mlavi
  • 154
  • 35
  • 0

Manifestacija "Bačija" održaće se 7. maja u selu Stamenica kod Petrovca na Mlavi, najavljuje Turistička organizacija Srbije. Svoje kolekcije najkvalitetnijih rasa ovaca izlažu stočari u stajama posebno pripremljenim za ovu priliku.

Posetiocima su, pored prezentacije savremenih dostignuća u ovoj oblasti stočarstva, na raspolaganju degustacije etno hrane, kao i proizvodi od domaće radinosti. Dominira jagnjeće pečenje sa ražnja zbog kvalitetne i raznovrsne ispaše na obroncima Homolja.

Selo Stamnica se nalazi na obroncima Homoljskih planina u kome se već više od stotinu godina, početkom maja meseca ili tačnije trećeg đurđevdanskog dana, održava tradicionalni skup bačijara, koji je poslednjih godina stekao popularnost i postao tradicionalna manifestacija širih razmera. Na prvu subotu po Đurđevdanu, meštani okupljaju svoja stada ovaca na bačiji, na salašu koji se nalazi u podnožju planinskog vrha Kukulj, pored same Stamničke reke, na samo kilometar od centra sela.

Pored bačijarskih igara, biće organizovano takmičenje u muži ovaca, edukativna predavanja i degustacije tradicionalnih jela, najavljuje TO Petrovac na Mlavi.


Tagovi

Bačija Petrovac na Mlavi Stamenica Manifestacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...