Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika
  • 31.03.2018. 14:30

Borić: Pokloniti veću pažnju mladima na selu

Poljska ima 14,5% mladih poljoprivrednika u ukupnoj agrarnoj populaciji. Kod nas je, po popisu iz 2012., 4,5% mladih, među poljoprivrednicima. Prosek u EU je blizu 10%.

Foto: Đorđe Simović
  • 711
  • 33
  • 0

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) u Rivici, u opštini Irig, odžalo je agrarni skup. Na manifestaciji je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković pričao o pokrajinskim podsticajima u agraru. Agrarni analitičar Žarko Galetin je na praktičnim primerima ukazivao na kitična mesta pri apliciranju za novac iz IPARD programa.  Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović predstavio je aktuelne kreditne linije, i njemu je upućen najveći broj pitanja, među nešto više od stotinu prisutnih poljoprivrednika. Bilo je govora i o jeftinijem govoru, kao i o poljomehanizaciji. Skup u Rivici bila je prilika i za kratak razgovor sa Milanom Borićem, predsednikom SUMP-a.

Prepoznati od države, povezani sa Evropom

Srpsko udruženje postoji nekoliko godina. Koji su vam zacrtani ciljevi i šta ste uspeli do sada da uradite za mlade poljoprivrednike?

Osnovani smo 2015. Za sada je najveći uspeh da su mladi poljoprivrednici prepoznati od države. Oni imaju konkretnu pomoć države od 2016. godine.

Povezali ste se sa mladim poljoprivrednicima u Evropskoj uniji, odlazili ste i u Brisel, kakva je situacija tamo? Kako zakonodavstvo u EU tretira mlade poljoprivednike i koliko im pomaže?

Tamo su mladi poljoprivrednici zakonski prepoznati već 60 godina i ove godine se taj jubilej specijalno obeležava. SUMP je jedina organizacija iz Srbije koje je član Evropskog veća mladih poljoprivrednika u Briselu. Sa njima razmenjujemo iskustva i nova saznanja.

Skup u Rivici
Skup u Rivici

Malo mladih se bavi poljoprivredom, ali im SUMP omogućava da budu u toku

Činjenica je da mladim ljudima širom kontinenta poljoprivreda nije atraktivna delatnost. Mladi naraštaji sve ređe ostaju na selu. Kako taj demografski trend promeniti?

Takva situacija nije u svim državama i regionima. Primera radi, Poljska ima 14,5% mladih poljoprivrednika u ukupnoj agrarnoj populaciji. Kod nas je po popisu iz 2012. 4,5% mladih, među poljoprivrednicima. Prosek u EU je blizu 10%.

Kakvi su vam planovi za naredni period?

Obilazimo opštine, mladima predstavljamo naše aktivnosti, organizujemo im studijska putovanja u EU kako bi se upoznali sa tamošnjim izazovima sa kojima se susreću mladi na selu. To je prilika i da vide nove tehnologije proizvodnje, koje možda nisu prisutne u Srbiji. Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ćemo organizovati treću konferenciju "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i Evropskoj uniji". Konferencija će biti održana u Master centru u subotu 19. maja u 18 sati. Uz naše učestvovaće i mladi poljoprivrednici iz EU.

I Milan Borić se bavi poljoprivedom u Krčedinu u Sremu. Kako kaže, dok se deda bavio stočarstvom i imao vinograd, on se bavi ratarskom proizvodnjom. Planira da intezivira prozvodnju kako bi povećao prihod.

Ukoliko želite da saznate više o Srpskom udruženju mladih poljoprivrednika (SUMP), možete im se obratiti na dole navedene kontakte!


Tagovi

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Milan Borić Rivica Agrarni skup IPARD Žarko Galetin SUMP


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/