Na tri dana u Kragujevcu je prekinuta dijeta svih onih koji to praktikuju na početku proleća. Povod je bio Sajam čokolade i kafe, po prvi put organizovan u Srbiji. Ovaj događaj doneo je novine koje nismo očekivali.
Na prvom srpskom Sajmu čokolade i kafe, koji je proteklog vikenda održan u Kragujevcu, najpopularnija su bila jela od ove omiljene slatke poslastice. Ubedljivo najviše pažnje izazvale su špagete uronjene u čokoladu sa ganaš kremom i mentom.
Ovu novinu na Šumadija sajam u Kragujevac donela je Marija Janjić, nastavnik poslastičarstva u Ugostiteljsko- turističkoj školi iz Vrnjačke Banje. Odmah iza nje bile su kolege iz Leskovca, koji su kafu služili u šoljicama od čokolade, pa oni koji su kombinovali meso sa sosevima - opet od čokolade!
Marija kaže da su je organizatori pitali da pripremi nešto inovativno. Odlučila se za špagete u čokoladi, za koje veruje da mogu da postanu simboličan slatkiš za Vrnjačku Banju:
"Priprema je jednostavna. Napravi se sos od crne čokolade i pavlake, a potom se dodaju špagete. Ne morate prethodno da ih kuvate. Sirove ih stavljate u sos u kome će se one u stvari skuvati i upiti sve ukuse. To je osnova. Ja ih služim sa ganaž kremom sa ukusom mente, ali su mogućnosti što se tiče ukusa neograničene".
Jednostavan recept za inovativnu poslasticu
Na štandu centralne master kuhinje, sva tri dana Sajma održavane su edukativne radionice i programi za poslastičare i ostale zainteresovane, pod nazivom "Chocolate Professional" i "Coffee Profesional". Žiri koji je bio sastavljen od članova HoReCa asocijacije Kragujevac, Rumunske asocijacije ACCEA, Asocijacija master šefova Srbije, Asocijacija master šefova Hrvatske, Udruženje turističkih poslenika iz Niša, "AREGALA Slovakia", Asocijacija somelijera Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe "Kafopije" nadgledali su i ocenjivali rad poslastičara i dali organizacionu podršku takmičenju.
Na ovom sajmu učestvovalo je preko 30 organizacija, institucija i udruženja koja se bave ugostiteljstvom, obukom i konsalting uslugama u ovoj oblasti. Osim špageta pravili su se i zdravi slatkiši bez glutena, laktoze i šećera, zatim slatki suši, ali i Zagrebačke kremšnite i poslastice sa Hvara. U centralnom delu sajmišta bila je izložba festivalskih torti.
Čokolada, čokolada i još čokolade... Dekoracija Saše Aleksića
I hobisti imali svoj trenutak
Jedna od izlagača bio je i Saša Aleksić iz Svrljiga, kome je pravljenje slatkiša samo hobi. Iako nije po struci poslastičar, uspeo je da privuče pažnju posetilaca dekoracijom torti od čokolade, te je tako za najmlađe napravio svoju viziju kuće za Ivicu i Maricu. Očekivano, najmlađima je upravo to najviše privuklo pažnju.
"Ne bavim se profesionalno time, ali u slobodno vreme pravim slatkiše. Torte uglavnom pravim za izložbu i takmičenja. Kao mali sam se uvek muvao po kuhinji sa majkom i bakom. Pretpostavljam da odatkle potiče ta strast", kaže Aleksić.
Kockicu čokolade najbolje je, kažu hedonisti, kombinovati sa dobrom kafom. Izlagači ovog napitka koji su došli u Kragujevac iz cele Srbije, kažu da se kod nas još uvek najviše pije domaća kafa. A oni su je, možda pomalo neočekivano, kuvali baš u crvenim retro lončićima na tufne i tako pobrali simpatije i nostalgiju posetilaca.
"Kafa prvo privuče mirisom. A potom i ukusima. Iznenađujuće je, ali kod nas se još uvek najviše pije domaća kafa. Utisak zavarava činjenica da vidite ljude po kafićima da piju espreso, pa se čini da se ova kafa mnogo više troši. Međutim, 95 odsto potrošnje pripada klasično kuvanoj kafi. U Srbiji se pije poprilično kafe. Odrasli u toku dana sigurno popiju po dve tri šoljice, a to je skoro 50 grama kafe, kaže Branislav Jovanović, prodavac kafe iz Kruševca.
Foto: Biljana Nenković
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Biljana Nenković
pre 8 godina
Izvinjavam se ako sam napravila grešku.....Pokušaćemo da to ispravimo.