Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 18.05.2017. 16:50

Dan stočara na Poljoprivrednom sajmu

Četvrtak na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu rezevisan je za stočare. Održan je defile šampiona i uručene su nagrade. Najkvalitetnija grla goveda prodata su na prvoj aukciji.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 2.463
  • 115
  • 0

Na Manježu je izloženo više od 1.500 grla, 200 više nego prošle godine. Ocenjivani su prema kategorijama: goveda, svinjarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, živina i konjarstvo.

Ocenjivanje goveda

Miroslav Plavšić, predsednik Komisije za ocenjivanje goveda, rekao je da je prisutan veći broj izlagača. Prikazana su 142 grla, a ocenjivano je 111. Ostatak je bio van konkurencije. Posebno je skrenuta pažnja da nijedno grlo nije imalo prerasle papke.

Dodeljene su tri zlatne medalje:

  • "Stari Tamiš", holštajn frizijska rasa
  • Zdravko Gojković iz Mramorka, simentalska rasa
  • Dragan Todorović, Dublje, simentalska rasa

Šampioni su:

  • "Delta agrar",Novi Beograd, holštajn frizijska krava
  • "PIK Bečej", Bečej, holštajn frizijska junica
  • Miroslav Rajković, Pardik, krava simentalske rasa
  • Milan Rajković, junica simentalske rase

Kokan i Rundov

Apsolutni šampioni su:

  • "Delta Agrar", Novi Beograd, junica holštajn frizijska rase
  • Opštinska uprava Svilajnac, simentalska junica

Osim Kokana teškog 1.980 kg, veliku pažnju privukli su trogodišnji Rundov sa 1.440 kg i Tajson star 22 meseca i težak 1.030 kg.

Ocenjivanje svinja

Da pomaka u ovoj kategoriji ima u odnosu na prošlu godinu, kaže dr Čedomir Radović, sa Instituta za stočarstvo iz Zemuna, koji je bio predsednik Komisije:

"Samo jedno grlo ove godine ima eksterijerne greške. Ono što bi bilo dobro jeste da se promeni Pravilnik, po pitanju rasa svinja i da izlagači nauče kako na pravi način da teraju grla u ringu. Takođe, potrebno je da sačuvamo ugrožene autohtone rase - moravku i resavku".

Ocenjivano je 99 grla i 10 prasadi. Zlatnu medalju osvojio je Dragan Davidov iz Melenaca, dok je "Napredak" iz Stare Pazove veliki šamipon. Apsolutni šampion je Jelena Beuković iz Žarkova, za izložene nerastove rasa veliki jorkšir, landras i durok, nazimica rase veliki jorkšir kao i krmaču sa prasadima.

Ocenjivanje ovaca i koza

Izložena su 402 grla ovaca, a 63 nisu ocenjena. Broj ovaca raste iz godine u godinu, a najviše je bilo onih virtemberg rasa. Predsednik Komisije bila je dr Dragana Ružić Muslić. Apsolutni šampion za virtemberg rasu je Goran Čolić iz Bogatića, a za il de frans Milorad Čuletić iz Hrtkovaca.

Ovčari na defileu

Primetan je problem kada je izložba koza u pitanju, jer ih je izloženo samo 33, što je trend godinama unazad. Sve su alpino rase, a njih 12 nije ocenjeno.

Pehar novosadskog sajma za izloženu kolekciju koza pripao je Dejanu Mitiću iz Svrljiga, a za izloženog jarca tet br 10515 rase alpina Rajku Varadincu iz Kumana.

Ovan Mića II je nezvanično najveći ovan na Sajmu sa 167 kilograma. On je šampion u konkurenciji dvizaca -priplodnih dvogodišnjih grla.

Ocenjivanje živine i nekonvecionalnih

Od 385 primeraka živine, ocenjeno je 147 kokošaka. Predsednik komisije bila je prof. dr Mirjana Đukić Stojčić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Pehar Novosadskog sajma dodeljen je živinarskoj zadruzi "Živinarstvo" iz Novog Sada za izložene kolekcije čistih rasa i genetskih resursa živine.

Ono što je istaknuto kao problem u živinarstvu je neumatičenost.

Ocenjivanje konja

Izložba konja je posebni ukras Sajma, a ocenjivana su 93 grla. Predsednik komisije bio je dipl. Ing Aleksandar Pejić. Ocenjivan je 81 lipicaner, sedam hladnokrvnih hrvatskih I jedan nonius. Apsoluti šampion je 125 Favay Bonadea, vlasnika Elene Vlaović iz Laćarka.

Prva aukcija ikada

Grlo koje će ući u istoriju ko prvo prodato na Novosadskom sajmu je steona junica simentalka, koja je sa početnih 2.350 evra dostigla cenu od 2.650 evra. Kupac je Mirko Petković. Najveći srpski bik Kokan prodat je za 4.650 evra, za 150 više od početne cene.

Prva prodata junica

"Ovo je pilot projekat, a nadamo se da ćemo uspeti da izvršimo registraciju, kako bi se ovaj događaj dešavao tokom cele godine", rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Priznanja najboljima

Svečano uručenje priznanja odgajivačima proteklo je i u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Naglasio je da je akcenat ove godine na stočarstvu i organskoj poljoprivredi i da se nada da će rezultati u poljoprivredi iz godinu u godinu biti sve veći.

Foto: Aleksandra Kekić


Foto prilog


Tagovi

Branislav Nedimović Slobodan Cvetković Poljoprivredni sajam Manjež Defile Nagrade Izložba stoke


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u