Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Homolje
  • 09.08.2016. 14:30

Deveti Dan proje i sira pomaže ruralni razvoj

U Medveđici, malom selu u opštini Žagubica, po IX put, 13. avgusta održaće se manifestacija "Dan proje i sira".

Foto: TO Žagubica
  • 479
  • 88
  • 0

Opština Žagubica u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Žagubica organizuje manifestaciju "Dan proje i sira". Sada već poznata manifestacija održaće se po deveti put u selu Medveđica u opštini Žagubica u subotu 13. avgusta 2016. godine sa početkom u 10 časova na prostoru dvorišta nekadašnje osnovne škole.

Cilj ove manifestacije je izložba čuvenog homoljskog sira i proje koju mese vredne ruke domaćica iz Homolja, kao i da se od zaborava sačuvaju seoske igre. Takođe je osmišljena da afirmiše razvoj seoskog turizma u Homolju.

Takmičenje za "Naj proju" i "Naj sir"

U sklopu manifestacije održaće se takmičenje po kategorijama za "Naj proju" i "Naj sir". Samo takmičenje ima za cilj da okupi domaćinstva iz sela Medveđica i ostalih sela u opštini Žagubica na jedno veliko druženje a gosti koji dođu na manifestaciju da uživaju u hrani koja je proizvedena na ovom području. Proja i sir nekada su pastirima bili glavna hrana koju su nosili kada bi na ispašu vodili krave, ovce i koze.

Homoljski sir izložiće veliki broj domaćinstava

Veliku pažnju na manifestaciji privućiće izložba čuvenog homoljskog sira proizvedenog od kravljeg mleka a očekuje se izložba homoljskog sira koji je proizveden od ovčijeg mleka. Posetioci će moći da degustiraju sir uz proju od više poljoprivrednih proizvođača i da se uvere u kvalitet ovih proizvoda. Sem izlaganja sira, posetioci će moći direktno od poljoprivrednika i da kupe sir jer je izložba prodajnog karaktera.

Seoske igre kao dopuna manifestacije

Da manifestacija bude zanimljivija održavaju se seoske igre takmičarskog karaktera gde se meštani sela Medveđica i njihovi gosti nadmeću u različitim sprotskim disciplinama, karakterističnim za selo, a danas već pomalo zaboravljenima. U seoskim igrama takmičenja se organizuju u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena i mnogim drugim zanimljivim i neobičnim disciplinama.

Foto: TO Žagubica


Tagovi

Proja Sir Homoljski sir Seoske igre Bacanje kamena s ramena Medveđica Žagubica Homolje


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi