• Agra 2019
  • 26.08.2019. 10:30
  • Gornja Radgona, Slovenija

Digitalizacija u poljoprivredi i preradi u fokusu sajma Agra 2019

Međunarodna sajamska izložba donosi novosti, vrhunsku tehniku i tehnologiju za poljoprivredu, šumarstvo, prehrambenu industriju kao i za vinogradarstvo i vinarstvo.

Foto: Agra
  • 68
  • 3
  • 0

Sajam AGRA 2019 u Gornjoj Radgoni otvoren je 24. i traje do 29. avgusta te predstavlja najveći slovenački i jedan je od najznačajnijih poljoprivredno - prehrambenih sajmova u Evropskoj uniji i državama u okruženju. Akcenti su stavljeni na digitalizaciju u poljoprivredi i preradi. Uz tematske stručne skupove, na sajmu su izloženi i praktični radovi robota i dronova u tom poslovnom segmentu.

Međunarodna sajamska izložba donosi novosti, vrhunsku tehniku i tehnologiju za poljoprivredu, šumarstvo, prehrambenu industriju kao i za vinogradarstvo i vinarstvo. 

Kada je reč o savremenoj proizvodnji i uzgoju, tu su oprema, semenska roba te sredstva za prihranu i zaštitu bilja i životinja. Posetioci mogu uživati u najboljim proizvodima, hrani i vinu. U prvom planu su nove generacije poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode nude na pijaci mladih poljoprivrednika.

AGRA ove godine pažnju posvećuje i ekološkoj poljoprivredi. Na stručnim izložbama goveda i ostalih životinja, uz atraktivne prezentacije na manježu, na bujnim sajamskim vrtovima i šumsko - parkovnim zasadima prikazuje se spoj najbolje tradicije i savremene održive prakse.

Dobar osećaj na sajmu popuniće ponuda odlične hrane iz obližnjeg okruženja. Upravo će taj segment biti u glavnoj ulozi na Danu gastronomije na kojem će se najaviti Slovenija kao Evropska gastronomska regija 2021. 

U tradicionalnoj Agrinoj kuhinji ugledni kuvarski majstori svakodnevno posetiocima nude kulinarske specijalitete pripremljene iz namirnica koje su bile nagrađene na stručnim ocenjivanjima kvaliteta kao i iz svežeg povrća ubranog na sajamskim vrtovima.   

AGRA širi poslanstvo saradnje kao temelj zajedničkog uspeha. Osiguraće plodnost na domaćim i međunarodnim poljima. Tako je dan pre otvaranja sajma održana konferencija evropskih ministara poljoprivrede u Ptuju, a u subotu su svi ministri bili na sajmu. 

Osim države partnera, austrijske Štajerske, na sajmu se predstavljaju i Mađarska, Hrvatska, Severna Makedonija, Poljska, Bugarska i Vijetnam. Predstavljen će biti i projekt "City Cooperation II" koji povezuje 24 mesta susednih Slovenije, Austrije i Mađarske. Međunarodni kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2019 kog u saradnji organizuju Pomurski sajam i Mariborska razvojna agencija/"Enterprise Europe Network" privući će kupce i uvoznike koji su posebno zanimljivi slovenačkim i inostranim preduzećima.   

Prema dugoj tradiciji, na Agri je društveno, veselo, prijateljsko, ukusno, zabavno i korisno. Ne samo za poslovni svet, poljoprivrednike i profesionalce, nego za sve koji traže ukusnu i zdravu hranu, proizvedenu s poštovanjem prema čoveku i okolini.


Tagovi

Agra 2019 Gornja Radgona Robot Dron


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)