Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivredne tehnike u Bolonji
  • 14.11.2016. 11:00

EIMA predstavila poljoprivredu budućnosti

Organizacija, izloženi eksponati, asortiman, okrugli stolovi, radionice, prezentacije, izbori, ljubaznost na svakom koraku samo su neki od razloga da posetite EIMU u Bolonji.

  • 1.281
  • 280
  • 0

Juče su zatvorene kapije sajma EIMA poljoprivredne mehanizacije i opreme u Bolonji. Sajamska manifestacija trajala je od devetog do 13. novembra, i predstavlja najveći događaj te vrste ove godine u Evropi, a prikazano je više od 50.000 eksponata.
Uz prisustvo na par specijalizovanih konferencija, dva dana mi je bilo potrebno da obiđem manifestaciju uz činjenicu da sam samo letimično gledao štandove. I odmah da pohvalim organizatore. Posetioci iz inostranstva imaju besplatan ulaz na sajam, dok domaći prva tri dana ulaz plaćaju 55 €, a ostale dane za kartu izdvajaju 15 €. U čemu je caka?

Došli ste iz inostranstva i samim tim izdvojili ste već značajna sredstva za avionsku kartu ili gorivo i putarine, zatim smeštaj u hotelu, a zadovoljno će ruke trljati i ugostitelji u prelepoj Bolonji. Da bi ste dobili besplatnu ulaznicu potrebno je da ostavite svoje podatke na zvaničnom sajtu sajma. Njih će organzatori sajma EIMA iskorstiti tako što će vas obaveštavati o određenim informacijama koje vode ka ostvarivanju nekog poslovnog aranžmana. Tako su svi na dobitku.

Izlagači sa svih kontinenata

Sajam u Bolonji održan je pod sloganom "Poljoprivreda budućnosti. Sve što možete da zamislite". I stvarno je tako i bilo. Sajam je organizovan u četrnaest robnih grupa predstavljenih u četiri paviljona: komponente, multifunkcionalna poljoprivreda, energija i hortikultura. Na sajmu je prikazano 50.000 eksponata poljoprivredne tehnike i opreme za poljoprivredu. Na EIMA značajno učešće imalli su predstavnici privrede iz 60 država. Ovogodišnja sajamska manifestacija održana je na zatvorenom prostoru površine 14 hektara. Na EIMA svoje proizvodne programe predstavilo je 1.900 kompanija od kojih je osim predstavnika domaće industrije bilo i predstavnika iz oko 40 država iz inostranstva. Ova sajamska manifestacija održava se od 1969. godine, a organizuje se pod okriljem italijanskog udruženja proizvođača poljoprivrednih mašina FederUnicoma i Sajma u Bolonji.

Niska cena primarnih proizvoda dovela do pada prodaje traktora

Tradicionalno na Sajmu se organizuje niz konferencija povećenih različitim temama iz sveta savremene ali i poljoprivredne proizvodnje u budućnosti. Nezaobilazne su teme o poljoprivrednoj tehnici, a svakako sumiraju se i rezultati poslovanja proizvođača poljoprivredne mehanizacije u poslednjoj ekonomskoj godini.

Masimo Goldoni

Glavni zaključak je da su niske cene poljoprivrednih proizvoda uticale na pad prodaje nove poljoprivredne mehanizacije. Predsednik Udruženja italijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma Masimo Goldoni, napomenuo je da prodaja traktora opada na globalnom nivou. Najveći godišnji pad zabeležen je u Kini 29%, a prate je Japan i Rusija s 24 odnosno 19 odsto. Zbog niske cene primarnih proizvoda poljoprivrednici imaju sve teži pristup jeftinim kreditima neophodnim za kupovinu nove mehanizacije. Ipak, procenjuje se da će povećanje svetske populacije uticati na povećanje prodaje traktora od 2018. godine, naročito na brzorastućim tržištima kao što su Brazil i Indija. Na jednoj od konferencija predstavljeni su i prioriteti u novoj agrarnoj politici Evropske unije u periodu od 2020. do 2024. koja će biti usmerena na pomoć održivosti mladih poljoprivrednika i ulaganja u intenzivni razvoj seoskih sredina.

Izbor traktora godine

Nervoza, vrela atmosfera, gužva, desetine fotoreportera i TV ekipa su pratili proglašenje izbora za traktor godine 2017. Apsolutni pobednik je traktror CASE IH Optum 300 CVX. Ne manje značajne nagrade su za najkorisniji traktor (New Holland T5.120), najbolje specijalizovan (Antonio Carraro Tony 9800) i na kraju za najbolji dizajn (Deutz-Fahr 6125 RC shift). Novinarka osječkog "Agroglasa" Renata Prusina, jedna od članova međunarodnog žirija koji bira traktor godine, objasnila nam je propozicije takmičenja.

Proglašenje Tractor of the year 2017

"Prvo se u maju okupe proizvođači koji kandiduju svoje traktore. Ove godine je bilo 18 kandidata. Nakon predstavljanja tehničkih karakteristika žiri je napravio prvi krug glasanja i izabrao finaliste u četiri kategorije. Žiri, koji inače čine 24 člana, čine predstavnici vodećih evropskih medija posvećenih poljoprivredi. U kategoriji ratarskih traktora bilo je sedam kandidata, u kategoriji univerzalnih sedam traktora i četiri u specijalizovanim traktorima. Svi traktori bez obzira na kategoriju učestvovali su u izboru Najbolje dizajniranog traktora 2017.", kaže Prusina.

U septembru i oktobru proizvođači traktora su dostavili i odstale dostupne informacije, nakon čega, kako objašnjava Renata, je usledilo testiranje traktora u radu s priključnim mašinama. Traktori rade u različitim radnim uslovima. Ispituju se, od rada na peskovitom do zemljiištu tipa ilovače. Na kraju su ocene sabrane i izabrani su najbolji. Ovogodišnji izbor traktora godine je organizovan 20. put. Takmičenje je svojevremo pokrenuo italijanski časopis "Trattori". Sledeće godine će najbolji traktori godine biti prezentovani na sajmu Agrotehnica u Hanoveru.

Na sajmu i proizvođač iz Srbije

Među 1.900 izlača na sajmu EIMA u Bolonji bila su i dva proizvođača iz Srbije. Deo svog proizvodnog progama prikazala je FPM Agromehanika iz Boljevca, proizvođač priključnih poljoprivrednih mašina: kosilica, sakupljača sena, freza, mulčera, rotacionih drljača i motokultivatora. Menadžer prodaje Dragan Trailović kaže da iako su italijanske kompanije poznate u domenu "sitne" mehanizacije svoju šansu vide u činjenici da proizvode kvalitetne, a pri tome cenovno pristupačne mašine.

Deo atmosfere sa sajma EIMA

Utisci posetioca

Tradicionalno, značajan broj poljoprivrednika i privrednika s prostora Srbije i regiona poseti sajam EIMA. Među posetiocima je bio i Mile Radisavljević iz beogradskog preduzeća ATP Irrigation, koji je najveće interesovanje imao upravo za sisteme za navodnjavanje ali i mreža za senčenje i protivgradnih. Smatra da je sajam izvarendno organizovan, a više je nego zadovoljan asortimanom prikazane mehanizacije .
Novinar Iz Osijeka Damir Rukovanjski, etabliran kada je reč o pisanju o poljoprivrednoj tehnici, četvrti put je bio sajmu EIMA. Fasciniran je razgranatošću italijanske industrije poljomašina, sposobnošću da opstane u vremenu krize i solidarnošću u teškim vremenima u cilju opstanka na tržištu.

Inovacije, inovacije, inovacije

Na EIMA su i ove godine prikazani informacioni, tehnički i tehnološki trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji, pre svega u oblasti prcizne poljoprivrede. Ovi trendovi imaju za cilj da smanje troškove proizvodnje i obezbede proizvodnju zdravstveno bezbednije hrane. Precizna poljoprivreda podrazumeva korišćenje sistema za navigaciju, GPS uređaja uz primenu senzorske tehnologije koja ima značajnu ulogu u proiizvodnji, a njene prednosti korišćenja posebno su uočljive u voćarstvu.


Foto prilog


Tagovi

Bolonja Sajam EIMA Mehanizacija Masimo Goldoni Renata Prusina Mile Radisavljević Damir Rukovanjski


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta