Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 07.02.2018. 10:30

Festival domaćih kobasica u Polojskoj šumi

Festival domaćih kobasica, kulena i slanine, održan je 57. put u Polojskoj šumi u Bačkoj Palanci. Manifestaciju je i ovge godine posetilo oko1.500 građana, a najbolji proizvođači suhomesnatih proizvoda, dobili su vredne nagrade.

  • 254
  • 10
  • 0

Gotovo šest decenija duga je tradicija da se prve nedelje februara, zahvaljujući angažovanju organizatora, održava Festival domaćih kobasica, kulena i slanine. Ono što su, po rečima Mileta Popova, pre 57 godina započeli bačkopalanački trgovci nastavlja se i danas.

"Nas nekoliko mladih trgovaca okupljalo se ovde u Polojskoj šumi da se družimo i da vidimo čiji su suhomesnati proizvodi najbolji i najukusniji. Takvo druženje je godinama postajalo masovnije, ljudi su zavoleli ovakav način okupljanja, a nas nekoliko smo se trudili da manifestacija opstane, bez obzira na druga slična dešavanja u okolini, da opstane baš ovakva kakva je sad. Nema komercijalni smisao i zasniva se na druženju. Ništa ne prodajemo, svakoga ugostimo i svi su dobrodošli, ulaz je uvek besplatan i gostima služimo hranu i piće besplatno. Pružamo priliku izlagačima da promovišu svoje specijalitete i veštine u proizvodnji mesnih delikatesa", kaže Mile Popov, čovek koji više od pola veka učestvuje u organizaciji ovog skupa.

On napominje da ovo nije nikakva "kobasicijada", kako se često može čuti, već Festival domaćih kobasica, kulena I slanine koji okuplja proizvođače mesnih proizvoda sa naših prostora koji izlažu svoje domaće proizvode, razmenjuju recepte i imaju mogućnost da čuju neke novine i savete o proizvodnji mesnih prerađevina, da se druže, raduju i vesele.

Degustacija na svakom koraku

Žar i tiha vatra oko koje mnogobrojna deca na štapovima peku slaninu i ražnjiće, miris iz oranija i sa roštilja, komentari prilikom degustacije, razgovori i pesma, samo je deo ugođaja u Polojskoj šumi. Da nema ovakve manifestacije bez oranije u kojoj se krčka pasulj potvrdio nam je Vladimir Radovanov:

"Kuvam prebranac za oko 60 osoba. Pasulj, luk, kobasica, pride slanina, suvo meso i začini krčkaju se oko tri sata i onda može da se jede najukusniji pasulj, a da je tako potvrdiće vam svi oni koji su bar jednom jeli iz ove oranije".

Proizvodi odličnog kvaliteta

Čedomir Gluvić iz Obrovca doneo je svoje mesne proizvode, među kojima šunku slaninu iz 2016. godine, besprekornog kvaliteta i ukusa.

"Ovo je tradicionalna domaća šunka, od domaćih svinja iz našeg dvorišta. Recept nije nikakva tajna, so, salamura, hladan dim , a onda dozrevanje na promaji. Svi koju su danas probali slažu se da je odličnog ukusa, baš kao i slanina. Doneo sam i kulen na ocenjivanje i, naravno, nadam se da će Komisija prepoznati kvalitet mojih proizvoda", kaže Gluvić.

I Darko Balinović iz Bačke Palanke imao je pun sto mesnih đakonija. Pre tri godine dobio je nagradu za najbolju kobasicu, a i sada je doneo na ocenjivanje svoje proizvode, među kojima i slaninu, kako kaže, odličnog izgleda i još boljeg ukusa, sušenu na bukovini.

Najbolji ovogodišnji proizvođači

Tročlana komisija koju su činili Miroslav Popin, Mile Ristić i Zvonko Majer imala je težak zadatak da između 184 uzorka ukupno, odnosno, 47 uzoraka slanine, 72 uzorka kulena i 65 uzoraka kobasica proglasi najbolje.

Treće mesto u kategoriji najbolja slanina ove godine osvojio je Ivan Hornjaček, drugo je osvojio Novak Miškov obojica iz Bačke Palanke, a prvo mesto pripalo je Milanu Kosanoviću iz Vukovara.

U kategoriji najbolji kulen, treće mesto osvojio je Dejan Vulin iz Kucure, dok je drugo i prvo mesto osvojio Gligorije Inđić.

U kategoriji najbolja kobasica treće mesto osvojila je Božica Dorić iz Iloka, drugo Ana Križan, a prvo mesto osvojio je Milorad Bajin iz Bačke Palanke.

Kako su nam gotovo jednoglasno rekli najbolji ovogodišnji učesnici, za dobre prerađevine potrebno je kvaliteno meso, dobra paprika i so, sušenje na dimu i dozrevanje na promaji, ali i kako je dodao Inđić, svako od proizvođača ima svoju malu tajnu u pripremi, što njihove proizvode čini neodoljivim.

Festival je, ove godine, protekao u znaku dobre organizacije, lepog vremena i fantastične ponude samih izlagača i takmičara.

Foto: Rada Milišić


Foto prilog


Tagovi

Bačka Palanka Poloj Festival Kobasica Kulen Slanina Šunka Mile Popov Vladimir Radovanov


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.