Festival domaćih kobasica, kulena i slanine, održan je 57. put u Polojskoj šumi u Bačkoj Palanci. Manifestaciju je i ovge godine posetilo oko1.500 građana, a najbolji proizvođači suhomesnatih proizvoda, dobili su vredne nagrade.
Gotovo šest decenija duga je tradicija da se prve nedelje februara, zahvaljujući angažovanju organizatora, održava Festival domaćih kobasica, kulena i slanine. Ono što su, po rečima Mileta Popova, pre 57 godina započeli bačkopalanački trgovci nastavlja se i danas.
"Nas nekoliko mladih trgovaca okupljalo se ovde u Polojskoj šumi da se družimo i da vidimo čiji su suhomesnati proizvodi najbolji i najukusniji. Takvo druženje je godinama postajalo masovnije, ljudi su zavoleli ovakav način okupljanja, a nas nekoliko smo se trudili da manifestacija opstane, bez obzira na druga slična dešavanja u okolini, da opstane baš ovakva kakva je sad. Nema komercijalni smisao i zasniva se na druženju. Ništa ne prodajemo, svakoga ugostimo i svi su dobrodošli, ulaz je uvek besplatan i gostima služimo hranu i piće besplatno. Pružamo priliku izlagačima da promovišu svoje specijalitete i veštine u proizvodnji mesnih delikatesa", kaže Mile Popov, čovek koji više od pola veka učestvuje u organizaciji ovog skupa.
On napominje da ovo nije nikakva "kobasicijada", kako se često može čuti, već Festival domaćih kobasica, kulena I slanine koji okuplja proizvođače mesnih proizvoda sa naših prostora koji izlažu svoje domaće proizvode, razmenjuju recepte i imaju mogućnost da čuju neke novine i savete o proizvodnji mesnih prerađevina, da se druže, raduju i vesele.
Žar i tiha vatra oko koje mnogobrojna deca na štapovima peku slaninu i ražnjiće, miris iz oranija i sa roštilja, komentari prilikom degustacije, razgovori i pesma, samo je deo ugođaja u Polojskoj šumi. Da nema ovakve manifestacije bez oranije u kojoj se krčka pasulj potvrdio nam je Vladimir Radovanov:
"Kuvam prebranac za oko 60 osoba. Pasulj, luk, kobasica, pride slanina, suvo meso i začini krčkaju se oko tri sata i onda može da se jede najukusniji pasulj, a da je tako potvrdiće vam svi oni koji su bar jednom jeli iz ove oranije".
Čedomir Gluvić iz Obrovca doneo je svoje mesne proizvode, među kojima šunku i slaninu iz 2016. godine, besprekornog kvaliteta i ukusa.
"Ovo je tradicionalna domaća šunka, od domaćih svinja iz našeg dvorišta. Recept nije nikakva tajna, so, salamura, hladan dim , a onda dozrevanje na promaji. Svi koju su danas probali slažu se da je odličnog ukusa, baš kao i slanina. Doneo sam i kulen na ocenjivanje i, naravno, nadam se da će Komisija prepoznati kvalitet mojih proizvoda", kaže Gluvić.
I Darko Balinović iz Bačke Palanke imao je pun sto mesnih đakonija. Pre tri godine dobio je nagradu za najbolju kobasicu, a i sada je doneo na ocenjivanje svoje proizvode, među kojima i slaninu, kako kaže, odličnog izgleda i još boljeg ukusa, sušenu na bukovini.
Tročlana komisija koju su činili Miroslav Popin, Mile Ristić i Zvonko Majer imala je težak zadatak da između 184 uzorka ukupno, odnosno, 47 uzoraka slanine, 72 uzorka kulena i 65 uzoraka kobasica proglasi najbolje.
Treće mesto u kategoriji najbolja slanina ove godine osvojio je Ivan Hornjaček, drugo je osvojio Novak Miškov obojica iz Bačke Palanke, a prvo mesto pripalo je Milanu Kosanoviću iz Vukovara.
U kategoriji najbolji kulen, treće mesto osvojio je Dejan Vulin iz Kucure, dok je drugo i prvo mesto osvojio Gligorije Inđić.
U kategoriji najbolja kobasica treće mesto osvojila je Božica Dorić iz Iloka, drugo Ana Križan, a prvo mesto osvojio je Milorad Bajin iz Bačke Palanke.
Kako su nam gotovo jednoglasno rekli najbolji ovogodišnji učesnici, za dobre prerađevine potrebno je kvaliteno meso, dobra paprika i so, sušenje na dimu i dozrevanje na promaji, ali i kako je dodao Inđić, svako od proizvođača ima svoju malu tajnu u pripremi, što njihove proizvode čini neodoljivim.
Festival je, ove godine, protekao u znaku dobre organizacije, lepog vremena i fantastične ponude samih izlagača i takmičara.
Foto: Rada Milišić
Foto prilog
Tagovi
Autorka