Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivarstvo
  • 08.10.2018. 18:00

Gljive kao hrana i lek predstavljene u Sremskoj Mitrovici

"Treba malo više da se bavimo gljivarstvom - hobijem koji podrazumeva prijatnu i zdravu šetnju kroz šumu, i koji oslobođa od stresa", kaže Jelene Milošević, predsednice udruženja "Lisičarka".

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 272
  • 17
  • 0

Prva međunarodna gastro manifestacija "Gljive kao hrana i lek" prvog vikenda oktobra približila je čarobno carstvo gljiva stanovništvu. Prema rečima Jelene Milošević, predsednice udruženja "Lisičarka", članovi udruženja imali su prilku da putuju u zemlje u okruženju i posete slične manifestacije:

"Od svakog smo pozajmili ono najbolje i to prezentovali svojim sugrađanima. Zadovoljni smo posećenošću, kao i pozitivnim komentarima koje smo dobili za organizaciju događaja i od strane posetilaca, ali i svih učesnika. S obzirom na to da imamo slabu naviku konzumiranja gljiva, još manje ih koristimo kao lek, želeli smo da gljive i njihova hranljiva i lekovita svojstva približimo Mitrovčanima i svima onima koji su posetili manifestaciju".

U ime lokalne samouprave, prisutnima se obratio Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što jedna ovakva manifestacija postoji u Sremskoj Mitrovici: "Bez obzira što se održava po prvi put, manifestacija je okupila veliki broj izlagača, a zahvaljujući učesnicima iz Hrvatske, Slovenije i Grčke, ima i međunarodni karakter. Ovakvi događaji doprinose popularizaciji prirodnih potencijala Sremske Mitrovice i Fruškogorja u oblasti gljivarstva, doprinose afirmaciji zdrave ishrane, Nadam se da će manifestacija postati tradicionalna, i iz godine u godinu sve posećenija".

Manifestaciju je zvanično otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede - resor ruralnog razvoja, a prisutan je bio i Miloš Šešlija, savetnik za agroekonomiku poljoprivrede u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Gljive
Čarobno carstvo gljiva

Gljive jesti bar jednom nedeljno

Predsednica udruženja dala je savet da gljive bar jednom nedeljno treba jesti, jer su veoma zdrave i korisne našem organizmu. Preporučila je da treba malo više da se bavimo gljivarstvom - hobijem koji podrazumeva prijatnu i zdravu šetnju kroz šumu, i koji oslobođa od stresa. 

U tom duhu, izlagači su predstavili konzumne proizvode od gljiva - sušene, marinirane, slatko, čokoladu, ratluk, testenine, makarone, supe, rižoto, kao i lekovite preparate, koji pomažu u lečenju i jačanju imuniteta. U okviru manifestacije organizovano je "gljivarenje" na Fruškoj gori, i prvi put su građanima predstavljene samonikle gljive sakupljene u našem okruženju.  

Posetioci su imali priliku da probaju gulaš od gljiva, pohovane gljive, bukovače na žaru, suvlaki od šampinjona, rolnice i pite od gljiva, kuglof, medenjake, slatko, ratluk i čokoladu od gljiva, kao i specijalitet - pastu od tartufa. 

Zabava i obrazovanje na jednom mestu

Kulturno-umetnički program u okviru otvaranja manifestacije, obogatili su horovi "Irida" i "Srpski dom", tamburaški orkestar "Srem", folklorni ansambl "Branko Radičević" iz Sremske Mitrovice i kulturno umetničko društvo iz "Jarka".  Manifestacija je imala i edukativni karakter, te je u čitaonici biblioteke Gligorije Vozarović održano predavanje "Lekovite i fantastične gljive i gde one rastu".

KUD
Deo kulturno-umetničkog programa

Na manifestaciji su učestvovali prerađivači gljiva iz Grčke, Hrvatske i Slovenije, kao i članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije, nekoliko proizvođača lekovitih suplemenata i  preparata od gljiva i prerađivači lekovitih biljaka i gljiva iz Srbije, kao i izlagači gastro specijaliteta iz Sremske Mitrovice. Podršku manifestaciji dali su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Centar za kulturu "Sirmiumart", mitrovačka Agencija za ruralni razvoj i Turistička organizacija, kao i brojni medijski partneri.


Foto prilog


Tagovi

Gljive Hrana Lek Jelene Milošević Lisičarka Sremska Mitrovica Tomislav Janković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/