Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • AGRA 2023
 • 28.08.2023. 15:00
 • Gornja Radgona, Slovenija

Gornja Radgona: Šta je u fokusu sajma AGRA 2023., a šta se traži od poljomehanizacije?

Veća nego prošlogodišnja, AGRA je okupila 1.700 izlagača iz 35 država na još većoj izložbenoj površini. Evo šta se nudi?

Foto: Jure Zauneker
 • 87
 • 49
 • 0

Lepo vreme obeležilo je otvorenje 61. izdanje Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma AGRA koja je otvorena u slovenačkoj Gornjoj Radgoni u subotu, 26. i traje do četvrtka, 31. avgusta. 

Oporavak od korone

Da je ova tradicionalna manifestacija koju organizuje Pomurski sejem veća nego prošle godine, potvrdio nam je portparol Miran Mate.

"Zadovoljni smo ovogodišnjim izdanjem sajma koji je pretrpeo veliku štetu za vreme korone. Sada se polako oporavlja. Već je prošla godina bila dobra, ali je ova još bolja. Dobra je poseta, a služi nas i vreme, iako se danas očekuje kiša sa mogućim nevremenom što nas malo zabrinjava. Nadamo se da neće biti jako loše", komentariše Mate. 

Na Agri svoje proizvode prezentuje 1.700 izlagača iz 35 država, na 71.000 m2 izložbene površine, od čega 25.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i 28.000 m2 spoljnog. Tu je i 3.000 m2 za izložbe životinja, kao i 15.300 m2 oglednih zasada koji su pretrpeli štete kod poslednje strahovite oluje, ali Mate ističe kako su ih uspeli srediti i dovesti do relativno dobre forme kako bi ih posetioci mogli obići. 

Koze u ugodnom ambijentu

Vodeća uloga poljoprivrednika 

Država partner Agre 2023. je Indija, a neke od glavnih tema, ističe Miran su međunarodna godina prosa, mladi u poljoprivredi, inovacije, digitalizacija, organska poljoprivreda, domaća hrana radi skraćivanje lanaca snabdevanja, prehrambena i energetska samoodrživost i možda najvažnije - klimatske promene. 

U tom je kontekstu slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar na otvorenju sajma istaknula tri ključne tačke. Poručila je kako poljoprivreda nije kočnica, već ključni faktor u napretku i dobrobiti društva i stoga veruje u vodeću ulogu poljoprivrednika u traženju održivih rešenja i prilagođavanju posledicama klimatskih promena.

"Otklanjanje posledica poplava i obnova, od početka moraju da idu paralelno sa održivim razvojem i uključivati ​​mere prilagođavanja klimatskim promenama. Država mora da pomogne ljudima i lokalnim zajednicama", istakla je. Dodala je i kako je jedna od temeljnih zadataka poljoprivrede snabdevanja hranom te je predstavila Predsednički forum koji će biti posvećen prehrambenim lancima u kontekstu globalnih i lokalnih izazova.

Predsednica Pirc Musar, direktor Pomurskog sajma Janez Erjavec i - proso

Ministarka poljoprivrede Irena Šinko posebno se osvrnula na štete od ovogodišnje suše koja je gora od one iz 2022., ali i poplavu koja je, kako kaže, uništila mnoga gazdinstva, objekte, opremu i u kojoj su nastradale životinje. 

Istakla je i problem zlatne žutice koja preti vinovoj lozi te afričku svinjsku kugu u Hrvatskoj, a koja se jako približila Sloveniji. 

Šta se traži od poljomehanizacije?

Nakon otvorenja u subotu, usledila je porodična nedelja, a danas i prvi radni dan, kako kaže Nenad Stepanić, regionalni direktor prodaje AustroDiesela za Balkan. 

Kaže kako su prva dva protekla uobičajeno, a posetioce najviše zanimaju dve serije Massey Ferguson traktora.

"To je serija MF 5S serija oko 125 do 135 konja te MF 6S od 150 do 160 konja. Takođe imamo i akciju za seriju MF 4708 koja je već dosta popularna", otkrio je najavivši kako će dosta noviteta predstaviti na najvećem svetskom sajmu poljomehanizacije Agritechnica koji će se održati u Hanoveru od 12. do 18. novembra.

Nedelja je okupila veliki broj posetilaca 

Više nego zadovoljni sajmom su u Lemkenu čiji nam je prodajni predstavnik Slavko Kralj rekao da je ovogodišnje izdanje veće, te da je i veća ponuda izlagača.

"Imamo konkretnu potražnju, posebno danas, nakon porodične nedelje. Najviše se traže gruberi, kombinacije sejačica sa rotodrljačom te podrivači", otkrio je te takođe najavio novitete Lemkena na Agrotehnici. 

Ivanka Belej, direktorka prodaje kompanije SIP za koju se može reći i da je domaćin sajma budući da je reč o najvećem slovenačkom proizvođaču poljoprivredne opreme ističe kako je već juče bilo potražnje za njihovim mašinama, a veruje da će se tako i nastaviti. 

Ponosna je i na novitet koji je juče proglašen šampionom te su dobili zlatnu medalju za kosilicu Disc X 1100D D.

"Reč je o kombinaciji kosilica s dva diska s pokretnim trakama i teleskopskim podešavanjem radne širine. Kosilica ima pogonski sistem sa integrisanim sistemom za nadzor preopterećenja te veliku radnu širinu od 11 metara", ističe dodavši kako imaju više ponuda za veće mašine. 

SIP-ova ekipa

Bogat sajamski sadržaj

Osim izložbe poljomehanizacije, nudi se bogat sadržaj iz svih agrarnih sektora - od ratarstva preko povrćarstva, voćarstva i stočarstva do šumarstva, ali i za agro hobiste te zaljubljenike u alternativnu poljoprivredu.

Na sajamskom se prostoru prikazaju i stručne prezentacije govedarstva, konjarstva, malih životinja te izložba autohtonih rasa slovenačkih domaćih životinja. Zainteresovanima su na raspolaganju edukacije, radionice, okrugli stolovi koji problematizuju izazove s kojima se danas susreću poljoprivrednici. 

Ponuda poljoprivrednih proizvoda sa malih gazdinstava je takođe bogata, a sve je začinjeno zabavnim programom - nastupima kulturno umetničkih društava, igrama kao što je povlačenje užeta, takmičenjima u rezanju motornom testerom i slično. 

Bilo je zabavno gledati

Kompletan program potražite u dokumentu ispod teksta. 

Radno vreme i ulaznice 

Radno vreme sajma za posetioce od 9 do 18 sati, a parking je besplatan.

Cene jednodnevnih ulaznica

 • online kupovina - 7 €
 • odrasli - 9,00 €
 • penzioneri i stariji od 60 godina - 7,00 €
 • porodična ulaznica (2 odrasle osobe i 4 dece do 18 godina) - 18 €
 • učenici, studenti - 6, 00 €
 • grupe sa više od 20 osoba - 7,00 €
 • grupe sa više od 20 osoba (učenici, studenti) - 5,00 €
 • za decu do 6 godina i osobe sa invaliditetom u kolicima ulaz se ne naplaćuje.

Mali deo atmosfere, pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Foto prilog


Dokumenti


Tagovi

Nataša Pirc Musar Agra 2023 Gornja Radgona Pomurski sejem Irena Šinko Nenad Stepanić AustroDiesel Slavko Kralj Lemken Ivanka Belej


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Spanać je i ovog februara najtraženiji zeleniš na vranjskoj pijaci.