Pretraživanje tekstova
Ovaj gastronomski događaj, koji je i zabavno -takmičarskog karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, učesnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, tačnije kobasice sa različitim ukusima.
Četvrti po redu Festival kobasice pod sloganom – Koba(j)sicom u Evropu, održaće se 26. januara ove godine u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca u BiH, u organizaciji Udruženja građana Ruralni razvoj - Drinić.
Dejan Prošić, predsednik Upravnog odbora UG Ruralni razvoj, rekao je da je cilj ove manifestacije afirmacija prirodnog i domaćeg proizvoda, kao i održiv ruralni razvoj.
"Gastronomski događaj, koji je i zabavno-karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, učesnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, tačnije kobasice sa različitim ukusima", istakao je Prošić.
On dodaje da festival počinje tačno u podne, kada će četiri ekipe izvesti performans i prikazati kako se prave domaće kobasice, koje su namenjene za degustaciju učesnika i posetilaca.
Pored toga, na festivalu će biti izložene fermentisane kobasice, proizvedene po domaćoj, tradicionalnoj recepturi, a koje ulaze u takmičarski deo.
Prošić pojašnjava da centralni događaj - izbor najkvalitetnije, najukusnije i najbolje fermentisane kobasice, počinje u 15 sati, a prikupljene su i novčane nagrade za prva tri mesta.
Domaćin ovog Festivala biće ugostiteljski objekat Dijana u Bravskom, gde je prošle godine održana treća po redu kobasicijada pod sloganom - "Kobasicom u Evropu". Na prošlogodišnjem festivalu učestvovalo je ukupno 28 ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Pored takmičara, ovaj gastronomski festival okupio je i brojne gurmane iz raznih delova BiH, koji su uživali u domaćim kobasicama, kojih je bilo za svačiji ukus - paprene, manje ili više ljute, konjske, juneće, svinjske ili od divljači. Pobednik prošlogodišnje kobasicijade bio je Dejan Kecman zvani Kapara iz Drinića.
Festival kobasice u Bravskom pokrenut je 2015. godine u ugostiteljskom objektu Dijana na inicijativu nekoliko entuzijasta, s obzirom na to da su domaće kobasice, jedan od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta petrovačkog kraja.
Cilj im je bio da se razvije kobasičarstvo, što može biti dodatni prihod malim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i jačanje i afirmacija ruralnih područja. Dugoročni cilj im je stvaranje brenda "Grmečka kobasica" koja bi postala prepoznatljiva ne samo u BiH, već i šire, čime bi pomogli malim poljoprivrednim gazdinstvima.
Na prošlogodišnjem festivalu bila su predstavljena i druga tradicionalna jela petrovačkog kraja, poput domaćih pita i pečenja, a u ponudi je bila i neizježna domaća rakija.
Tagovi
Kobasicijada Bravsko Bosanski Petrovac Dejan Prošić Dejan Kecman Fermentisana kobasica
Autorka
Više [+]
Snježana je diplomirana novinarka, komunikolog sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima. Velika zaljubljenica u prirodu i lekovito bilje. Uživa da fotografiše svet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije