Pretraživanje tekstova
Ko voli domaće kobasice i slaninu ne treba da propusti ovogodišnju gastronomsku manifestaciju.
Najbolji kulen, kobasica i slanina biraće se i isprobavati 16. marta u Baču. Tradicionalna Bačka Kulenijada i kobasicijada okupiće i ovog puta veliki broj proizvođača i ljubitelja domaćih suhomesnatih proizvoda.
Manifestacija se održava 11. put i sada se već zna - biće izabran najukusniji kulen, slanina, kobasica, kao i pečena kobasica. Program u Gradskom parku u Baču počinje u 10 sati, stoji na febjsbuk stranici Turističke organizacije Bač. Svi koji žele mogu da izlože i prodaju suhomesnate proizvode.
Drugi deo je još zanimljiviji, a to je takmičenje u pravljenju domaće kobasice.
Prijavljivanje takmičarskih ekipa traje do petka, 15. marta u prostorijama Turističke organizacije Opštine Bač ili na brojeve telefona 021 6072 222 i 064 85 11 926. Kotizacija po ekipi je 6.000 dinara. Organizator obezbeđuje pet kilograma mesa po ekipi, creva, hleb, stolove, kecelje, rukavice, dok učesnici obezbeđuju začine i plinske boce na koje će peći.
Za izlaganje suhomesnatih prerađevina kotizacija je 500 dinara po uzorku i neophodna je potvrda o poreklu mesa kao i upis u registar objekata.
Pobednike će birati tročlani žiri, a biće organizovan i zabavni program. Organizator je TOO Bač.
Tagovi
Kulen Kobasica Slanina Izbor najbolje kobasice Bač Kobasicijada
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.