Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 01.07.2024. 10:30
  • Kolubarski okrug, Ljig

Kosidba na Rajcu od 12. do 14. jula

Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Foto: Kosidba na Rajcu
  • 128
  • 27
  • 0

Jedna od najpoznatijih domaćih manifestacija, Kosidba na Rajcu, održaće se od 12. do 14. jula. Tokom tri dana, na planini kod Ljiga, okupiće se vrsni kosači iz Srbije i regiona, a očekuje se i nekoliko hiljada posetilaca.

"Ovo nije samo takmičenje, već i prikaz tradicije: od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, do kosačkog ručka na travi i kulturno-zabavnog programa", poručuju organizatori na svom sajtu

Neverovatan je podatak da je prva kosidba održana još davne 1892. godine. Od 1970. postaje zvanična turistička manifestacija koja se od tada bez prekida održava svake godine na planini Rajac.  

"Smotra ima i međunarodni karakter. Do sada su učestvovali kosci iz Francuske, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške. Svake godine dolaze najbolji iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore."

Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada u BiH.

Obavezna nošnja

Osim najboljeg kosca kome se meri brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa, bira se i onaj koji je najlepše obučen, peva, igra, ima najlepši stas. 

"Svi oblače letnju seljačku nošnju: radne široke bele pantalone i do kolena dugu belu vezenu košulju, preko koje navlače jelek. Opasuju se tkanim šarenim pojasom", poručuju organizatori i dodaju da je prepoznatljiv detalj i slameni šešir. 

Smotra počinje običajem da jedan kosač otkuje kosu onoliko puta koliko je do tada manifestacija održano. Potom, defile učesnika stiže na livade za košenje, a pre takmičenja tradicionalno se priređuje i revijalno košenje trave.

Kao uvod, biće priređen koncert Željka Vasića na trgu u Ljigu 11. jula od 21 sat. Nakon toga, 12. i 13. jula posetioce očekuje bogat prateći kulturno- umetnički program. Kosidba se održava se u nedelju, 14. jula, a okupljanje i prijava učesnika je od 9 časova. Takmičenje počinje u 12.30, a proglašenje pobednika je planirano za 15.30 časova.


Tagovi

Kosidba na Rajcu Ljig Najbolji kosač Otkivanje kose Nošnja Tradicija


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".