Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 25.01.2016. 11:30

Malo dobrih agroekonomskih vesti sa Tare

Prvo je predsednik 100P plus Vojislav Malešev "skenirao" stanje u agraru, potom je državni sekretar Danilo Golubović o evro integracijama govorio u futuru, a na kraju je ekspert Seedev-a Goran Živkov saopštio da do 2024. treba očekivati niske cene žitarica, mleka i mesa.

  • 2.369
  • 529
  • 0

U prisustvu više od 300 poljoprivrednika, pretežno iz Vojvodine, juče je otvoren 12. zimski seminar farmera na Tari. Do subote 30. januara, diskutovaće se o agrarnoj politici, stanju na svetskom tržištu hrane, a biće predstavljene i najnovije tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Malešev o stanju u agraru

Predsednik Kluba 100P plus Vojislav Malešev je otvarajući seminar "skenirao" stanje u agraru između dva okupljanja poljoprivrednika.

Vojislav Malešev
Vojislav Malešev

"Prvo smo imali veoma sušno proleće, zatim ogromne padavine i jezera na njivama i na kraju sušno leto. Pšenica je dobro rodila, ali je izostala cena. Subvencije, iako smanjene sa 100 na 20 hektara, još nisu isplaćene. Sreća da su izbori u aprilu pa će ih sigurno isplatiti. Bespovratnog novca za investicije je bilo malo, a pare iz IPARDA se prolongiraju iz godine u godinu. I pored negodovanja, usvojen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Posledice ćemo osećati svi, ali i naša deca. Grdno se varaju oni koji misle da će veliki sa nama imati kooperantske odnose i da će mali pri tome imati koristi. Predstavnici nekih udruženja su "naseli" na priču o prodaji do 20 hektara malim domaćinstvima. Agrarni budžet je smanjen, a sa druge strane se protura teza da će biti više novca za poljoprivrednike. Kreatori agrarne politike su, izgleda, zaobilazili časove matematike", rekao je Malešev.

Golubović: Poljoprivrednici, pazite ko zastupa vaše interese

Danilo Golubović
Danilo Golubović

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović je kao i na prošlom SPIT-u u Kaću poručio poljoprivrednicima da pripaze na to ko zastupa njihove interese.

Klubu 100P plus je zamerio što već nije prerasla u ekonomsku asocijaciju i odsustvu u kreiranju agrarne politike. Poljoprivrednike je informisao kako teku pregovori u Briselu, konkretno poglavlja 12, 13 i 14. Najavio je i skoro otvaranje Laboratorije za mleko pri Nacionalnoj referentnoj laboratoriji.

Živkov: Do 2024. niske cene žitarica, mleka, mesa

Goran Živkov
Goran Živkov

Uz predavanje Žarka Galetina "Srpska poljoprivreda i svetska trgovinska organizacija", svakako najupečatljivije je bilo ono Gorana Živkova na temu "Tržište i cenovna očekivanja za naredni period".

U veoma efektnom predavanju ekspert Seedev-a Goran Živkov obrazložio je zašto se procenjuje da će cene žitarica, mleka i mesa do 2024. ostati na relativno niskom nivou. On ne očekuje da će IPARD kod nas zaživeti u naredne dve do tri godine, pošto to pokazuju i iskustva iz Hrvatske. Na osnovu statistike došao je do zaključka zašto visoke subvencije nisu dovoljno unapredile poljoprivrednu proizvodnju. Obavestio je prisutne zašto se EU u nekim segmentima vraća na proizvodno vezane subvencije. Živkov kaže da novac nikada nije bio jeftiniji i da je pravo vreme za investicije. Od proizvodnji u koje treba ulagati on je naveo soju kao i voćne vrste među kojima dominiraju šljiva i malina.

Bogata prezentacija kompanija

Kao i svake godine seminar na Tari ne propuštaju ni kompanije koje snabdevaju poljoprivrednike repromaterijalom i mehanizacijom, a tu su i osiguravajuće kuće i banke. Oni imaju svoje štandove i posebne prezentacije. Prisutni su: Agrostadt, Banca Intesa, Generali osiguranje, Stihl, Almex, Timac agro Balkans, NLB, Milurović komerc, Titan machinery, Elixir agrar, BASF, RTI, Agromarket, MasFerg agro i mnogi drugi.

Benefiti članstva u Klubu 100P plus

Vojislav Malešev je predstavio aktivnosti Kluba u predhodnih godinu dana i kakve su sve benefite članovi kluba imali od članstva.

"Krajem maja smo išli na stručno-turističko putovanje u Holandiju. Tamo smo videli sve suprotno što čujemo od naših političara. Kad Holandski seljak izađe na ulicu tada se premijeru trese fotelja. Ako ne sedne da razgovara sa seljacima, završio je političku karijeru. Sredinom jula je održan je 11. SPIT u Kaću. Prikazano je 130 mašina, dok je polovina prikazana u radu. Videli smo u radu i četiri kombajna. Bilo je prisutno 500 posetilaca. U oktobru smo u hotelu "Park" održali predavanje o proizvodnji pšenice koje je bilo dobro posećeno. Od 9-15. novembra smo bili na sajmu u Hanoveru. Zimska brazda znanja nije održana zbog protesta poljoprivrednika. Klub je prošle godine uveo takmičenje u proizvodnji kukuruza. Neke firme poput Titana, Horša i Đenerali osiguranja, Pro kredit banke su članovima kluba koji su pokazali važeću člansku kartu odobravale popuste", rekao je Malešev.

Ko može - pravac Tara

Teme koje će biti predstavljene narednih dana svakako zavređuju pažnju, a evo samo nekih od njih.

  • Garalejić - Praktična upotreba greenSeeker senzora
  • Marinković - Precizna poljoprivreda i elektronska knjiga polja u funkciji prinosa
  • Malešević - Aktuelnosti u gajenju pšenice
  • Savčić-Petrić - Kontrola tehničke ispravnosti prskalica
  • Atanasković - Pravci razvoja poljoprivredne tehnike
  • Radović - Ekonomika svinjarske proizvodnje i mnoge druge.

Zato ko može - pravac Tara.


Foto prilog


Tagovi

Seminar framera Tara Danilo Golubović Vojislav Malešev Goran Živkov Agrar IPARD Agrarni budžet Žarko Galetin Investicije


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.