Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 19.05.2022. 14:20
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Međunarodni sajam poljoprivrede vrata otvara u subotu

Ove godine svoju ponudu će predstaviti preko 1.100 izlagača iz više od 20 zemalja sveta, među kojima je Mađarska zemlja partner.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 214
  • 13
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove godine biće održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovoj manifestaciji predstaviće se oko 1.100 izlagača, a kako kaže generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković, pošto je sajam međunarodnog karaktera, svoju bogatu ponudu predstaviće preko 20 zemalja, od evropskih do prekoatlanske Kube i afričkog Maroka. Biće i mnogih noviteta.

"Najskuplji eksponat biće kombajn marke Krone ITN grupe, čija je vrednost 450.000 evra. Sajam će biti jedinstvena prilika, ne samo doći i razgledati, nego i zaključiti poslove i mašine koje budu izložene odmah i kaparisati", kaže Cvetković, aludirajući na probleme u nabavci mehanizacije zbog korona krize.

U hali 3 biće muzejski eksponati od motike do najsavremenijih mašina. Tradicionalno biće organizovana izložba stoke, a i pčelari će imati svoj nastup. Ono što će mnogi želeti da vide, jeste najteži bik 89. sajma - Veliša od 1.700 kilograma, koji će u julu napuniti četiri godine, simentalske rase.

Mađarska - zemlja partner

Ovogodišnja zemlja prijatelj je Italija, a partner Mađarska, koja je poslednji put imala ovo zvanje pre 12 godina.

"Mađarska je jedna od vodećih zemalja u regionu u oblasti poljoprivrede i Srbiju smatra važnim partnerom, što se pored spoljnopolitičkih odnosa ogleda i u spoljotrgovinskoj razmeni tokom godina", rekao je ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter.

Pinter ističe da smatra Srbiju važnim partnerom

Tokom šest dana sajma biće organizovana predavanja i konferencije širokog spektra tema, među kojima će biti one vođenje predstavnicima ministarstva poljoprivrede.

"S obzirom na ulogu i značaj poljoprivrednih potencijala i poljoprivredne generalno, mi smo zahvalni svima koji su dali doprinos da Sajam protekne uspešno", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović, podsećajući da je ministarstvo pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Široka ponuda osiguranja i kredita

Generalni sponzor ove godine je Globos osiguranje kome će ove godine fokus biti na osiguranju useva i plodova, a predstaviće i druge svoje proizvode i usluge.

"Globos osiguranje je spremilo kvalitetnu ponudu. Imamo daleko najveću ažurnost u isplati štete od 98 odsto", pohvalio se predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja Siniša Pratljačić.

Pored generalnog sponzora, predstaviće se i banka partner Poštanska štedionica.

"Uvek smo spremni da odgovorimo na zahteve naših klijenata bilo da su oni obično stanovištvo, poljoprivrednici i drugi. A, ove godine predstavićemo i neke nove proizvode i sve ono što smo pripremili za poljoprivrednike", kaže član Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Aleksandar Čortan.

Fokus na unapređenju proizvodnje

Već višegodišnji zlatni sponzor Sajma poljoprivrede je kompanija Al Dahra koja je pre tri godine kupila imovinu PKB korporacije i uložila je oko 60 miliona evra u unapređenje poslovanja.

"Cilj je da se kapaciteti povećaju. U planu nam je da u narednih četiri godine investiramo u navodnjavanje i drenažne sisteme 100 miliona evra. Počeli smo da gajimo i neke lekovite biljke, industrijsku konoplju i one koje će sigurno imati ozbiljnu budućnost", naveo je direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre Predrag Klepić.

Pet mašina za srećne posetioce

Ono što možda i najviše privlači posetioce jeste poklon igra u kojoj sa kupljenim ulaznicama mogu da osvoje traktor ili neku od vrednih priključnih mašina. Na primer, Agropanonka će pokloniti traktor Belarus 82. 1 kao i rasipač HMS-a.

"Sajam je najbitnija manifestacija za nas mehanizatore. Mi smo dugi niz godina darodavac i do sad smo poklonili 26 traktora, ove godine smo proslavili 30 godina postojanja naše kompanije i iz tog razloga smo odlučili da ove godine poklonimo dve mašine", kaže zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka Aleksandar Švonja.

Pored ovog darodavca, tu je i kompanija MBV.

Vredni pokloni očekuju srećne dobitnike

"Ove godine ćemo pokloniti Prskalicu Badilli od 600 litara i prikolicu Palazoglu, nosivosti 10 tona. Potrudili smo se da pokloni budu potpuno opremljeni, tako da će dobitnici zaista biti srećnici", ističe generalni direktor kompanije MBV Blagoje Milinković.

I kao treći darodavac, kompanija KITE DOO poklanja traktor John Deere 5045D.

"Naša kompanija ima zadatak da dodatno pospeši sve aktivnosti i podigne posećenost na nivo koji se očekuje", izvršni direktor kompanije KITE DOO Đorđe Mišković.

Poseta predsednika Srbije i Mađarske?

Kako dalje napominje Cvetković, ovogodišnji biće 85 odsto sajma iz 2019. godine koji se smatra za najposećeniji do sad. Takođe, očekuje se poseta mađarskog predsednika Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Organizatori podsećaju da će na dan otvaranja, u subotu, 21. maja, Aula Novosadskog sajma biti zatvorena za prodaju ulaznica do 13 časova. Do tada posetioci mogu da koriste Teretni ulaz I i Teretni ulaz II iz ulice Branka Bajića i Ulaz između Hale 8 i Hale 9, u ulici Novosadskog sajma.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Slobodan Cvetković Najteži bik Blagoje Milinković Aleksandar Švonja Đorđe Mišković Predrag Klepić Aleksandar Čortan Siniša Pratljačić Senad Mahmutović Atila Pinter


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner