Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 20.04.2017. 15:20

Mehanizacija povećava dominaciju na sajmu

Najzastupljeniji segment na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu biće poljoprivredna mehanizacija. Najavljen je i pretpremijerni prikaz noviteta, koji su još u razvoju, a premijerno će biti prikazani na jesen na Sajmu tehnike u Hanoveru.

Foto: Novosadski sajam, Đorđe Simović
  • 2.332
  • 113
  • 0

Iz godine u godinu, mehanizacija dokazuje primat i povećava učešće na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Prema informacijama od Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, ovogodišnji 84. po redu sajam će biti za 10% veći nego lanjski, kada je o mehanizaciji reč.

Najznačajniji brendovi na sajmu

Svetske brendove John Deere, New Holland, Holmer, Massey Ferguson, Belarus, Tafe, Mahindra, CLAAS, YTO, Zetor, JCB, Kuhn, LKT, Krone, Rostelmash, Poettinger, Kubota, i druge na sajmu će predstaviti njihovi zastupnici, osamnaest članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Generalni sekretar Udruženja Đorđe Mišković, kaže da će ove godine mehanizaciju izložiti na 22.000 kvadratnih metara, što je za oko 10 odsto više nego prethodne godine:

Đorđe Mišković

"Osim niskobudžetnih mašina za ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo, koji podležu subvencionisanoj prodaji, predstavićemo i najsavremenije mašine koje prate trend primene visokih informacionih tehnologija u cilju što veće iskorišćenosti poljoprivredne mašine. Ni ove godine neće izostati saradnja sa bankama i lizing kućama kao bi se obezbedila lakša kupovina pod najpovoljnijim uslovima".

Zbog ograničenog prostora i ove godina, mašine će moći delimično da prikažu svoje performanse na Agropoligonu. Posetioci Sajma će imati priliku da vide mogućnosti i performanse izloženih eksponata u fiktivnom radu.

Najavljen je i pretpremijerni prikaz noviteta, koji su još u razvoju, a premijerno će biti prikazani na jesen na Sajmu tehnike u Hanoveru. Bezbednosti nikad dovoljno, pa će kao i prethodnih godina Agencija za bezbednost saobraćaja upriličiti tribinu o bezbednosti u saobraćaju.

Nasrećniji posetilac će sa sajma otići sa traktorom Belarus 82.1. On spada u grupu najprodavanijih u Srbiji, a cena mu je 20.500 evra.

Ko će šta predstaviti?

Menadžer prodaje u "Almex"-u Darko Jaćimović, najavio je da će nastup na Sajmu između ostalog obeležiti promocija Holmer kombajna za vađenje šećerne repe T4 od 600KS, vrednog 600.000 evra. Ujedno, taj model će biti i najveća mašina izložena na ovogodišnjem Sajmu. Osim standardne ponude, biće predstavljen novitet - pretovarne i transportne prikolice nemačkog proizvođača "Umega", kao i prskalice italijanskog brenda "Kafini". Kada je reč o stočarskom delu nastupa, "Almex" će predstaviti junice i tovljenike, kao i stočnu hranu u redizajniranoj ambalaži.

Direktor prodaje u "Agropanonci", Aleksandar Švonja kaže da će na sajmu predstaviti asortiman novih modela traktora "Belarus" kao i redizajnirani modele od 90, 105 i 130 KS. Na drugom štandu biće izloženi traktori indijskog proizvođača "Mahindra". Cena predstavljenih traktora biće u rasponu od 18.990 evra do 50.000 evra. Kupci mogu da računaju i na posebne krediti sa rokom otplate do pet godina, kao i beskamatni do tri godine. I ove godine na štandu "Agropanonke" biće aktuelna akcija "staro za novo", a na kupovinu će se odobravati popusti od tri do četiri odsto.

Na Sajmištu će biti ponuđene i priključne mašine domaćih fabrika: "Majevica" iz Bačke Palanke i "Agromehanika" iz Boljevca.

Povoljnije do mehanizacije

Sajam je prilika da se mehanizacija kupi po povoljnijim cenama. Popuste najavljuju u Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, aktuelni će biti aranžmani sa lizing kompanijama i poslovnim bankama i kao i mere Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Najskuplja mehanizacija

Uz pomenuti kombajn za vađenje repe Holmer T 4 koji će izložiti "Almex", a koji košta 600.000 evra bez PDV-a, jedan od najskupljih traktora biće na štandu "Inter-Agrara", Fendt 1050 za 432.000 € sa PDV-om.

Na štandu "ITN"-a biće izložen silažni kombajn Krone Big X 700, koji će koštati oko 450.000 evra, dok će "Titan Machinery" prikazati Case IH Quadtrac 500 guseničar, koji košta 350.000 evra + pdv. Među najskupljim eksponatima su i kombajn "Massey Ferguson" za 190.000 evra bez PDV-a, koji će izložiti "Agro Cesla", kao i kombajn New Holland model CR7.90 koji će za 265.000,00 eur + PDV prodavati "Agroglobe".

A šta je sa stočarskom izložbom?

Na primedbu da se iz godine u godinu Poljoprivredni sajam uniformiše u sajam mehanizacije, izvršni direktor za sajamske delatnosti Boris Nadlukač kaže da su baš iz tog razloga poradili na stočarskoj izložbi:

Boris Nadlukač

"Uz snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede, koje je pokrovitelj izložbe stoke, ona će biti najveća u nekoliko poslednjih godina s obzirom na broj izloženih eksponata i programe koje smo pripremili na sajmu kao što su Dan stočara i izložba konja. Reč je o najvećoj nacionalnoj izložbi stoke. To je put kojim želimo da idemo, s obzirom na to da je stočarstvo u fokusu Ministarstva poljoprivrede".

Kada je o stočarstvu reč biće upriličena aukcija stoke najkvalitetnijih grla domaćeg geofonda.

Foto: Novosadski sajam, Đorđe Simović


Tagovi

Poljoprivredni sajam Đorđe Mišković Aleksandar Švonja Darko Jaćimović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner