Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 13.05.2017. 15:51

Mladi su pokretač razvoja poljoprivrede

Priliku mladima da se upoznaju sa trenutnim dešavanjima u našoj zemlji, kao i da saznaju više o dešavanjima u Evropskoj uniji, pružilo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika. Organizovali su konferenciju u okviru 84. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma.

Foto: Aleksandra Kekić
  • 1.114
  • 54
  • 0

Priliku mladima da se upoznaju sa trenutnim dešavanjima u našoj zemlji, kao i da saznaju više o dešavanjima u Evropskoj uniji, pružilo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika. Organizovali su konferenciju u okviru 84. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma.

Podrška vladajućih struktura

Gosti Udruženja bili su predstavinici Ministarstva, pokrajinske Vlade i Grada. Zoran Janjatović, pomoćnik ministra poljoprivrede, rekao je da su objavljeni Pravilnici, namenjeni mladima, samo prvi korak, a da najviše nade polaže u IPARD program, za koji se akreditacija očekuje krajem godine.

Mladen Petković, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naglasio je dobru komunikaciju sa Vladom Srbije i istakao da su mladi prepoznati budžetom:

"Posebno ističemo 'startup' programe, odnosno podršku za započinjanje biznisa. Namenjeno je avansnih 10.000 evra u tu svrhu. Budžet će godinama biti veći, pa će tako biti i više mesta za mlade".

I predstavnik Grada Novog Sada, Milorad Radojević, rekao je da lokalna samouprava pruža punu podršku. Najavio je projekat "Zelene bašte Novog Sada". Planirano je određivanje površina, obezbeđivanje sadnog materijala, mentora, skladišta i tržišta.

"U toku je utvrđivanje kriterijuma za konkurs, ali je sigurno da će se ticati mladih poljoprivrednika", objasnio je Radojević.

SUMP će početkom oktobra organizovati sajam mladih poljoprivrednika.

Situacija u Evropi

Predstavnici udruženja mladih poljoprivrednika stigli su iz Poljske, Slovenije, Finske i Češke. Juha Tehno iz Finske na čelu je evropskog udruženja, koje okuplja dva miliona mladih iz 24 države. Srbija je najmlađa članica.

"Problem Evropske unije je nedovoljan broj mladih poljoprivrednika, a samo sedam odsto čine oni mlađi od 35 godina", rekao je Tehno.

Dodao je da zna da je u Srbiji taj procenat 4,5% i savetovao je da mladi učestvuju u zakonodavnim odlukama, ali da ne zaborave i na potrošače.

Slovenci koriste novac, Česi slabo zainteresovani

Marko Govekar iz Slovenije rekao je da je u njegovoj zemlji prosečna starost poljoprivrednika 56 godina. Konkursi pomažu mladima da se uključe, kao i udruživanja. Prate trendove i koriste sva ponuđena sredstva.

Sa druge strane, kod Čeha 2,23% od ukupnog broja stanovnika su poljoprivrednici, ali je 11,7% od tog broja mlađe od 35 godina. Slede oni između 36 i 49 godina sa 37%, dok je sve veći broj starijeg stanovništva. Strahuje se da će do 2025. godine izgubiti 30.000 poljoprivrednika.

"Drastičan pad od 40% desio se između 2000. i 2016. godine. Samo sedam odsto poljoprivrednika ima višu školu ili fakultet iz ove struke, a u Češkoj vlada stav da nije prestižno biti poljoprivrednik", rekla je Marie Balabanova.

Učesnici iz Evrope ukazali su na probleme i rešenja

Poljaci kao primer

Radoslav Nienjartovic (Radoslav Nienartowicz) iz Poljske izneo je podatak da ova zemlja ima najveći procenat mladih u poljoprivredi - 14% u EU:

"Mladi su ti koji modernizuju poljoprivredu, bolje su edukovani i zainteresovani su za tehnologiju. Ako se to znanje spoji sa iskustvom starijih, ostvaruju se bolji rezultati".

Da je to tako govori podatak o tome da je Poljska unapredila proizvodnju voća, treća je u EU, a ujedno je i najveći prozvođač živine.

Srbija želi da ulaže u selo

Da Evropska unija ima probleme u poljoprivredi, rekao je Danilo Golubović, državni sekretar. On je naveo da šest miliona mladih ne može da dobije dovoljno sredstava. Objasnio je da je zadatak nadležnih u našoj zemlji da se poprave uslovi za opstanak mladih na selu, ali i da se osim ekonomskih kriterijuma, vodi računa i o ekološkim i sociološkim.

Velika zainteresovanost za konferenciju

Mladi čekaju IPARD

Pojam "mladi poljoprivrednik" ušao je u upotrebu i zvaično je prepoznat zahvaljujući SUMP. Na ovo je podsetio predsednik Udruženja, Milan Borić. Rekao je da će se posebno posvetiti analizi rezultata konkursa namenjenih mladima, kroz ankte.

Istakao je i podatak da se za 2020. godinu priprema evropska strategija u kojoj će ključni biti mladi poljoprivrednici.

"Mladi jedva čekaju predpristupni fodn IPARD. SUMP će biti spreman, kada je reč o papirologiji i pisanju konkursa", rekao je Borić i dodao da je u Srbiji većina nosilaca gazdinstava starija od 60 godina:

"Potrebna je promena razmišljanja. Mladima treba obezbediti zemlju, jeftine kredite, edukaciju i udruživanje", zaključio je Milan Borić.

Foto: Aleksandra Kekić


Tagovi

SUMP Konferencija Mladi u poljoprivredi Poljoprivredni sajam Milan Borić Danilo Golubović Marie Balabanova Milorad Radojević Mladen Petković Zoran Janjatović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/