Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 22.04.2016. 16:00

Na sajmu i prikaz traktora u radu

Ovogodišnji 83. međunarodni Poljoprivredni sajam biće održan od 14. do 20. maja. Kao deo pratećeg programa najimpozantnija će biti izložba poljoprivredne mehanizacije.

  • 2.601
  • 241
  • 0

Ovogodišnji 83. međunarodni Poljoprivredni sajam biće održan od 14. do 20. maja na prostoru Novosadskog sajma. Novina na ovogodišnjem sajmu je to što će posetioci moći da vide traktore i priključne mašine u radu.

Direktor direkcije za komercijalne poslove Novosadskog sajma Nebojša Drakulić kaže da će time moći da se upoznaju sa najnovijim dostignućima svetskih brendova u oblasti pogonskih poljoprivrednih mašina, kombajna, priključnih mašina i opreme. "Više od 50% ukupnog otvorenog prostora na sajmu biće pokriveno poljoprivrednom mehanizacijom. Kada se tome dodaju pogodnosti za kupovinu mehanizacije koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede, verujem da će veliki broj poljoprivrednih mašina koji će biti izložen na sajmu pronaći svoj put do kupca", kaže Drakulić.

Prikaz traktora u radu će biti na teretnom ulazu broj 2 odmah iza dezo barijere. Svi zainteresovani izlagači će moći na tom mestu da prikažu mašine u radu što će verovatno pomoći poljoprivrednicima da se odluče za njihovu kupovinu.

Mišković
Đorđe Mišković

Generalni sekretar uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđe Mišković je više govorio o IPARD programu.

"Očekujem da prvi konkursi budu raspisani na jesen. Od 650.000 gazdinstava 18.000 ima veću površinu zemljišta od 20 hektara. Oni su ciljna grupa za kupovinu traktora. Njih 10.000 je prezaduženo tako da nam ostaje 8.000 onih koji eventualno mogu da konkurišu za novac iz IPARD programa. Za četiri godine iz tog programa će se pomoći kupovina 400 traktora, tj. 100 godišnje. S obzirom na to da se godišnje kod nas proda 1.000 novih traktora to je tek 10-ti deo", konstatuje Mišković.

Agropanonka i ove godine darodavac u poklon igri

I ove godine Agropanonka će biti darodavac u poklon igri na Poljoprivrednom sajmu. Već 16-i put. Srećnog posetioca očekuje traktora Belarus 422. Generalni direktor Dragoljub Švonja kaže da kompanija Belarus ove godine beleži 70 godina rada i da je svaku 9-i traktor na svetu proizveden u toj kompaniji. "Većina traktora koje prodajemo su prilagođene po ceni i kvalitetu našem tržištu. Belarus proizvodi i traktore od 300 i 350 konja, točkaše i gusaničare koji neće biti izloženi na sajmu. Oni su skuplji i nisu atraktivni našim kupcima. Ove godine ćemo predstaviti baštenske traktore od 11, 13 i 25 KS, kao i traktore za voćarstvo i vinogradarstvo koji do sada nisu bili predstavljani", kaže Švonja.

Švonja
Dragoljub Švonja

Cene ulaznica za Poljoprivredni sajam ostaju iste, dakle, pojedinačne su 500 dinara, grupne 350, a penzioneri, vojnici i deca će za ulaznicu morati da izdvoje 200 dinara.

Novina na Poljoprivrednom sajmu je besplatan bežični internet i mobilna aplikacija u krugu Novosadskog sajma. Posetioci će pomoću nje moći da pretražuju izlagače po robnim grupama ili nazivu kompanije, ali i da se lakše snalaze na prostoru Sajmišta, uz upotrebu mobilnog telefona, tableta ili laptopa.

Šta ćemo od mehanizacije moći da vidimo?

Nоsilac Izložbe poljoprivredne mehanizacije na Poljoprivrednom sajmu je Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije u Novom Sadu, koje čine: Agrimatco, Agrovojvodina - Mehanizacija, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, Agrotech PMD, Agrouniverzal, Agro Cesla, Almex, Delta Agrar, Inter Agrar SRB, ITN Group, Jugometal, Kosa trejd, Masferg Agro Mehanizacija, Milurović Komerc, Res Trade International i Titan Machinery. Savremena poljoprivredna mehanizacija, rezervni delovi i oprema biće predstavljeni i na štandovima ostalih domaćih firmi, ali i izlagača iz Italije, Češke, Kompanija Agroglobe će predstaviti brendove proizvođača New Holland, Kuhn, Fantini, Marani, Valley.

Najjeftinija mašina izložena na njihovom štandu biće rasipač marke Kuhn model 19.1 M za 3.500 evra, bez PDV-a, dok će naskuplji biti New Holland kombajn model CR7.90 koji će koštati 250.000 evra + PDV. Po ceni nižoj za čak 20.000 evra od one u redovnoj prodaji, na Sajmu će prodavati New Holland kombajn TC5080, koji sa sajamskim sniženjem iznosi 105.000,00 eur + PDV. Veliku pažnju posetilaca privući će i kombajn model CR7.90 koji je i dalje prvi u Ginisovoj knjizi rekorda, po najvećem učinku u košenju žita.

Agropanonka - darodavac premije, traktora Belarus 422, u Poklon igri Novosadskog sajma i ove godine predstavlja Belarus i Mahindra traktore. U ponudi će biti i traktorske gume Belshina, Mabanol ulja, priključne mašine Alpler i sejalice marke Lida, utovarivač Ferro-Flex, daske za sneg, originalni rezervni delovi za Belarus traktore, tifoni marke Irtec. Najjeftiniji Belarus koji Agropanonka izlaže je MTZ-622 po ceni 18.490 evra, dok će najskuplji biti 69.900 evra, model MTZ-2022.4.

Najjeftinija Mahindra je 475 DI bez kabine (42ks), a sa popustom će koštati 11.000 evra. Najskuplji model Mahindre biće 8560 4WD sa kabinom (83ks), a na Sajmu će biti i traktori od 25 do 360 KS proizvođača Yto, Fendt, Zetor, Valtra, kombajni Fendt, komunalne mašine, prikolice Pronar, plugovi, tanjirače, gruberi, setvospremači, sejalice, kombinovane mašine Lemken, prednji traktorski utovarivači Stoll, telehendleri Dieci i rezervni delovi deo su izložbenog asortimana Agrovojvodine Mehanizacije.

Fendt traktore i kombajne izlaže i Inter Agrar, koji će u ponudi imati i traktore Valtra, razne priključne mašine, prikolice, sisteme za navodnjavanje, adaptere za kombajne, kolica za hedere i adaptere za suncokret, navigacione sisteme i mulčere. Najjeftiniji eksponat na štandu biće uređaj za navigaciju Topcon X14 console 1.500 evra, a najskuplja mašina Fendt 1050 Vario 432.000 evra. ITN group izlaže mašine za pripremu stočne kabaste hrane Krone, Manitou teleskopske utovarivač, Hardi prskalice, Grimme mašine za krompir, Kongskilde mašine za ratarsku proizvodnju, Joskin rasturače stajnjaka, cisterne za osoku, prikolice, AG Leader gps oprema za precizno farmerstvo i softver koji se prilagođava potrebama farmera, Beinlich tifone i ostalu opremu za navodnjavanje, prikolice, opremu za farme.

Više od 100 poljoprivrednih mašina predstaviće Kompanija Almex. I ove godine najveći i najskuplji, na njihovom štandu, biće kombajn za vađenje repe HOLMER T3. Prošle godine cena na Sajmu je bila pola miliona evra i bio je najskuplji eksponat. Masferg Agro Mehanizacija izložiće široku gamu traktora Massey Ferguson snage od 80 do 370 KS. Biće ponuđeni i univerzalni žitni kombajni proizvođača Massey Ferguson i Sampo, kao i priključna mehanizacije renomiranih svetskih proizvođača Kuhn, Vaderstad i Alpego.

Osim poljoprivrednih u ponudi i mnoge druge mašine

Pored mašina biće izloženi i teleskopski manipulatori - telehendlere JCB. Najskuplja od izloženih mašine biće žitni kombajn BETA 7370. Kompanija RTI, eksluzivni uvoznik, distributer i serviser za svetski poznatu marku poljoprivrednih mašina i opreme John Deere, pored traktora i kombajna, u ponudi ima i mašine za održavanje travnatih površina i obavljanje komunalnih delatnosti. Na Poljoprivrdnom sajmu će predstaviti i proizvodne linije kompanija: Pottinger, Sfoggia, Zanon, Geringhoff, Zurn, Grasdorf, Degenhart, Einbock, Nardi, Quicke, Pakelo, Maotoil, Gedore, Bosch, Carolus.

Zastupnik Steyr traktora za tržište Srbije, AgroTECH predstaviće četiri modela traktora: 4095 Kompakt HI LO, 4115 Multi, 6165 CVT i 6270 Terrus CVT - najbolji traktor 2016. godine u svojoj Titan Machinery je novi generalni distributer poznatog svetskog proizvđača poljoprivredne mehanizacije Kverneland. Ponuda obuhvata širok spektar plugova, rasipača, prskalica, sejalica, i mašina za obradu zemljišta. Kako omogućili što većem broju poljoprivrednika da pazare kod njih, cene su u rasponu od 3.000 evra, koliko koštaju Kverneland plugovi, pa do 300.000 evra, koliko treba izdvojiti za najnoviji Case IH kombajn, Axial Flow 9240.


Tagovi

Đorđe Mišković Nebojša Drakulić Dragoljub Švonja Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Poljoprivredna mehanizacija IPARD Poklon igra Belarus


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner