Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgriBEX
  • 11.12.2017. 16:00

Najveći poljoprivredni sajam u Belgiji - AgriBEX

Sajam AgriBEX u Briselu svakoga dana poseti 20.000 ljudi

  • 287
  • 26
  • 0

U sklopu Evropskog udruženja agrarnih novinara (ENAJ) posetili smo najveći poljoprivredni sajam u Belgiji - AgriBEX, koji se održavao od 05. do 10. decembra 2017. godine u Briselu.

Sajam traje pet dana i poseti ga ukupno nešto više od 100.000 ljudi, koji dnevnu ulaznicu plate 15€ (1.785 dinara). Specijalizovan je za tematiku poljoprivrede i održava se u glavnom gradu zemlje piva i čokolade svake druge godine.

Odvija se u zatvorenom sajamskom prostoru "Bruxelles Expo", a koncipiran je tako da gotovo dve trećine zauzima mehanizacija, dok je ostatak namenjen izložbi stoke, opremi za farme i sekciji vrt i životna sredina. Za svakoga ponešto u devet velikih paviljona.

Opada broj poljoprivrednika u Belgiji

Organizatori kažu da su uložili velike napore da bi uprkos sve manjem broju poljoprivrednika sajam održali na visokom nivou:

"Broj poljoprivrednih gazdinstava u Belgiji je u padu i trenutno je na nivou oko 40.000 proizvođača, koji obrađuju cca 1,35 miliona hektara poljoprivrednih površina. Prosečno gazdinstvo obrađuje cca 32 hektara zemlje. Dakle, vrlo veliki izazovi su pred nama svaki sajam".

Izlagači svake godine menjaju mesto na sajmu

Godišnje se na ovom tržištu proda oko 2.500 novih traktora, od kojih je svaki četvrti marke "New Holland", jer isti ovde ima i proizvodnju. Izlagača na sajmu kažu ne nedostaje, a u saradnji sa njima svaki novi sajam rade tehnološke i koncepcijske iskorake.

"Uspeli smo s izlagačima naći dogovor da svake godine budu na drugom mestu unutar sajma. Tako, naime, kreiramo veći protok ljudi i bolju vidljivost za sve. Morali smo i limitirati izlagačke prostore, jer je veliki interes firmi za nastup na ovom sajmu, a ne želimo da širimo površine, kako sajam ne bi bio prazan. Ovako uvek ima ljudi", kažu organizatori sajma.

Veliku novinarsku ekspediciju na sajmu ugostio je i poznati belgijski proizvođač cisterni, prikolica i razbacivača "Joskin", te je tom prilikom prezentovao široki asortiman proizvoda, koji svoje kupce ima i na našem tržištu. Upoznali smo vitalnog utemeljitelja brenda Viktora Joskina (Victora Joskin), koji i u 70-tim godinama aktivno radi na sajmu.

Kako je bilo na sajmu možete pogledati u foto-prilogu u nastavku.


Foto prilog


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]