Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 09.04.2024. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Noviteti 91. Sajma poljoprivrede: Mehanizacija na struju i hidrogen

IMT će, zahvaljujući saradnji sa matičnom kućom TAFE, predstaviti traktor E30 na električni pogon, ali i onaj koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS, najavila je generalna sekretarka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marija Antanasković, povodom 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.179
  • 132
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, 91. po redu, ove godine biće podignut na viši nivo, odnosno biće "evropejskiji", kako je opisao generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić. Ovaj cilj velikog zalogaja nije bez razloga. Evropska unija je generalni partner koja će predstaviti IPARD mere i biti otvorena za sva pitanja posetilaca.

"Želimo da srpski seljak dobije informaciju kako da aplicira, šta može da dobije od subvencija, koja su to bespovratna sredstva i na koji način može da dobije odgovor", naglasio je Lovrić opisujući Uniju kao "ekskluzivnog partnera".

Želimo da srpski seljak dobije informaciju kako da aplicira, rekao je Lovrić (u sredini)

A za šta mogu proizvođači da apliciraju, bližu informaciju na konferenciji za štampu, dao je direktor prodaje kompanije AgroTECH Dejan Zorić.

"Na našem štandu, gde ćemo imati izloženo oko stotinak mašina od traktora do priključaka, iskoristićemo priliku da što više promovišemo IPARD i damo saznanja ljudima, kako mogu da kupe 'ozbiljne i skupe' mašine i dobiju maksimalnu podršku od države, odnosno 65 odsto", rekao je Zorić ispred firme koja posluje i na tržištu Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

IMT Tafe sa više premijera

Posebni noviteti dolaze upravo iz oblasti mehanizacije. Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupiće sa svojih 17 članica i njihovom "bogatom izložbom".

Imaćemo izloženo preko stotinak mašina, kaže Zorić

"Fabrika poljoprivrednih mašina iz Boljevca izložiće svoju ponudu kosačica i malčera i oko 15-ak traktora Solis, a kuriozitet će biti robot koji je nastao u saradnji ove kompanije i Mašinskog fakulteta u Nišu. Almex će predstaviti program CLAAS, a poseban akcenat će biti na kombajnu Evion. IMT će imati više premijera zahvaljujući saradnji sa matičnom kućom TAFE - predstaviće traktor E30 na električni pogon, ali i onaj koji koristi hidrogen kao gorivo od 55 KS. Posebno će biti prikazan traktor Magna", najavila je generalna sekretarka Udruženja Marija Antanasković i dodala da naročita 'poslastica' stiže u vidu Fendta 728 vario DP, koji je proglašen za traktor 2023. godine.

Pored ovih imena, imaće šta da pokažu i kompanije Milurović Komerc, Agrimatco, Livona, Delta Agrar i drugi.

Najveći traktor guseničar John Deere 8RX

Na sajmu koji će trajati od 18. do 23. maja, svi ljubitelji velikih agregata moći će da učestvuju u Poklon-igri, gde je glavna nagrada traktor marke John Deere 5045D, bez prednje vuče, koji je obezbedila kompanija Kite DOO kao darodavac.

"Za ovu godinu smo spremili novosti koje se odnose na buduću poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, gde će se prinosi zadržati na trenutnom nivou ili da se povećaju uz optimalno korišćenje određenih inputa za uništavanje korova i iskorišćavanje hraniva u zemlji. Po prvi put ćemo prikazati Furrier prikolice, koje su izmenjene prema sugestijama poljoprivrednika. Prikazaćemo i najveći traktor sa gusenicama 8RX - što je potpuno novo", rekao je direktor prodaje kompanije KITE Vladimir Labus i dodao da posetioce štanda očekuju i novine iz oblasti drugih priključnih mašina kao što su sejalice, drljače i hederi za maksimalno smanjenje gubitaka tokom žetve.

Među učesnicima biće i kompanija "MBV" iz Vršca koja se već na Poljoprivrednom sajmu pojavljuje 33. put i izlaže isključivo priključne mašine.

Poseban novitet je sejalica na elektropogon, najavljuje Milinković

"Ove godine ponudićemo tanjiraču ILGI, koja će imati čelične nosače radnih oragana i seckalicu ispred baterija, te će se biljna masa dodatno usitniti i pomešati sa zemljom. Imaćemo i kombinovanu mašinu sa dve baterije diskosne i dva reda razrivačkih organa. Treći novitet dolazi iz preduzeća Ozduman - baterija za sejalicu na elektropogon, pa će setva biti moguća sa mnogo većom brzinom, ali sa istom ili čak i boljom preciznošću", konkretno je najavio Blagoje Milinković iz "MBV"-a.

Cena karte

Za 91. Međunarodni sajam poljoprivrede prijavljeni su izlagači iz Srbije i oko 40 zemalja. Među njima su Italija, Holandija, Crna Gora, Rumunija, Indonezija, Španija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska...

Pored mehanizatorskog programa, posebnu pažnju zauzeće nacionalna Izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala. Prema najavama Lovrića, ni ove godine neće biti izložba svinja, a živine se razmatra, dok izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi pčelarstvo i ribarstvo. Atrakcija za posetioce će biti i javno ocenjivanje goveda, konja i ovaca. Dan stočara sa defileom nagrađenih grla je tradicionalno četvrtkom.

Izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala

Segmenti i ovog Poljoprivrednog sajma su Izložba organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porekla i "Srpski kvalitet", piva zanatskih proizvođača, kao i drugih prehrambenih proizvoda. U Kongresnom centru "Master" već je zakazan veliki broj stručnih i poslovnih skupova - konferencija, foruma, promocija, prezentacija. Kao i ranije, generalni sponzor je Globos osiguranje, Al Dahra - Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica - Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Pokrovitelj izložbe stoke, Izložbe organske proizvodnje, kao i Pokrajinska Vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu i Grad Novi Sad.

Karte su već u prodaji, a ove godine cena regularne karte je 800 dinara, kolektivne za 15 i više osoba su 600 dinara, što se ne odnosi na posete đaka za koje je ulaznica 400 dinara, kao i za penzionere i decu do 14 godina. 


Foto prilog


Tagovi

Međunarodni poljoprivredni sajam Novosadski sajam Izložba stoke Izložba mehanizacije Traktori na električni pogon Traktor na hidrogen Robot Blagoje Milinković Nikola Lovrić Dejan Zorić Vladimir Labus Marija Antanasković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner