Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplenačka berba grožđa
  • 09.10.2016. 12:00

Ocenjvani i vino i rakija

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, poručio je u Topoli na 53. oplenačkoj berbi grožđa i sabora narodnog stvaralaštva da će Vlada Srbije podržati lokalne samouprave u razvoju voćarstva i vinogradarstva i svega što je povezano s prerađivačkim sektorom

Foto: Ministarstvo poljoprivrde
  • 182
  • 7
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, poručio je u Topoli na 53. oplenačkoj berbi grožđa i sabora narodnog stvaralaštva da će Vlada Srbije podržati lokalne samouprave u razvoju voćarstva i vinogradarstva i svega što je povezano s prerađivačkim sektorom.

"Daćemo sve od sebe da u narednom periodu ovakva mesta, kao što je vaš kraj, budu prepoznati kao simboli za razvoj vinogradarstva i voćarstva i svega što je povezano sa prerađivačkim sektorom koji može da obezbedi novu vrednost", rekao je ministar Nedimović na otvaranju Sabora izvornog narodnog stvaralaštva u Topoli.

U Topoli se ocenjivali vino i rakija

U prostoru Karađorđeve kasarne u Topoli, uoči 53. oplenačke berbe i sabora izvornog narodnog stvaralaštva, održano je 12. međunarodno ocenjivanje vina i rakije. Za prestižnu titulu bilo je prijavljeno 129 uzoraka.

Komisija za ocenjivanje kvaliteta pića bila je sačinjena od eminentnih stručnjaka, predsednika komisije za ocenjivanje vina prof. dr Slobodana Jovića, za ocenjivanje rakija prof. dr Ninoslav Nikićevića, a u komisiji su bili i sekretar za ocenjivanje rakije Ljubiša Stanković i sekretar za ocenjivanje vina Saša Tomić, kao i članovi dr Ivan Urošević, prof. dr Vele Tešević i doc. dr Aleksandar Petrović.

O predslovima za dobar kvalitet ovogodišnjih vina, osim individualnog načina proizvodnje, Slobodan Jović je istakao da je u ovoj godini kvalitet grožđa nešto iznad proseka. Kvalitet nije svugde isti. To zavisi od pojedinih oblasti, odnsono vinogorja Srbije. "Ova godina je bila izuzetno promenljiva. Neke sorte koje rano sazrevaju uspele su lepo da sazru i donesu kvalitetno grožđe koje će dati lepo vino. Kakve su kasnije sorte, videćemo. S pojavom kiša počeli su problemi. Vinogradari koji su ranije obrali grože imaće više uspeha u proizvodnji vina. Zato možemo reći da je ova godina ne prosečna, već nešto iznad proseka u proizvodnji grožđa", rekao je Jović.

Tekst: Opština Topola

Foto: Ministarstvo poljoprivrde


Tagovi

Oplenačka berba Grožđe Vino Rakija


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.