Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KLUB 100P plus
  • 21.07.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kać

Održan 15. jubilarni SPIT u okolini Novog Sada

Petnesta jubilarna smotra poljoprivrede, industrije i trgovine SPIT okupila je više stotina poljoprivrednika u Kaću pored Novog Sada. Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa više od 150 mašina poljoprivredne mehanizacije iz 40 domaćih i inostranih kompanija.

Foto: Verica Matić
  • 177
  • 7
  • 0

Manifestaciju je otvorio član gradskog veća za privredu Milorad Radojević zajedno sa pomoćnikom pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladenom Petkovićem. Kako su istakli, ovakve manifestacije su od velikog značaja za razvoj poljoprivrede u Srbiji, ali i poboljšanje situacije u oblasti privrede u našoj zemlji.

Na 15. jubilarnom SPITU-u, poljoprivrednici su pre kupovine mašina mogli da ih sami probaju i na licu mesta vide njihovu praktičnu upotrebu.

"Imamo preko 50 mašina prijavljenih za prikaz u radu, tako da će poljoprivrednici moći da vide kako koja mašina radi da mogu da se opredele da li ta mašina odgovara njihovim potrebama ili ne", naveo je organizator manifestacije Vojislav Malešev ispred udruženja 100P plus.

SPIT podržali Grad Novi Sad i Autonomna Pokrajina Vojvodine

Osim upoznavanja sa poljoprivrednom mehanizacijom, proizvođači su prisustvovali i obuci o promenama u zemljištu kod različitih sistema obrade zemljišta. Petnaestu Smotru poljoprivrede, industrije i trgovine kao i sve prethodne podržali su i Grad Novi Sad i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu. Predstavnici grada i pokrajine ocenili su da je ova manifestacija veoma značajna za razvoj poljoprivrede, ali i privrede u našoj zemlji.

 "Svake godine imamo sve više izlagača i sve više posetilaca. To pokazuje koliko ljudi vole da dođu ovde i vide mehanizaciju na jednom mestu i da na primerima vide kako funkcioniše i eventualno se odluče za kupovinu u nekom narednom periodu. Drago mi je što kao grad možemo da podržimo ovu manifestaciju kroz naše konkurse i da u svakom slučaju podržimo rad udruženja koja organizuju ovu manifestaciju", naveo je član gradskog veća za privredu Milorad Radojević dodajući da grad Novi Sad, kroz mere podrške poljoprivredi, podržava ove godine i mlade poljoprivrednike prvi put sa 20 miliona dinara i udruženja sa 10 miliona dinara što, kako je naglasio, pokazuje opredeljenost grada da ulaže i u prigradska naselja jer želi da se grad ravnomerno razvija. Najavio je da će ti iznosi podrške poljoprivrednicima u narednom periodu biti povećani.

Posebno je naglasio da je poljoprivreda bitan segment privrede koja donosi suficit u budžet Republike Srbije ističući da su ovakve manifestacije i događaji bitni kao vid promocije, navodeći da će grad svim merama i na konkretan način nastaviti da podržava poljoprivrednike.

 "Mi smo obišli Vojvodinu uzduž i popreko i upravo u razgovoru sa poljoprivrednicima i jesmo došli do kvalitetnih ideja i tako i koncipirali našu agrarnu politiku. Ova manifestacije je prilika da takođe razgovaramo sa poljoprivrednicima i vidimo koji su to problemi, ukoliko ih ima, i šta bismo mogli u budućnosti zajedno sa njima da otklonimo i na taj način kreiramo i budžet za 2020. godinu jer mi smo već u drugoj polovini 2019. godine i treba planirati već i 2020. godinu“, poručio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

Više od 150 mašina na ovogodišnjem SPIT-u

Proizvođačima je predstavljeno više od 150 mašina i oruđa za osnovnu obradu poput plugova, podrivača, tanjirača, drljača, setvospremača i svega što se koristi u ratarstvu uključujući i kombajne i traktore.

Pored toga što su poljoprivrednici imali priliku da pre kupovine same mehanizacije, na ovoj manifestaciji, probaju kako rade mašine i upoznaju se na praktičan način sa njihovim radom, imali su priliku i da dobiju savete od stručnih ljudi. Kroz različite radionice, razmenjivali su iskustva i znanja ali takođe i razgovarali sa predstavnicima domaćih i inostranih kompanija koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i sa stručnjacima iz oblasti poljoprivrede od kojih su dobili savete i sugestije kako da na svojim parcelama poboljšaju poljoprivrednu proizvodnju.


Tagovi

SPIT Milorad Radojević Mladen Petković Vojislav Malešev


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/