Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostar
  • 02.05.2023. 18:45
  • Mostar

Otvoren 24. sajam u Mostaru - ovo su najznačajnije poruke

Ovogodišnji sajam je okupio 700 izlagača iz 30-ak država sveta. Zemlja partner je Izrael, a u grad na Neretvi stigle su i delegacije iz regiona.

Foto: Vedran Stapić
  • 75
  • 72
  • 0

Danas je na sajamskom prostoru Rodoč svečano otvoren 24. Međunarodni sajam privrede u Mostaru (BiH). Sajam se odvija od 2. do 6. maja 2023. pod pokroviteljstvom Izraela, koji ove godine obeležava i 75 godina državnosti. 

A da se već planira i onaj jubilarni dogodine, otkrila je direktorica sajma Dalfina Bošnjak i najavila da će 25. izdanje biti pod pokroviteljstvom komšijske Republike Hrvatske. 

Cena ulaznice je 300 dinara, koliko košta i parking vozila. Za grupe su obezbeđene i povlašćene cene ulaznica. 

Oko 700 izlagača

Ovogodišnji sajam je okupio 700 izlagača iz 30-ak država sveta, rekla je Bošnjak i dodala kako ova manifestacija jeste i treba biti pokretač privrednog razvoja i da se očekuju i izraelska ulaganja u BIH za šta je potrebno stvoriti pretpostavke. 

"Osiguranje stabilnog i bezbednog poslovnog okruženja je temelj uspeha", nadovezao se u obraćanju gradonačelnik Mostara Mario Kordić, pojasnivši da kapital ne voli nestabilnost, neizvesnost.

"Pokrenuli smo ozbiljan investicioni ciklus i radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti", dodao je i zaključio da mu je želja stvoriti grad prijatnog življenja, u kojem će mladi rado živeti i zasnovati porodicu.

Premijer FBiH Nermin Nikšić poželeo je da ovogodišnji sajam bude plodonosan.

Premijer Nikšić je izneo dramatične podatke o iseljavanju bh. stanovništva

"Potrebne su nam inicijative koje povezuju, zato ovaj sajam zaslužuje posebnu pažnju", istakao je, i prezentovao i podatke o negativnim trendovima koji još više govore o značaju stvaranja dobrog privrednog okruženja.

"Bela kuga je najveća pandemija Bosne i Hercegovine", dramatične je podatke izneo Nikšić o 500 hiljada iseljenih bh. stanovnika unazad osam godina. 

"BiH je u tome nažalost prva u svetu", naglasio je.

Komšije značajni partneri

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je rekla da imaju 14 privrednih subjekata iz Srbije ovde na sajmu i istakla kako je cilj njene Vlade razvoj mirnog, stabilnog i prosperitetnog Balkana.

"U zadnjih 10 godina je udvostručena razmena između Srbije i BiH, pri čemu je Bosna i Hercegovina naš drugi izvozni partner, posle Nemačke", iznela je i dodala da je Srbija Bosni i Hercegovini treći izvozni partner, posle Hrvatske i Nemačke.

U zadnjih 10 godina je udvostručena razmena između Srbije i BiH, kaže Brnabić

"To govori koliko smo povezani, ali i koliki je potencijal", zaključila je Brnabić.

Pozornica za inovacije

"Sajam je etablirano mesto i događaj koji ne poznaje granice. BiH je mesto za investicije, verujem da će to investitori prepoznati. Saradnja je ključ razvoja našeg razvoja, ali i regije", naglasila je predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto, i istakla kako je Mostar danas pozornica za inovacije i lansiranje proizvoda i usluga.

Sajam je otvoren do 6. maja

KUD "Seljačka sloga Trebižat" iz Čapljine dalo je poseban ton zabavnim programom.

Okupljenima se video porukom obratio i premijer Izraela Bendžamin Netanjahu.

"Mislimo da Izrael može pomoći, jer verujemo u budućnost", poručio je i istakao važnost borbe protiv antisemitizma.

Sajam je otvorila ambasadorka Izraela Galit Peleg. Kakva atmosfera vlada prvog dana ovog najznačajnijeg privrednog događaja u BiH pogledajte u priloženoj galeriji. 


Foto prilog


Tagovi

Mostar Sajam Rodoč Izrael Plenković Brnabić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)