Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački sajam šljive
  • 25.08.2020. 17:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu - ulaz besplatan

Posetioci će, uz pridržavanje higijensko - epidemioloških mera, imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, kao i zaštitnih sredstava.

Foto: Gradačački sajam
  • 225
  • 11
  • 0

Bez obzira na epidemiološku situaciju, 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu, danas je otvoren. Pošto se ova manifestacija održava u specifičnim okolnostima, redukovani su izložbeni kapaciteti na oko 2.500 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora. Na sajmu, koji će trajati četiri dana, svoje će proizvode i usluge prezentovati oko 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine, kao i zemalja regiona.

Premijer Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović, otvorio je dugogodišnji sajam i u svom obraćanju istakao kako Gradačački Sajam šljive predstavlja oslonac privrednog razvoja u Tuzlanskom Kantonu i čestitao organizatorima što su uspeli u nameri da u kontrolisanim uslovima organizuju jednu ovakvu privrednu manifestaciju.

"Sajmovi su bitan faktor razvoj ekonomije, posebno malih i srednjih preduzeća i zato treba pohvaliti istrajnost organizatora da održe kontinuitet priređivanja međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive u Gradačcu. Mesta gde se vodi računa o autohtonom proizvodu i poreklu hrane. Kvaliteta hrane i bioraznovrsnost zadržala se zahvaljujući upornosti i radu poljoprivrednih proizvođača. Sve to ovom događaju daje autentičnost. Gradačački sajam postao je simbol normalnog poslovanja i povratka privrednog razvoja, koji privrednici iščekuju u ovim teškim vremenima", rekao je premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Povećani podsticaji za razvoj poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK, Mustafa Šakić, istakao je kako je Vlada u proteklih godinu dana obezbedila duplo više sredstava za podsticaje u poljoprivredi.

"Uvideli smo nedostatke i potrebe poljoprivrednika i naša je obaveza bila da ih podržimo. Sa 3,6 miliona ove godine podsticaje smo podigli na 7,6 miliona KM kako bismo omogućili kontinuiran razvoj poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu. Nažalost, u moru nedaća poljoprivredni usevi pretrpili su štetu od nevremena i grada. Zbog toga smo poduzeli dodatne aktivnosti na proširenju protivgradne zaštite na području TK", rekao je Šakić.

"Omogućili smo kontinuiran razvoj poljoprivrede u TK"

Prisutnima su se obratili u ime izlagača i gradonačelnik grada Srebrenika, Nihad Omerović, medijskih partnera - direktor RTV TK, Kasim Softić, kao i pokrovitelja, Muamer Dervišević, predstavnik Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Istakli su da se mora iskoristiti sistemska integralna podrška kako bi se obezbedila proizvodnja i ruralni razvoj, te pozvali sve nadležne institucije da podrže razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini. 

"Danas su osećanja podeljena. Tužan sam što zbog pandemije COVID-19, nismo uspeli da napravimo najveći sajam do sada, što nam je to ove godine bila namera. Istovremeno, srećan sam što smo se ponovo okupili i nismo prekinuli tradiciju", rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Besplatan ulaz za posetioce sajma

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, najstarija je specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1969. godine pod nazivom "Dan šljive" i ovo je 25. sajam koji se održava u kontinuitetu, od 1996. godine do danas.

Posetioci će, uz pridržavanje higijensko - epidemioloških mera, imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, kao i zaštitnih sredstava.

Ulaz za sve zainteresovane je besplatan, a manifestacija traje od 25. do 28. avgusta.


Tagovi

Sajam šljive Gradačački sajam Denijal Tulumović Razvoj ekonomije Mustafa Šakić Nihad Omerović Muamer Dervišević Hašim Šabanović Najstarija specijalizovana manifestacija Prerada hrane


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]