Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 11.05.2019. 11:45
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Mehanizacija jeftinija i do deset odsto

U Novom Sadu je otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje više od 1.500 izlagača iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Foto: Slađana Aničić
  • 343
  • 18
  • 0

Smotru agrara je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vućević koji je rekao tom prilikom da je ove godine za subvencije u poljoprivredi Vlada Srbije izdvojila sedam milijardi dinara više nego prošle godine. Vučević je kazao da je poseban akcenat stavljen i na podsticaje za mlade bračne parove i mlade poljoprivrednike kako bi ostali na selu.

"Veoma je bitno da primenjujemo nova znanja i nove tehnologije. U Novom Sadu će biti otvoren prvi institut koji će biti spoj informacionih tehnologija i poljoprivrede, koji će uticati na razvoj poljoprivrede i privrede u Srbiji", rekao je Vučević. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je takođe prisustvovao otvaranju Sajma je rekao da se tržišta menjaju, te da je organska poljoprivedna proizvodnja u fokusu.

"Pozivam vas da posetite svaki deo ovogodišnjeg Sajma, kao i posebnu manifestaciju koju organizuje Ministarstvo poljoprivrede, a u vezi je sa organskom proizvodnjom", rekao je Nedimović. 

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je tom prilikom istakao da je do sada na ovoj manifestaciji izlagalo više od 7.000 inostranih izlagača, a domaćih 100.000, a da je Poljoprivredni sajam do sada posetilo deset miliona ljudi. 

Otvaranju ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede između ostalih prirustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, ambasadori Tunisa i Italije, kao i mnogobrojni posetioci. 

Proizvodi i usluge iz 61 države

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu će sve do 17. maja nastupiti 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Izložba poljoprivredne mehanizacije. Ove godine je po rečima organizatora još veća u odnosu na prethodne i prostire se na oko 35.000 m2, što čini više od polovine izlagačkog prostora majskog sajma u 2019.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu predstavljaju i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Nemačke, Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije.  

Kombajni od pola miliona evra 

Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravaće popuste od dva do deset odsto. Važiće za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje su u saradnji sa finansijskim institucijama pripremljene za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.

Ove godine, među najskupljim eksponatima je univerzalni kombajn koji košta 514.000 evra, a posetioci mogu da ga vide na Almexovom štandu. Krone silažni kombajn, koji je po ceni odmah iza njega, košta blizu pola miliona evra, izložiće ITN.

Skupocene univerzalni kombajne, skuplje od 300.000 evra, John Deere, New Holland i Case ih na Sajmište donose Kite d.o.o, Agroglobe i Titan Machinery. Najskuplji traktor izložiće Inter Agrar Fendt 1050 Vario, a košta 360.000. Iako izgledaju nedostižno, prema dosadašnjim iskustvima, najskuplje mašine najbrže "odu".

Najteži bik Mališa od 1.710 kilograma 

Najteži bik 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Mališa, simentalske rase, star četiri godine, sa 1.710 kilograma. Vlasnik je Tomislav Jeremić, Salaš Crnobarski. 

Ove godine žestoka je konkurencija među ovnovima i to virtemberg rase. Najteži je Sajamski, star tri i po godine, sa 200 kilograma. Na Poljoprivredni sajam ga dovodi Kusago, Salaš Noćajski. U stopu ga prate Pavle, Živorada Živkovića Mića 4, Gorana Čolića iz Bogatića, teški oko 195 kilograma.

Svi su izloženi na Novosadskom sajmu, na najvećoj Nacionalnoj izložbi stoke, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od 11. do 17. maja. Dan stočara je u četvrtak, 16. maja na Manježu.

Više od 50 stručnih skupova

Konferencije, poslovni i stručni skupovi, savetovanja, promocije i prezentacije posvećene agraru u stopu će pratiti događaje na izložbenim prostorima 86. međunarodnog poljoprivrednog  sajma. Biće održano više od 50 stručnih skupova, konferencija, radionica, edukacija i panela u Kongresnom centru Master.

Priliku za prezentaciju nacionalnih dostignuća u agrobiznisu iskoristiće ambasade i predstavništva, institucije, kompanije, udruženja, banke, osiguravajuće kuće.

Za ponedeljak, 13. maj, događaje su najavile i ambasade Austrije,  Republike Francuske i  Kraljevine Holandije. 

Cene ulaznica od 200 do 600 dinara 

Cene ulaznica nisu menjane u odnosu na prethodnu godinu. Pojedinačne koštaju 600 dinara. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina.

Porodični dan je sreda, 15. maj. Tada cela porodica sa decom do 16 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu kupljenu ulaznicu koja košta 600 dinara. Radno vreme je od 9 do 19 sati.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.