Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 14.12.2020. 13:30

Otvoren prvi onlajn Međunarodni sajam poljoprivrede - budućnost agrara leži u digitalizaciji

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu koji će trajati od 14. do 18. decembra pripremljeni su popusti i akcije, za posetioce. Biće održano više od 50 konferencija, vebinara, promocija i prezentacija, a na Izložbi stoke nastupa 31 odgajivač iz Srbije.

Foto: expoonline.rs (prt/scrn)
  • 527
  • 90
  • 0

Danas je zvanično otvoren prvi onlajn novosadski Međunarodni sajam poljoprivrede na kojem će se u virtuelnom obliku predstaviti 184 izlagača sa svojim proizvodima i uslugama iz osam zemalja sveta; Češke, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Turske, Španije i Srbije.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković naglasio je da je ovo prvi onlajn sajam na Balkanu i da će ovo biti jedan dobar pilot projekat, pa da će i u narednom periodu nastaviti da deluju u ovom formatu, a sa završetkom pandemije moći i da prave realne sajmove.

Virtuelni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Šta mogu da očekuju izlagači i kupci?

"S obzirom da su okolnosti takve da zbog COVID-a 19, nije moguće održavati realne sajmove, a i negde politika Vlade Srbije je da se ide u pravcu digitalizacije, mi smo našli prostor i organizovali jednu atraktivnu aplikaciju preko koje ćemo da napravimo kvalitetan sajam", rekao je Cvetković u uvodnom obraćanju.

Godina koja je pokazala važnost poljoprivrede

Počasna gošća na svečanom otvaranju bila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je istakla da joj je drago da uprkos pandemiji virusa korona, Međunarodni sajam poljoprivrede nastavlja da se održava i da postoji, kao i to da je ova godina ta koja nam je pokazala važnost poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Želim da iskažem zahvalnost našim poljoprivrednim proizvođačima što su bili spremni i što su uprkos ovakvim okolnostima pokazali žilavost i otpornost. Srbija, ne samo da nije imala nestašice, već pored toga što smo imali za nas, bila je u mogućnosti da pomogne i drugima. Ovo nam služi kao podstrek da ulažemo dalje u poljoprivredu, ali i da postanemo zemlja koja, ne samo izvozi sirovine, već izvozi i hranu - proizvode sa dodatom vrednošću", najavila je premijerka.

Robna razmena Srbije i Češke u 2019. godini 36,7 miliona evra

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma ove godine je Češka sa kojom Srbija ostvaruje značajnu robnu razmenu, ali je vezuje i slična istorija, prema rečima izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Češke u Republici Srbiji Tomaša Kuhte.

"Raste izvoz čeških proizvoda u Srbiju, ali i srpskih u Češku, pa je razmena u 2019. godini bila 36,7 miliona evra, od toga je na izvoz iz Češke u Srbiju otpalo 20,6 miliona evra. Iz Češke se u Srbiju izvozi pivo, mleko u prahu, pavlaka, ali i živa stoka, a naša zemlja je poznata i poljoprivrednog tehnologiji. Sa druge strane, Srbija u Češku izvozi konzervisano i sveže voće, premikse za stočnu hranu, suncokretovo ulje. Dobro je što i u prvih devet meseci ove godine beležimo rast uzajmne robne razmene", rekao je ambasador.

Klikom na štand možete pristupiti informacijama o svakom izlagaču

Tokom svečanog otvaranja obratio se i generalni direktor Generali Osiguranja Srbije Dragan Filipović, čija je kompanija devetu godinu zaredom strateški partner Novosadskog sajma i generalni sponzor Međunarodnog sajma poljoprivrede.

"Želimo da pokažemo da smo spremni i sposobni da poljoprivrednim proizvođačima pružimo punu podršku u zaštiti proizvodnje, ali ponudimo i različita preventivna rešenja. Ova kompanija razume potrebe poljoprivrednika da ishod svoje proizvodnje učine izvesnijim", rekao je Filipović.

Budućnost poljoprivrede leži u digitalizaciji

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obratio se sa porukom da je Pokrajinski sekreterijat prepoznao da budućnost poljoprivrede leži u digitalizaciji.

"Implementacijom naših strateških ciljeva daćemo značajni impuls našem poljoprivrednom razvoju i obezbediti održvost malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava uz poštovanje ekoloških principa", istakao je Božić.

Digitalizacija ključna za strategiju smanjenja đubriva - kako je učiniti dostupnom?

Takođe i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević izrazio je zadovoljstvo što je Novosadski sajam pokušao da se prilagodi trenutnoj situaciji i što je krenuo u realizaciju prvog onlajn projekta poljoprivrednog sajma gde će proizvođači imati priliku da se onlajn bez granica i bez situacije izazavane pandemijom predstave svojim potencijalnim partnerima i pokušaju da sklope neka nova poznanstva ali i poslove.

Direktan kontakt izlagača i posetilaca omogućen video i audio putem

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu koji će trajati od 14. do 18. decembra pripremljeni su popusti i akcije, za posetioce. Biće održano više od 50 konferencija, vebinara, promocija i prezentacija. Na Izložbi stoke nastupa 31 odgajivač iz Srbije. Biće promovisani najbolje ocenjeni proizvodi i usluge u 2020. godini.

Direktan kontakt izlagača i posetilaca omogućen je video i audio (telefonskim) pozivom, četom i mejlom. Poslovna publika ima mogućnost zakazivanja B2B sastanaka sa izlagačima. Posetioci i izlagači sreću se u realnom vremenu, u unapred dogovorenom terminu. Poseta sajmu je besplatna, potrebna je samo registracija na adresi expoonline.rs.


Tagovi

Sajam poljoprivrede Novosadski Sajam Slobodan Cvetković Ana Brnabić Milorad Radojević Digitalizacija poljoprivrede Onlajn sajam Izložba stoke Češka Čedomir Božić Robna razmena Dragan Filipović Osiguranje poljoprivrede Tomaš Kuhta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner