Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praznik konja
  • 03.09.2016. 09:00

Otvorene 53. Ljubičevske konjičke igre

Tradicionalna manifestacija "Ljubičevske konjičke igre" ovog vikenda se održava na požarevačkom hipodromu. Igre je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a tokom trodnevne manifestacije gledaoci će moći da uživaju u kasačkim i galopskim takmičenjima, kao i u čuvenom ljubičevskom višeboju.

Foto: androidvodic.com
  • 877
  • 365
  • 0

Turistička organizacija grada Požarevca, u saradnji sa Konjičkim društvom "Knez Mihajlo" iz istog grada ovog vikenda organizuje Ljubičevske konjičke igre. Ovo je tradicionalna međunarodna turističko-sportska manifestacija ,koja se od 1964. godine održava svake godine prve sedmice, odnosno vikenda, u septembru i predstavlja veoma značajan praznik Požarevljana i svih ljubitelja konjičkog sporta i konjičkih veština.

Glavni program ove nadaleko poznate manifestacije održava se na požarevačkom hipodromu, a program upotpunjavaju prateće manifestacije koje će se održati u centru grada. Ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre otvorio je predsednik Srbije i počasni predsednik Organizacionog odbora konjičkih igara Tomislav Nikolić. Ceremoniji otvaranja prethodio je svečani defile centralnim gradskim ulicama Požarevca, uz učešće ljubičevskih višebojaca, džokeja, policijske konjice, "legionara" iz antičkog Viminacijuma, fijakera, kostimiranih likova iz požarevačke istorije koji su biti predvođeni "knezom Milošem" i "kneginjom Ljubicom", kao i malih voltižera.

Pred sam početak defilea prošlogodišnji ljubičevski vitez Davorin Živković vratio je gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću sablju sa ugraviranom porukom koja glasi: Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti. U nedelju nakon takmičenja ta sablja biće uručena novom pobedniku ljubičevskog višeboja.

Vlada Srbije pomogla u rekonstrukciji hipodroma

Bane Spasović gradonačelnik Požarevca i predsednik Organizacionog odbora, istakao je da će ovo biti najbolje organizovane konjičke igre u više od pola veka dugoj istoriji igara.

"Od Vlade Srbije dobili smo 12 miliona dinara i tim novcem smo rekonstruisali hipodrom na kojem će se danas i sutra odvijati konjička nadmetanja. Hipodrom, na kome nije bilo ulaganja u poslednjih 50 godina, je tako uređen da stručnjaci Konjičkog saveza Srbije kažu da na njemu mogu da se organizuju međunarodna takmičenja", istakao je Spasović.

Gradonačelnik Spasović je takođe dodao da će na manifestaciji, u takmičarskom programu, pored grla iz Srbije učestvovati i dvadesetak veoma kvalitetnih grla iz zemalja u okruženju iz: Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Tome je doprineo i povećan fond nagrada koji ove godine iznosi 7,3 miliona dinara. "Naša nastojanja su da pored Arheološkog parka "Viminacijum" i "Ljubičevske konjičke igre" budu stožer oko kojih će se razvijati turizam u Požarevcu", naglasio je gradonačelnik Spasović.

Konjička nadmetanja u nekoliko disciplina

Danas će biti održana polufinalna takmičenja u preskakanju prepona, galopskom "Kupu Ljubičeva" i kasačkoj trci „Knez Mihailo“, kao i u ljubičevskom višeboju i "utakmici" u daljinskom jahanju. Za sutra su planirana finalna takmičenja. Najzanimljiviji će biti "Ljubičevski višeboj" u kojem se učesnici takmiče u disciplinama: seča sabljom, kurirsko jahanje, te gađanje kopljem, strelom i topuzom i nadmeću za titulu viteza Ljubičeva. Prošlogodišnji pobednik konjičkih igara i nosilac titule viteza Ljubičeva Davorin Živković nada se da bi mogao ponovo da ponese titulu viteza.

Veliko interesovanje domaćih i stranih gostiju

Za tri dana koliko traju igre očekuje se velika posećenost, više od 100.000 gostiju iz zemlje i inostranstva. Pored takmičarskih disciplina koje će biti izvedene na požarevačkom hipodromu, gostima će biti interesantni sadržaji poput koncerata grupa "Regine" i "Bjelog dugmeta". Tako da ljubitelji konja mogu da uživaju u prazniku imajući u vidu da se konji sve manje koriste za rad a najviše za održavanje manifestacija. Ovo je jedina prilika da tri dana domaćini i gosti grada Požarevca i celog Braničevskog okruga gledaju konje koje gotovo da ne mogu svakog dana da viđaju.

Foto: androidvodic.com


Tagovi

Praznik ljubitelja konja Ljubičevske konjičke igre Tomislav Nikolić Kasačka trka Galopska trka Bane Spasović Ljubičevski višeboj....


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi