• Ukusi Vojvodine
  • 06.09.2021. 13:00

Peti Ukusi Vojvodine 11. i 12. septembra u Limanskom parku

Svi oni koji su se zaželeli dobre domaće kuhinje, tradicionalnih vojvođanskih jela, bogate meze i mirisnih kolača iz knjiga sa starih polica, moći će da uživaju obilazeći i isprobavajući šta im je pripremilo preko 100 izlagača ove godine, najavljuju organizatori.

Foto: Verica Matić
  • 219
  • 11
  • 0

Festival gastronomije Ukusi Vojvodine biće održan 11. i 12. septembra 2021. godine u Limanskom parku u Novom Sadu. Prepoznatljiv po tome što jedan od omiljenih novosadskih parkova pretvori u mesto dobrih ukusa i prijatnog druženja ljudi svih generacija, ove godine festival slavi peti rođendan. Tim povodom, organizatori najavljuju mnogobrojne izlagače, ali i interesantne prateće sadržaje.

Svi oni koji su se zaželeli dobre domaće kuhinje, tradicionalnih vojvođanskih jela, bogate meze i mirisnih kolača iz knjiga sa starih polica, moći će da uživaju obilazeći i isprobavajući šta im je pripremilo preko 100 izlagača ove godine, najavljuju organizatori.

Od pojedinačnih poljoprivrednih gazdinstava i malih preduzetničkih radnji, do restorana, aktiva žena, lokalnih akcionih grupa i turističkih udruženja, stižu nam u ova dva septembarska dana šunke, kuleni, kobasice, čvarci, sirevi, i kravlji i kozji, raznovrsni proizvodi od voća i povrća, zimnica, med, začini, ali i paprikaši svih vrsta, testenine i čorbe, pečene paprike i nasuvo na sve načine. Biće i prirodnih sokova, zanatskog piva, ali i vina. Naravno, i rezanci s makom.

Radionice popularne i zaboravljene hrane

Oni koji žele ponešto i da nauče, moći će da isprate šest zanimljivih radionica na temu spravljanja tradicionalnih kobasica, petrovske i lemeške, zatim da probaju zanimljive kombinacije meda i sira iz opštine Žabalj, da saznaju kako se uzgaja i koristi u ishrani mikrobilje, da uživo vide i isprobaju gotovo zaboravljene čipkaste krofne i hleb od komlova iz Banata, ali i da vide kako se slažu tradicionalni vojvođanski meni i vina iz Sremskih Karlovaca. Mladi kulinari iz SŠ "Svetozar Miletić" iz Novog Sada, predvođeni profesorom Milanom Kneževićem, pokazaće kako u njihovom izvođenju izgleda jedno tradicionalno vojvođansko jelo.

Najmlađe posetioce očekuje i ove godine mnogo lepih tadicionalnih igara, takmičenje, ali i radionice na kojima će učiti da prave vanilice i bundevaru. Sve programe sa decom vode stručni vaspitači.

Na Ukusima Vojvodine može da se proba, nauči i uživa

Festival Ukusi Vojvodine, osim po bogatstvu ukusa i divnom ambijentu, prepoznatljiv je i po dobroj atmosferi koju, osim raspoloženih posetilaca i izlagača, stvara i birana muzička podloga. Uz poznate džez zvuke Aleksandar Dujin Orkestra, kojima započinje festival, do ritmova za ples, filmskih kompozicija i dela klasične muzike, kao i vrhunskih vokalnih solista, ništa neće izostati. Izdvajamo zanimljivu završnicu prve večeri pod nazivom "Ko nekad u osam", kada će posetioci moći da se podsete šlagera iz Jugoslavije u periodu od 1930. do 1990. godine.

Radno vreme festivala je od 12-20 časova, ulaz je besplatan, a kapija festivala je, zbog radova na mreži za navodnjavanje, prebačena na deo parka prema Limanima 3-4. Festival je smešten u sam središnji deo parka, odmah iza dečjeg igrališta.


Tagovi

Ukusi Vojvodine Radionice Štrudle Kulen Kolači Koziji sir Čvarci Čipkaste krofne


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...