Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani piva
  • 26.08.2017. 16:00

Pivarstvo i hmeljarstvo tema u Zrenjaninu

"Dani piva" u Zrenjaninu biće održani 32. put i to od 28. avgusta do 3. septembra. Prvi put ova trurističko-privredna manifestacija okupiće i nauku i struku i to u okviru Simpozijuma "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo" koji će biti održan 28. - 30. avgusta.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 342
  • 15
  • 0

Zrenjaninske pivare i njenog na daleko čuvenog piva odavno nema, ali su organizatori ovogodišnjih "Dana piva" odlučili da se tu nešto promeni. Za početak, sagledati mogućnosti i potencijale za oživljavanje pivarske industrije, počev od sirovinske baze.

Skup je međunarodnog karaktera i tokom tri dana trajanja, posetioci će biti u prilici da čuju iskustva zemalja u kojima je pivarska industrija izuzetno razvijena, ali i predloge domaćih stručnjaka kako uraditi reindustrijalizaciju ove privredne grane kod nas.

Revitalizovati hmeljarstvo uz pomoć države

Prvi čovek Organizacionog odbora ovog događaja, prof. dr Radovan Pejanović rekao je na konferenciji za novinare da u agrarnoj politici naše zemlje ima mogućnosti za razvoj hmeljarstva.

"Ovu proizvodnju treba afirmisati, dati povoljne subvencije i kredite i na taj način podstaći male i srednje, pa čak i velike poljoprivredne proizvođače da uđu u sirovinsku bazu. Naravno, napraviti i specijalizovane zadruge kako bi robni proizvođači bili povezani sa velikim prerađivačima, kojih u Srbiji ima i koji su zainteresovani za ovu proizvodnju. Kvalitetna sirovina za pivarsku industriju može da se proizvodi, što smo dokazali u vremenima bivše Jugoslavije, kada je Srbija bila značajan izvoznik hmelja. Ova proizvodnja je rentabilna i profitabilna. To znači da proizvođače hmelja moramo uključiti u sistem subvencija i podrške, zaštite i udruživanja kako bismo postali ozbiljan proizvođač za pivarsku industriju. Istovremeno, potrebno je da država podrži preduzetništvo u pivarstvu. Sve je više malih i srednjih, takozvanih porodičnih pivara koje polako niču", istakao je Pejanović.

On je podsetio da su male pivare veoma rasprostranjene u Evropi i da predstavljaju veliki bizniz. Mini pivare su postale ekonomski, privredni i turistički brend u zemljama EU. U ovakav biznis i Srbija treba da se uključi i da razvija pivarsku industriju u procesu reindustrijalizacije naše zemlje.

Grad Zrenjanin želi da se uključi u ovaj proces

Na konferenciji je saopšteno da će tokom trajanja Simpozijuma biti predstavljene i dve zrenjaninske firme koje pokazuju interesovanje da otvore mini pivare. To je jedan od ciljeva ovog naučno-stručnog skupa, ali i zrenjaninske lokalne samouprave, rekao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

"Ove godine želimo i da sa nučne strane obogatimo jednu od najvećih manifestacija u Srbiji - 'Dane piva' kako bi sagledali koji su to potencijali razvoja pivarstva i hmeljarstva, kao i zasnivanja kraft pivara. Simpozijum je međunarodnog karaktera i na njemu će biti predstavljena iskustva evropskih zemlja. Interesantna iskustva predstaviće partneri iz Češke, koji su imali pivaru sličnu nekadašnjoj zrenjaninskoj. Pokazaće model po kojoj su je ponovo pokrenuli. Želja nam je da i mi imamo male pivare, da naši sugrađani ponovo piju prepoznatljivo pivo, da se ovde razvija hmeljarstvo i da ova manifesacija bude što sadržajnija", napomenuo je Radišić.

Organizator Simpozijuma "Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo" je Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana. Glavni pokrovitelj je Grad Zrenjanin na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, a pomoć je stigla i od Pokrajinskog sekreterijata za privredu i turizam AP Vojvodine i Privredne komore Vojvodine.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Dani piva Pivarstvo Hmeljarstvo Zrenjanin Pivarska industrija Sirovinska baza Međunarodni karakter Simpozijum Revitalizovati Proizvodnja hmelja Subvencije Male pivare Radovan Pejanović Duško Radišić


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D