• Manifestacije
  • 22.10.2019. 12:00
  • Mačvanski okrug, Krupanj

Plodovi Rađevine - promocija zdravih proizvoda, sela i poljoprivrede

Sedmu godinu za redom u Krupnju se na Tomindan, 19. oktobra, održava manifestacija "Plodovi Rađevine" koja je osnovana sa ciljem da ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima olakša prodaju svojih proizvoda.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 83
  • 15
  • 0

Manifestacija je za relativno kratko vreme doživela veliki uspeh pa je sa početnih 15 proizvođača ove godine izlagalo više od 120. 

Prema rečima Aleksandra Petrovića, direktora turističke organizacije Krupanj, prvobitna ideja bila je promovisanje proizvoda i plodova koju su karakterističnai za ovaj kraj, a ponajviše: krompira, voća, pečurki i meda; ali se godinama manifestacija širila i to na takmičarski deo u spravljanju gulaša, izložbi poljopoprivredne mehanizacije kao i stručna predavanja za poljoprivrednike.

"Cilj nam je da pokažemo domaće, zdrave, organske proizvode koje naša lepa Rađevina i njeni vredni domaćini mogu da ponude, sir, kajmak, džemovi, svi proizvodi od meda, jestive pečurke. Manifestacija je svake godine sve posećenija, a dolaze ljudi iz celog Mačvanskog okruga i verujem da može da raste još više. To ćemo dokazati narednih godina, jer turizam i poljoprivreda su naši najjači aduti," reko je Petrović.

Odlična godina za krompir 

Veliki broj proizvođača u Rađevini se bavi organskom proizvodnjom. Velike površine organske maline se nalaze u selima oko Krupnja a prirodni uslovi su takvi da i proizvođači koje se ne bave organskom proizvodnjom ističu da je upotreba hemijskih sredstava svedena na minimum. Jedan od njih je i Novak Stakić iz sela Tomanj, koji se između ostalog bavi i proizvodnjom krompira.

Ove godine dobri uslovi za proizvodnju krompira

"Mogu reći da nas je ove godine i vreme poslužilo, fantastični su uslovi bili za proizvodnju krompira. Malo sam ga i ranije posejao i to je jedna od razloga odličnih prinosa. Za ovu proizvodnju, morate imate iskustva, jer svaka godine je priča za sebe. Morate na vreme da reagujete u pogledu setve, zaštite, okopavanja. Ja sam u poljoprivredi od svoje dvanaeste godine i još uvek učim. Priroda je ovde bila darežljiva, naša parcela je u netaknutoj prirodi, a ove godine smo ga samo jednom tretirali od plamenjače, buba ga nije napadala uopšte i to je to. Krompir ne sejemo kao nekada na tri hektara, sada je to samo 30 ari jer ne možemo supruga i ja sami veću površinu da obrađujemo.

Kvalitetna roba uvek nađe kupca 

Sa palsmanom kaže, nemaju problema, jer sve je manje ljudi koji se bave poljoprivredom, pa je njihova roba i te kako tražena, a količine se ugovaraju i pre nego krompir stigne na rod.

Pored krompira, Stakići uzgajaju i jesenju malinu, kupinu, a planinsko selo kakvo je Tomanj, ne može se zamisliti i bez stočarske proizvodnje. Za taj deo zaslužna je supruga Milanka koja od mleka krava i koza pravi sir i kajmak, a na njihovom štandu bile su izložene i ostale đakonije karakteristične za srpsko selo, džem, mirisne dunje, orasi, šljivovica, mast, heklani radovi i naravno vunene čarape.

Stakići kažu da se uz puno rada može živeti od poljoprivrede i da se oni ne žale, a da im ova manifestacija pruža mogućnost da njihove proizvode vidi i proba veći broj ljudi, a svi oni su potencijalni kupci.

Veliki broj pčelara 

Veliki broj štandova bio je rezverisan i za pčelare, kojih je mnogo u ovom kraju. Jedan od njih je i Zlatomir Maksimović, čijih je 120 košnica smešteno u selu Bogoštica par kilometara od centra Krupnja u zaseoku porodične kuće u kojoj je nekada kako kaže Zlatomir živelo 30 ljudi - danas nema nikoga sem njegovih pčela. S obzirom da pčelarstvo zahteva puno rada bez supruge Marije ne bi uspeo. Ona je trgovac u penziji i spojila je dva posla koja voli.

Zarada od pčelarstva dobro dođe za popunjavanje porodičnog budžeta

"Suprugu pomažem i oko pčela ali prodaja je moj posao. Tržištu uvek morate biti interesantni i nuditi nešto što drugi nemaju, pa se trudim da smislim neke kombinacije koje su i lekovite ali i prijmečive potrošaču. Svima preporučujem bagremov med ali sa poklopcima jer onaj sa saćem može sadržati i malo parafina u sebi, a medne poklopce su napravile pčele. On je odličan za čišćenje creva. Pravila sam i razne mešavine polena i propolisa za imunitet, tinkture od mladog oraha u medu, što je odlično za štitnu žlezdu, za bolju cirkulaciju u glavi. Ginko biloba u medovači kao i med od uljane repice koji kristališe i za sedam dana jer ima puno polena u sebi i odličan je za prostatu," objašnjava Marija i dodaje da ova godine nije bilo puno meda ali da se sa novim idejama uvek može napraviti proizvod interesantan tržištu. Oni su u penziji, a zarada od pčelarstva dobro im dođe za popunjavanje porodičnog budžeta. 

Tradicija i inovacija u jednoj teglici 

Dobar i kvalitetan proizvod kažu uvek će naći kupca, a ako ga prilagodite tržištu i plasirate nešto novo uspeh je zagarantovan. Za sada najperspektivniji i najprepozantljiviji brend iz Krupnja, je "Džemara". Zdrave hrane ovde ne manjka ali fali prerađivačkih kapaciteta.

Ivana Popović čiji koreni potiču iz sela Kržava na planini Jagodnja, prepoznala je prirodne potencijale ovog okruženja i kvalitetnu sirovinu spakovala u teglicu i na taj način Rađevinu promoviše po celom svetu. Pre nešto više od godinu dana Ivana je u ovom selu otvorila mini pogon za preradu svežeg voća koje proizvođači u Kržavi uzgajaju na organski način u netaknutoj prirodi i tim plodovima dodala neobične začine koji su se odlično uklopili. 

Najperspektivniji i najprepozantljiviji brend iz Krupnja, je "Džemara"

"U ponudi imamo pekmez od šljiva, džem od kupina sa dodatkom ružine vodice, džem od borovnica sa lavandom, džem od malina sa nanom i to su prvi proizvodi sa kojim smo počeli, a od ove godine u ponudi imamo i ajvar, pire od jabuka. Predhodnih meseci smo se pripremali za ozbiljnije rafove jer početkom narednog meseca pojavićemo se i u marketima Idea, Roda i Merkator i to je novina. Do sada je prodaja išla uglavnom onlajn i ovo je veliki korak za nas i motiv da proizvodimo više," kaže ova mlada preduzetnica čiji je brend za veoma kratko vreme napravio sebi put što potvrđuje i pehar za inovaciju godine u agrobiznisu koji je dobila na ovogodišnjem Sajmu poljprivrede u Novom Sadu. Manifestacije ovog tipa idealna su prilika da direktno od konzumenata čuje utiske o svojim neobičnim proizvodima. Borovnicu sa lavandom morate probati, pleni ukusom. 

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Plodovi Rađevine" održano je i takmičenje u kuvanju "Rađevske verige", na kojem se takmičilo 25 ekipa, a organizatori su nakon završetka sedme po redu manifestacije počeli pripreme i planiranja za naredna druženja. 


Foto prilog


Tagovi

Rađevina Krupanj Plodovi rađevine Organski proizvodi Vašar Turizam Uzgoj krompira Dobar plasman Pčelari Med Džemara


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.