Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovor AIK banke i Garancijskog fonda
  • 15.05.2017. 16:00

Podignut garantni limit na kredite AIK banke

Do sada se po konkursu za odobravanje garancija za kupovinu poljoprivrednog zemljišta davala garancija do 100.000 evra, a sada je to 200.000 evra sa rokom otplate do 20 godina.

Foto: Đorđe Simović
  • 2.133
  • 100
  • 0

Nakon deset godina uspešne saradnje AIK banke i Garancijskiog fonda na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ona je unapređena uvećanjima limita finansijskih garancija na kredite.

O tome su ugovor potpisali direktor Garancijskog fonda Đorđe Raković i rukovodilac službe za proizvode i prodaju za mala i srednja preduzeća AIK Banke, Ivan Novaković.

Uvećane garancije za kupovinu zemljišta, mehanizacije, skladišta, hladnjača

Garancijski fond klijentima ne daje novac, već daje garanciju poslovnoj banci za kredit koji je ona dala, tako da se banke lakše odlučuju i brže dodeljuju novac koji je namenjen vlasnicima malih i srednjih preduzeća, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednicima. Direktor Garancijskog fonda Đorđe Raković kaže da su značajno podigli limit kredita i da je to prva prepoznala AIK banka.

"Do sada se po konkursu za odobravanje garancija za kupovinu poljoprivredog zemljišta davala garancija do 100.000 evra a sada je to 200.000 evra sa rokom otplate do 20 godina. Za garancije za kupovinu poljoprivredne mehanizacije daje se do 150.000 evra po konkursu, za izgradnju silosa, podnih skladišta i hladnjača daje se do 350.000 evra".

Raković kaže da je to ozbiljan iskorak u podizanju limita a da je to prva prepoznala AIK Banka.

Dobra volja, konsultacije pa kredit

Rukovodilac službe za proizvode i prodaju za mala i srednja preduzeća AIK Banke Ivan Novaković kaže da su sa klijentom uz dobru volju neophodne konsultacije o tome kako da najbezboljnije traženi kredit - vrati. On kaže da su osnovni uslovi koje poljoprivrednik mora da zadovolji da bi dobio kredit da ima regegistrovano poljoprivredno gazdinstvo, i da je ono u aktivnom statusu, da je na teritoriji AP Vojvodine, da se minimum godinu dana bavi poljoprivredom i da ispunjava uslove za dobijanje garancija od strane Fonda za razvoj AP Vojvodine.

Ugovor su potpisali Đorđe Raković i Ivan Novaković

"Poljoprivrednik ne bi smeo da ima više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu kao i da ima urednu kreditnu istoriju. Ako je reč o predzetniku, ne bi smeo da ima blokadu u poslednjih godinu dana duže od 30 dana, kao i da nema aktivne docnje u kreditnom birou, kao i istorijsku docnju dužu od 60 dana", kaže Ivan Novaković

Inače, kreditna docnja je kašnjenje klijenta pri izvršenju neke obaveze, što je u suprotnosti sa ugovornim obavezama prema banci.

Konkursi otvoreni cele godine

Praksa je pokazala da Garancijski fond u proseku garancije za kredit izdaje u roku od pet dana, a konkursi su otvoreni tokom cele godine. Obezbeđenje je u vidu poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mašine, koja je predmet kredita kao i nekretnine.

AIK Banka na štandu Agrogloba

Na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu AIK Banka je prisutna na štandu kompanije "Agroglobe". AIK Banka praktikuje modele finansiranja u saradnji sa preduzećima iz "MK Grupe", gde poljoprivrednici mogu da kroz dugoročnu saradnju kao dobavljači merkatilnih poljoprivrednih proizvoda sebi obezbede mehanizaciju finansiranu kreditom AIK Banke.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

AIK Banka Garancijski fond Đorđe Raković Ivan Novaković.


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao