Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost
  • 27.05.2022. 13:00

Poljoprivredna mehanizacija kao uzrok saobraćajnih nesreća: Kako ih izbeći?

Potrebno je podizanje svesti vozača traktora i drugih mašina, održavanje tehničke ispravnosti vozila, upoznavanje sa osnovnim karakteristikama tih mašina, kako bi se izbegle nesreće, i to nije sve.

Foto: Maja Celing Celić
  • 810
  • 199
  • 0

Na traktore i druge poljoprivredne mašine se u saobraćaju ne sme gledati na isti način kao na putnička vozila, pre svega zbog svojih gabarita, male brzine kretanja, priključnih mašina, ali i još mnogo drugih stvari zbog kojih su opasniji u saobraćaju.

Koji su uzroci nesreća?

Kao temu predavanja "Bezbedan i čist traktor" na 89. Sajmu poljoprivrede, iz Uprave saobraćajne policije Milan Dražić je odabrao najčešće uticajne faktore koji se javljaju kod saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora i radnih mašina, sa ciljem da se one izbegnu.

U toku kalendarske 2021. i u prva četiri meseca 2022. godine na području policijske uprave Novi Sad, ukupno se dogodilo 33 saobraćajne nezgode kod kojih je izvršen uviđaj, što je jedan odsto od ukupnih na tom području.

Veliki uzrok nesreća je iznošenje blata na kolovoz od strane traktora (foto: S. Vejnović)

Uzroci su neprilagođena brzina, neustupanje prvenstva prolaza, nebezbedno vršenje radnje vozilom, bočno rastojanje prilikom mimoilaženja, tehnička neispravnost, loše obeležavanje vozila i priključnih mašina, alkoholisanost vozača, neosvetljenost i nedržanje rastojanja od vozila koje se kreće ispred.

"Zbirno, od 33 nezgode, 11 je bilo sa nastradalim licima, poginula su dva lica, teške telesne povrede je zadobilo pet lica, sedam je zadobilo lake povrede i u 22 nezgode je pričinjena materijalna šteta", kaže Dražić i dodaje da je broj povređenih lica veliki i da nije srazmeran, kada se poredi sa drugim saobraćajnim nezgodama u kojima ne učestvuju vozači traktora i radnih mašina.

Da bi se smanjio broj nezgoda - šta je neophodno?

Potrebno je podizanje svesti vozača traktora i drugih mašina, održavanje tehničke ispravnosti vozila, upoznavanje sa osnovnim karakteristikama tih mašina i o čemu se najviše na predavanju pričalo, upoznavanje sa najdominantnijim uticajnim faktorima koji dovode do nezgoda.

Novinar lista "Poljoprivrednik" Marija Atanasković, prateći inovacije u poljoprivredi, ponudila je nekoliko rešenja koja bi uticala na povećanje bezbednosti u saobraćaju korišćenjem novih tehnika i tehnologija.

Sigurnosni pojasevi u traktorima su spasili dosta života, zaključak je predavanja (foto: Đ. Lalić)

Kao jedno od rešenja je sistem za upozorenje vozila, kompanija Claas i BMW, koji upozorava vozače kada je veća koncentracija poljoprivredne mehanizacije na putevima. Tačka spajanja traktora i priključne mašine je takođe bitan faktor u stabilnosti u radu, a Fendt je ponudio rešenje u vidu mogućnosti pomeranja tačke kačenja. Steyr je rešenje video u bočnim kamerama, koje imaju otvoreni ugao od 70 stepeni i time se povećava vidljivost vozaču.

Postoji još metoda, kao što su prikolica sa osiguranim teretom, povećavanje balasta, odnosno postavljanje tegova ispod traktora, unapređen sistem kočenja na prikolicama i povećana preglednost u kabinama.

Pored svih predloga za unapređenje vozila, jako je bitna i savesnost vozača i da na vreme prepozna uticajne faktore.


Tagovi

Milan Dražić Marija Atanasković Bezbednost Saobraćajne nezgode Traktori Nesreće na putu


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner