Pretraživanje tekstova
Poljoprivredna gazdinstva iz južne i jugozapadne Srbije izlagala su na dodnevnom sajmu "start up" kompanija na Zlataru svoje sireve, sušeno voće, zimnicu i sokove, za kojima je velika potražnja na probirljivom tržištu
Među pedesetak izlagača na dvodnevnom sajmu "start up" kompanija na Zlataru kod Nove Varoši, bilo je i više poljoprivrednih gazdinstava iz južne i jugozapadne Srbije, koja se, zahvaljujući pomoći donatora u nabavci opreme, danas u svojim domaćinstvima uspešno bave proizvodnjom i preradom mleka, voća i povrća za tršište.
Poljoprivrednici, koji su sada preduzetnici, kažu da im je pomoć koju su dobili od države i međunarodnih organizacija puno značila za održivost biznisa.
"Dobila sam nepovratna sredstva za kupovinu šporeta, frižidera, zamrzivača i šerpi, kao i mašinu za mlevenje i posao je krenuo. Danas preduzetnička radnja 'Aleksandar 51', koju sam registrovala prošlog juna, proizvodi kompletnu zimnicu, slani i slatki program i domaće sokove. Svi proizvodi su bez konzervansa i imaju dobru prođu na tržištu", kaže Ljiljana Simonović iz Dubnice kod Vranja.
Pre nego što se otisnula u preduzetničke vode, Lјiljana je poput mnogih iz tog kraja, zimnicu prodavala na pijačnoj tezgi u Vranju i okolnim gradovima. Danas su kupci njene zimnice sa skoro svih kontinenata.
Raznovrsna ponuda zimnice na Ljiljaninom štandu
"Povrće gajimo u pet plastenika i na više od 20 ari povrtnjaka, ali kako to nije dovoljno, dodatne količine kupujemo i od komšija. Sve je više onih koji se bave proizvodnjom zimnice, pa smo, kako bi opstali, morali da na tržište 'izbacimo' i nešto novo. Tako smo na jugu Srbije trenutno jedini koji imaju pasterizovane sokove od nane, koprive i maslačka, slatko od nektarina, ajvar paštetu, boraniju u turšiji", kaže Simonovićeva.
Na sajmu u hotelu "Panorama" zimnicu je izlagala i Stojanka Otašević (naslovna fotografija), vlasnica preduzetničke radnje "PB domestik" iz Priboja. Otaševići zimnicu prave isljučivo od povrća koje sami proizvedu na imanju u Banji kod Priboja. "Zimnica koja se sprema na tradicionalni način nije jeftina poput one koja se proizodi fabrički, ali i pored toga dobro se prodaje, jer se radi o zdravoj hrani. Sve je više domaćica koje se kod nas snadbevaju za zimu, a kupuju je i naši ljudi koji žive u inostranstvu. Kažu da ih u tuđini podseća na zavičaj, detinjstvo i bakinu kuhinju", kaže Stojanka Otašević.
Porodica Dosković iz sela Zvijezd kod Prijepolja ima 120 koza muzara. Pašnjaci na visovima Jabuke, uz državnu među između Srbije i Crne Gore, puni su lekovitih trava i rastinja, pa za sir koji proizvode Doskovići kažu da je i hrana i lek. "Kozarstvom se bavimo desetak godina i upravo su nam u početku ovakvi sajmovi bili od velike pomoć da uspostavimo kontakt sa kupcima. Danas je potražnja veće nego što možemo da proizvedemo", kaže Verica Dosković.
Koze su na ispaši od marta do decembra
Pored običnog sira u kriškama, porodica Dosković proizvodi i trapist sa belim lukom, majčinom dušicom, kantarionom.
Sajam koji je održan u okviru Poslovnih susreta privrednika iz Vranja, Leskovca, Novog Pazara, Preševa, Bujanovca, Medveđe, Raške, Sjenice, Tutina, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, organizovala je Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID.
Foto: Željko Dulanović
Tagovi
Zlatar Vranje Priboj Prijepolje Leskovac Novi Pazar Preševo Bujanovac Medveđa Raška Sjenica Tutin
Autor
Više [+]
Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.