Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani bilja i gljiva
  • 08.10.2016. 15:00

Posetite praznik bilja i gljiva u Krepoljinu

Na dvodnevnoj manifestaciji posetioci imaju priliku da vide više vrsta gljiva koje rastu u homoljskom kraju i da probaju specijalitete pripremljene od jestivih gljiva i lekovitog bilja.

Foto: Turistička organizacija opštine Žagubica
  • 1.144
  • 299
  • 0

U organizaciji Turističke organizacije opštine Žagubica, a u saradnji sa Ekološkim društvom "Studenac" u Krepoljinu održava se 11. put manifestacija Dani bilja i gljiva, u prostorijama Osnovne škole “Jovan Šerbanović“ kao i širom Homolja, a pod pokroviteljstvom opštine Žagubica i uz pomoć stručnjaka Mikološkog saveza Srbije. Na dvodnevnoj manifestaciji posetioci imaju priliku da vide više vrsta gljiva koje rastu u homoljskom kraju i da probaju specijalitete pripremljene od jestivih gljiva i lekovitog bilja.

Prvi dan manifestacije u subotu, rezervisan je za izlazak na teren, na Homolje gde se organizuje branje gljiva i lekovitog bilja. U nedelju, devetog oktobra, posetioci će biti u prilici da posete izložbu gljiva i lekovitog bilja i da uživaju u pratećem sadržaju manifestacije. Ekološko-turistička manifestacija Dani bilja i gljiva karakteriše se i kao naučno-istraživačka.

Homolje bogato raznim vrstama gljiva

Biodiverzitet u homoljskom kraju je izuzetan. Osim raznovrsnih šuma, livada i pašnjaka Homolje je izuzetno bogato raznim vrstama gljiva. Dominiraju jestive gljive, 60 do 70%, a ostatak su otrovne koje se ne koriste u ishrani ljudi. Najpoznatije jestive gljive zastupljene na Homolju su vrganj, lisičica, sunčanica, mrka trubača, pečurka, puhara, a od otrovnih koje se koriste u farmaceutskoj industriji pupavke, panterova muhara, obična muhara i zavodnica.

Manifestacija-edukativna nastava u prirodi

Ekološko društvo "Studenac" tokom trajanja manifestacije sprovodi edukaciju dece školskog uzrasta u prirodi, na pašnjacima i u šumama Homolja. Kroz edukaciju najmlađima se prenosi i poruka da vole i čuvaju darove koje im priroda nesebično daje. Mališani uče i da se prema glivama, kako onim jestivim i nejestivim tako i otrovnim odnose s uvažavanjem. To znači da ne treba uništavati one vrste gljiva koje nam nisu potrebne nego ih treba ostaviti u prirodi kako bi nastavile razvoj. Ovakva edukativna nastava u prirodi korisna je i za odrasle, jer imaju priliku da steknu saznanja iz mikologije s obzirom na to da su predavači profesori biologije i gljivari bogatog iskustva.

Veliki broj učesnika i posetilaca

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dani bilja i gljiva očekuje se velik broj učesnika, eminentnih stručnjaka Novosadskog univerziteta kao i članova udruženja posvećenih gljivarstvu i lekovitom bilju iz svih krajeva Srbije, Kopaonika, Raške, Niša, Eeograda i Petrovca na Mlavi.

Posetioci manifestacije će moći da posete izložbu lekovitog bilja i gljiva kao i da uživaju u ukusima ekološke trpeze, palačinkama s nanom i matičnjakom, pitama s gljivama i drugim đakonijama.

Foto: Turistička organizacija opštine Žagubica


Tagovi

Ekološko društvo Mikološki savez Srbije Lekovito bilje Gljive Ekološka trpeza Krepoljin


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.