Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peglana kobasica
  • 26.01.2016. 18:00

Posetite Sajam peglane kobasice u Pirotu

Pirotski sajam peglane kobasice održaće se ove godine u periodu od 30. do 31. januara, u sportskoj dvorani "Kej". Peglanu kobasicu izložiće 46 proizvođača, dok će 14 proizvođača izložiti sir, a očekuje se i izlaganje 15 vinarija.

  • 313
  • 69
  • 0

Pirot - grad koji se nalazi na jugoistoku Srbije nekada je važio za centar prerađivačke industrije mlečnih proizvoda, kože, vune, industrije odeće i drveta. Pirot je danas prepoznatljiv po peglanoj kobasici, pirotskom kačkavalju i pirotskom ćilimu. Danas Pirot ima poznati sajam peglane kobasice koji nosi epitet pirotski. Peglana kobasica proizvodi se samo u Pirotskom kraju.

Sajam peglane kobasice, održaće se ove godine u periodu od 30. do 31. januara, u sportskoj dvorani "Kej". Svečano otvaranje predviđeno je za 30. januar u 12 časova. Sajam će biti otvoren prvog dana do 17 časova, a drugog dana od 10 do 17 časova.

Peglanu kobasicu izložiće 46 proizvođača

Na sajmu peglanu kobasicu izložiće 46 proizvođača koji se bave proizvodnjom pirotske peglane kobasice. Ove godine, na sajmu će biti priređena promocija manifestacije "Festival sira i kačkavalja". Pored izložbe peglane kobasice, na sajmu će svoje učešće uzeti i proizvođači sira i kačkavalja, i to njih 14, a očekuje se i da 15 vinarija sa područja Južne i Istočne Srbije pokazati posetiocima najbolje što imaju. Organizatori sajma su Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvođača peglane kobasice i Dom kulture i Sportski centar, a generalni pokrovitelj je opština Pirot. Cene ulaznica su ostale su nepromenjene u odnosu na prošlu godinu. Tako ulaznicu za subotu možete da nabavite po ceni od 400 dinara, dok ćete onu za nedelju da platite 250 dinara.

Sajam pirotske peglane kobasice prepoznatljiv je kao velika gastronomska-turistička manifestacija u Srbiji i šire. Svake godine sajam posećuje sve veći broj ljudi iz Srbije i zemalja u okruženju. Prošle 2015. godine sajam je posetilo preko 10.000 posetilaca.

Makrobiološka provera uzoraka peglane kobasice

Za prošli sajam koji je održan 2015. godine izvršena je makrobiološka provera peglane kobasice, a tako će biti i ove 2016. godine. Makrobiološku proveru svih prijavljenih uzoraka peglane kobasice izvršiće Veterinarski institut u Nišu. Analizira se pet vrsta bakterija kao i ostaci antibiotika, tako da posetici mogu da budu sigurni da je ono što kupuju zaista zdravstveno bezbedno.

Veliko interesovanje inostranih turista

Za sajam pirotske peglane kobasice vlada veliko interesovanje turista, najviše iz Bugarske. Do sada Turistička organizacija opštine Pirot ima preko 1.000 rezervacija za ovaj sajam. Interesovanje da napravi reportažu o sajmu postoji od strane jedne ruske televizije. Takođe, interesovanje je, pored nacionalnih medija, iskazao i veliki broj medija iz regiona.

Poznati promoteri ovogodišnjeg izdanja sama peglane kobasice su televizijski voditelj Zoran Kesić i Rambo Amadeus - pevač i tekstopisac.

Foto:pirot.rs


Tagovi

Pirot Peglana kobasica Udruženje proizvođača peglane kobasice Pirotski kačkavalj Zoran Kesić Rambo Amadeus.


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)