Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rumski vašar
  • 03.12.2015. 15:30

Prasad nema ko da kupi!

Sa tradicijom dužom od dva veka, Rumski vašar nadaleko je poznat. Održava se svakog trećeg u mesecu kada postaje stecište velikog broja prodavaca, zanatlija, nakupaca iz cele Srbije, ali i okruženja.

  • 542
  • 85
  • 0

Da je situacija u stočarstvu veoma teška najbolje pokazuju cene na rumskom vašaru. Cena prasadi je sa 230 pala na 180 i 200 dinara za kilogram. Čak ni po toj ceni na današnjem rumskom vašaru kupaca nije bilo.

Pala cena prasadi, ali i kukuruza

"Ja imam prasadi za prodaju, ali džaba mi. Različite su težine ali nemam kome da prodam. Trenutna cena je za mnoge previsoka, a ja sam spreman još i da popustim. Dao bi ih i za 170 dinara, samo da ih neko kupi", kaže Borivoje Vejnović stočar iz Grgurevaca i dodaje: "pala je i cena kukuruza, sada je 15 dinara za kilogram. Ja više ne znam ni šta da gajim ni da li da se uopšte bavim stočarstvom. Imam dovoljno godina da bih mogao sve da prekinem, ali sam navikao da imam i svinje i prasad. Džaba meni što znam i mogu, kada kupaca nema."

Uzgajivači svinja u najtežoj situaciji

Prasad na Rumskom vašaru
Prasad na Rumskom vašaru

Njegove reči potvrđuje i Ratko Lepotić iz Buđanovaca, koji se takođe bavi stočarstvom. "Ništa mi više nije jasno. Cena prasadi i tovljenika pada. Opet raskorak u cenama koji nas dovodi do situacije kada treba odlučiti da li zanavljati proizvodnju ili je gasiti. Jagnjad na vašaru prelaze i 300 dinara za kilogram. Bikovi i telad imaju standardnu cenu koja zavisi od težine i kreće se od 500 do 600 eura za komad. Tu neke računice još i ima, ali kod svinja je katastrofa", tvrdi Lepotić.

Najviše se kupovale potrepštine za svinjokolj

Borivoje Vejnović
Borivoje Vejnović, stočar iz Grgurevaca

I dok su stočari zabrinuti za prodaju, na ostalim tezgama nije bilo loše. Najbolje su prošli oni koji su prodavali creva za kobasice, sitnu papriku, ali i sve ostale potrebštine za dobre kobasice. Ipak je vreme svinjokolja. Sitna paprika je koštala 1.000 dinara za kilogram, što je daleko niža cena nego u prodavnicama, a ovo je ipak domaće i znate šta i od koga kupujete, kaže Dragan Koturović, koji je iz Obrenovca došao na rumski vašar.

"Sve je daleko jeftinije i rumski vašar je najbolje mesto za kupovinu. Ja nosim pune kese. Ide vreme svinjokolja i sada sam kupio sve što mi je za tu priliku potrebno", govori Koturović.

Najpoznatiji vašar u Srbiji

rumski vašar
Rumski vašar

Vašar u Rumi je najpoznatiji u Srbiji i ima tradiciju dugu više od dva veka. Svakog trećeg u mesecu Ruma je stecište velikog broja prodavaca, zanatlija, nakupaca iz cele Srbije, ali i okruženja. Za rumski vašar se nadaleko čulo jer se na jednom mestu može kupiti i poljoprivredna mehanizacija, nova i polovna, živa stoka, nameštaj, sadnice voća i vinove loze. Sve to po daleko nižim cenama nego na drugim mestima.

I ko je danas pazario, pazario je. Ko nije moćiće trećeg januara sledeće godine. Poneki su kući otišli zadovljno trljajući ruke zbog dobre zarade, pojedini sa punim kesama, a bilo je i onih koji su na vašar dosli samo da budu viđeni.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Vašar Ruma Grgurevci Obrenovac Prasad Jagnjad Tovljenici Cena Paprika Svinjokolj Kukuruz Borivoje Vejnović Ratko Lepotić Dragan Koturović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D