Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčedin
  • 10.03.2016. 15:30

Premalo mesta na Čvarkijadi za sve takmičare

Sremci su nadaleko poznati po domaćim specijalitetima, među koje se ubrajaju i čvarci. Svako ima svoj način spremanja čvaraka za koji kaže da je najbolji.

  • 520
  • 83
  • 0

19 ekipa uzelo je učešće na ovogodišnjem takmičenju u spremanju "bombona od svinje" u Krčedinu. Prostor namenjen Čvarkijadi bio je mali da primi sve one koji su hteli da učestvuju, jer je ove godine, kako kažu organizatori, interesovanje nadmašilo sva njihova očekivanja. Na kraju takmičenja proglašeni su i pobednici, a to je ekipa iz Krčedina.

Sremci poznati po domaćim specijalitetima

Sremci su nadaleko poznati po domaćim specijalitetima, među koje se ubrajaju i čvarci. Na ulazu u Krčedin kolona automobila, a nešto dalje oranije na sve strane. Tope se čvarci, a takmičari dodaju po koji sastojak više kako bi baš oni odneli pobedu na četvrtom takmičenju u pravljenju ovog specijaliteta.

Takmičile se i žene

Milica Marković
Milica Marković, takmičarka

Među 19 ekipa našla se i jedna sastavljena od pripadnica lepšeg pola. Milica Marković iz Inđije sa svojim drugaricama učesnik je već treću godinu zaredoma njihova ekipa "Vesela oranija" dobila je pomoć u vidu jednog muškog člana.

"Prva Čvarkijada je za nas bila samo izvidnica, ali se odmah videlo da će manifestacija prerasti u tradicionalno takmičenje. Nemamo prevelika očekivanja, došli smo da se družimo", kaže Milica Marković. I predstavnici lokalne samouprave uzeli su učešće na ovogodišnjoj Čvarkijadi, a njihova se ekipa takmičila pod imenom "Sremački levi opanak".

Organizator takmičenja Boban Stojadinović, ugostitelj iz Krčedina kaže da je i više nego zadovoljan odzivom takmičara i posetilaca. Kako kaže, oko 50 ekipa prijavilo se za takmičenje, ali zbog ograničenog prostora mogli su da prime njih 19.

Veliko interesovanje posetilaca iz svih krajeva Srbije

radoslav Kovačević
Radoslav Kovačević

Četvrto takmičenje u pravljenju čvaraka u Krčedinu podržala je i Turistička organizacija. Ova manifestacija promovisana je i na ovogodišnjem Sajmu turizma tako da je i veliki broj posetilaca iz svih krajeva Srbije bio u Krčedinu. Podršku takmičarima i organizatorima pružio je svojim prisustvom i prvi čovek inđijske opštine, Petar Filipović koji je istakao da ta lokalna samouprava učestvuje na posredan i neposredan način u organizaciji više od 30 manifestacija koje su, po njegovim rečima, od velike važnosti za opštinu Inđija.

"Mi smo od prvog dana podržavali ovu manifestaciju znajući da će prerasti u nešto zanimljivo, jedinstveno ovde u našoj opštini. Iako vreme nije baš idealno, veliki broj posetilaca je došao u Krčedin. Kako stvari stoje, manifestacija prevazilazi kapacitete trenutne lokacije i verujem da će se naredne godine ona širiti. Opština će pružiti podršku kako bi se stvorili što bolji uslovi za takmičare, ali i posetioce", istakao je predsednik opštine.

Vredne nagrade najboljim takmičarima

Na kraju takmičenja najboljima su podeljene vredne nagrade. Najukusnije čvarke ove godine napravila je ekipa iz Krčedina. Nakon proglašenja nastavljeno je veselje uz nezaobilazne sremske tamburaše, koji su i tokom takmičenja zabavljali učesnike ali i brojne posetioce iz svih delova naše zemlje.


Tagovi

Čvarkijada Krčedin Indjija Bombone od mesa Takmičenje Manifestacija Pobeda Tradicija Specijalitet


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.