Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema sača
  • 15.05.2023. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Nova Gajdobra

Sač fest u Novoj Gajdobri: Kako pripremiti meso ispod sača?

Nije ni čudo što je ove godine bilo izuzetno veliko interesovanje, a svoja umeća za pripremu mirisne mekane jagnjetine pokazale su čak 102 ekipe.

Foto: FB/Sač fest
  • 466
  • 89
  • 0

Ko je bar jednom probao jagnjetinu pripremljenu ispod sača, zna da je najukusnija. S krompirima i drugim povrćem ima nezaboravan, raskošan ukus. Ako je pripremljena na manifestaciji u Novoj Gajdobri u čast sača, onda je to posebna priča.

Jedna od omiljenih manifestacija u bačkopalanačkoj opštini "Sač fest" koju godinama unazad organizuje istoimeno udruženje građana održana je ovog vikenda u Novoj Gajdobri.

Pravi gurmani i poznavaoci dobrog ukusa jagnjetine znaju da je ova manifestacija potpuni doživljaj uz dobro druženje i zabavu.

Tradicionalan način pripreme hrane

Nije ni čudo što je ove godine bilo izuzetno veliko interesovanje, a svoja umeća za pripremu mirisne mekane jagnjetine pokazale su čak 102 ekipe i gledajući veštinu oko pripreme i ukus hrane može se s pravom reći da su svi pobednici.

"Bilo je veliko interesovanje, došle su nam mnogobrojne ekipe iz naše i susednih opština ali i iz Češke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore", rekao nam je jedan od organizatora ove manifestacije Radoslav Anđelić.

Bitno je kvalitetno meso (Foto: Rada Milišić)

Kako su nam rekli majstori sača, kod pripreme je najvažnije da je meso kvalitetno, sveže, povrće što raznovrsnije to bolje, dobra vatra i ekipa na okupu. Dobro je poznato da je ovo tradicionalan način pripreme hrane tokom koje se meso ujedno peče, i u isto vreme kuva u svojim sokovima.

Priprema jednostavna - rezultat odličan

Nenad Bojbaša koji je u Novu Gajdobru stigao iz Beograda kaže da meso mora da bude sveže sa malo masnoće, a povrće po želji. Ne koristi jake začine i ništa osim krupne soli, a meso pod sačem se priprema najmanje dva ipo sata. Rezultat je, kako nam je rekao, fantastičan.

U donji deo sača koji se stavlja na žar potrebno je staviti malo ulja ili mati, složiti meso, obično je to od buta, plećke, a odlična su i rebra, pa zatim dodati povrće. Poklopi se gornjim delom sača koji je obično napravljen od livenog gvožđa ili gline, pospe se žarom što omogućuje da se meso dobro ispeče sa svih strana.

Bojbaša priprema meso najmanje dva ipo sata

Mnogi će potvrditi da je veoma bitan žar koji treba da dugo zadržava temperaturu potrebnu za pripremu jela. Žar je potrebno održavati kako bi ga s vremena na vrema stavljali na sač i to samo lagani žar ili vruć pepeo, obzirom da jaka vatra od upaljenih cepanica može pokvariti postupak pripreme hrane - meso bi sa spoljne strane izgorelo, a unutra bi ostalo živo.

Dejan Pećanac iz Bačke Palanke kaže da ima male kulinarske tajne, ali u suštini priprema je jednostavna, koristi jagnjeće, srednje masno meso, krompir, luk, šargarepu i doda malo vode. To sve zajedno pod sačem kuva oko pet sati, te je meso mekano sočnio i ukusno. Po osobi je kako tvrdi dovoljno oko 200 grama pripremljenog mesa.

Jagnjetina i povrće

Marko Dabić iz Nove Gajdobre godinama priprema meso pod sačem kome dodaje senf, beli luk, paradajz, šampinjone i obavezno krompir.

"Kvalitet daje, kako dobro meso, tako i raznovrsno povrće", kaže i dodaje da se mora pripremati najmanje dva sata tokom leta ili malo duže zimi.

Takođe ako je mlada jagnjetina - pripema je kraća u odnosu na pripremu ovčijeg mesa. On tvdi da se prilikom pripreme rukovodi činjenicom da je po osobi dovoljno 0,5 kg žive vage mesa i niko neće ostati gladan.

Priprema jagnjetine je kraća u odnosu na ovčetinu

Tokom pečenja preporučljivo je pažljivo otvoriti sač nekom metalnom polugom kako bi okrenuli meso ili malo promešali povrće i ponovo poklopiti i zatrpati žarom. Ovako pripremljeno meso je mekano, topi se u ustima, a povrće pokupi sve sokove mesa i ima posebnu slast. Sve su nam to potvrdili učesnici ove manifestacije i objasnili kako bi svi zainteresovani mogli za kratko vreme postati sač-majstori baš kao i oni.

Jedno je sigurno pečenje ispod sača nije obična priprema hrane, već jedan omiljen proces koji podrazumeva uživanje u prijatnim mirisima, pucketanju vatre i sjajem žara, ali i dobrim raspoloženjem društva koje se uvek rado okupi oko vrelog sača.


Foto prilog


Tagovi

Meso ispod sača Sač fest Radoslav Anđelić Kvalitetno meso Sveže povrće Nenad Bojbaša Žar Jagnjetina Marko Dabić Ovčije meso Sač majstori Dejan Pećanac


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.