• Sajam šljive 2019
  • 03.06.2019. 14:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Sajam šljive u Gradačcu - spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

U četiri dana sajma, od 28. do 31. avgusta biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Takođe, održaće se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

Foto: Gradačački sajam
  • 270
  • 13
  • 0

Tradicionalni, već 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održaće se u Gradačcu od 28. do 31. avgusta. Na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. 

U četiri dana sajma biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Takođe, održaće se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. 

Bogata ponuda na oko 5.000 kvadratnih metara

Kao i do sada, organizatori, Gradačački sajam, će se potruditi da budu dobri domaćini kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti. Posetioci će moći da uživaju u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. 

Na Sajmu će se održati savetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Poljoprivrednici će imati priliku da saznaju neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspešno bavljenjem agrarom. 

Bogata ponuda izloženih proizvoda

Kako je Gradačac šljivarski kraj, Sajam će biti prilika da se razgovara o tome kako domaći poljoprivredni proizvodi mogu biti konkurentni na inostranom tržištu. Jedan od pozitivnih primera je svakako izvoz šljive u zemlje EU i rusko tržište i brend "BH šljiva". Uporedo, trebalo bi se aktivnije uključiti i u procese prepoznavanja i zaštite domaćih autohtonih sorti voća i povrća i prehrambenih proizvoda.

Za najbolje rakije velike medalje

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstaviće se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promovišu ovu privrednu granu. Na Sajmu u Gradačcu nastupiće proizvođači semenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

I ove godine će biti dodeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitet Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik“ u Skugriću Donjem biće ocenjivane rakije, a najboljima će biti uručene velike medalje. 

Na jubilarnom 45. Sajmu šljive učestvovalo je 320 izlagača, a sajmište je posetilo oko 25.000 posetilaca.

Veliki je potencijal u BH sektoru voćarstva i povrtarstva 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je vodeći poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini i njegov značaj iz godine u godinu potvrđuje dolazak brojnih zvaničnih delegacija iz zemlje i regiona.

Ocenjivanje meda i stručno savetovanje za pčelare

Očekuje nas i 2. sajam pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodinim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi. I ove godine će biti dodeljene medalje za kvalitet ocenjenog meda i održano stručno savetovanje za pčelare.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program a za goste, izlagače i posetioce će biti organizovana i tradicionalna "Plava noć".

Mnogi se slažu da je sajam u Gradačcu, jedinstven sajam poljoprivrede u Bosni i Hercegovini pa i u regionu. Iako ne spada u red velikih sajmova, u pet decenija postojanja sačuvao je nešto što ga i dalje pozicionira na kartu zanimljivih privredno-turističkih manifestacija. Pre svega to je prisna atmosfera i jedinstven spoj grada i sajmišta, njegovih stanovnika, posetilaca i izlagača. 

Prijave za 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive su u toku, a više informacija potražite OVDE.

Godine kada je šljiva polegla od roda - rođen je Sajam šljive 

Listajući godine unazad, istorija Sajma govori da je pre 1969. godine održan prvi Sajam šljive. Bila je to privredno-turistička manifestacija čiji je cilj bio da šljivi i voćarstvu u ovom kraju da ono mesto koje oni stvarno imaju. Zamisao je bila da se Gradačac i na taj način ponudi gostima, ali i da šljiva, koja to zaista zaslužuje, bude povod za što veća okupljanja, proizvođača, stručnjaka, predstavnika poljoprivrednih i drugih srodnih organizacija. 

Te 1969. godine, kada je šljiva bila polegla od roda i kada plasmana nije bilo, grupa entuzijasta je odlučila da problem roda, plasmana i prerade izvuče na nivo koji će značiti preokret. Da se problem pretvori u prednost. Održan je prvi "Dan šljive". Sajam se stalno razvija i obogaćuje, pa u aprilu 1987. godine "Sajam šljive" ulazi u Zajednicu za plansku i poslovnu saradnju jugoslovenskih sajamskih organizacija i time postaje priznat kao značajni međunarodni sajam.

Šljiva zaslužuje svoj sajam 

Rat je prekinuo kontinuitet sajamske manifestacije u Gradačcu. Ipak, nije razbio ideju, nije oduzeo tradiciju i nije ubio optimizam. Već 1996. godine organizovana je manifestacija koja je odisala tradicijom i otvorila vrata grada za goste, za prijatelje, obezbedila nova poznanstva, nove susrete.  A 1999. godine, tri decenije od prvog "Dana šljive", manifestacija dobija ime Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije i zbog tradicije zadržava naziv Sajam šljive.

A Gradačac svake godine zablista istom lepotom i gostoprimstvom. Sajam je njegov neodvojivi deo i taj spoj grada i sajamskog šarenila valjda se retko sreće.


Tagovi

Sajam šljive BH šljiva Gradačački sajam Izvoz šljive Istorija Ocenjivanje meda Ocenjivanje rakije


Partner

Gradačački Sajam

Husein Kapetana Gradaščevića bb, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 35 817 440, e-mail: sajamgrd@bih.net.ba web: http://gradacackisajam.com.ba/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas se obilježava Svjetski dan tla, ove godine pod motom "Zaustavite salinizaciju, potaknite produktivnost"