Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EIMA 2022
  • 12.11.2022. 08:00
  • Bolonja, Italija

Sajam u Bolonji EIMA 2022: Italijanska proizvodnja mehanizacije raste uprkos ekonomskoj situaciji

U Italiji je u prvih 10 meseci ove godine prodato 17.256 traktora i 335 kombajna.

Foto: Vedran Stapić
  • 250
  • 22
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije EIMA, 45. izdanje, okupio je na sajamskom prostoru u Bolonji od 9. do 13. novembra 2022. čak 1.500 izlagača iz 40 država sveta. Očekuje se poseta poljoprivrednika iz 160 zemalja.

Tradicionalno dve trećine ponude čine domaći proizvođači mehanizacije i delova, dok ostatak, njih 480 pristiže iz celog sveta. 

Izložbeni prostor ove se godine prostire na 128 hiljada kvadratnih metara, od čega je tek osam hiljada na otvorenom, otkrila je brojke Simona Rapastelja, direktorka FederUnacoma, italijanskog udruženja proizvođača poljomehanizacije koji su organizatori ovog događaja.

EIMA se ovim 45. izdanjem vraća u svoj redovni bijenalni ritam, nakon što je izdanje 2020. pomaknuto na 2021. godinu zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa korona.

Inače, ovaj je sajam drugi po veličini na tlu Evrope kada je reč o agrarnoj tehnici (nakon onog u nemačkom Hanoveru), a u fokusu dakako ima predstavljanje brojnih italijanskih brendova poljoprivredne mehanizacije.

Dok Evropa beleži pad prodaje poljoprivredne mehanizacije, mi smo u zelenom?

Notirali smo i priličnu pometnju među izlagačima i organizatorima, koje je uzrokovala ove godine pariška SIMA prebacivanjem termina održavanja u period odvijanja italijanske EIMA-e, što je neke brendove stavilo u poziciju teškog izbora - na kojem sajmu izlagati? 

Premašiće prošlu - rekordnu godinu

Italijani će za sebe reći da su globalno vodeći kada je reč o specijalizovanim rešenjima za poljoprivredu, što viđeno na sajmu i potvrđuje. Da imaju što pokazati opisuje podatak da su 2021. godine njihova najveća izvozna tržišta velika i zahtevna, poput SAD-a, Francuske i Nemačke dok beleže sve značajnije stope rasta i u zemljama poput Poljske (+26 odsto), Rumunije (+37 odsto) i Mađarske (+46 odsto).

Ove godine očekuju da će premašiti prošlu rekordnu, govore organizatori sajma. Dakle, projekcije kažu da će uprkos nešto manjem broju isporučenih primeraka traktora i priključaka, rastom cena u 2022. godini vrednost proizvodnje ovog sektora premašiti prošlu i biti na nivou 14,2 milijarde EUR-a.

U Italiji je u prvih 10 meseci ove godine prodato 17.256 traktora i 335 kombajna 

Cena dnevne ulaznice na sajam EIMA iznosi 18 EUR, za koju posetioci imaju šta i videti. Ponuda je raznovrsna, a vredi istaknuti i bogati konferencijski program. Tu je i mogućnost besplatnog ulaska za posetioce iz inostranstva, uz prethodnu prijavu putem interneta

Za dolazak u ovaj deo sveta mogu se naći relativno povoljni letovi iz Beograda, Zagreba i Budimpešte, a putovanje automobilom ili autobusom je takođe opcija.

Za obilazak potrebno bar dva dana

Po iskustvu potpisnika ovih redova za obilazak sajma biće potrebno vam bar dva dana. Ako želite da obiđete baš sve paviljone, preći ćete od 15 do 20 kilometara. Gastro ponuda hrane i pića su skoro na svakom koraku, a cene sajamske (čitaj: prilično visoke).

Fendt 728 vario DP je pobednik izbora za traktor godine - TotY 2023

Od srpskih firmi na sajmu izlažu FKL d.o.o. iz Temerina (hala 15), Gerovit d.o.o. iz Aranđelovca (hala 21) i Largo d.o.o iz Užica (hala 15), a imali smo i prilike sresti poljoprivrednike i preduzetnike koji su u svojoj organizaciji pohodili centar italijanske pokrajine Emilija Romanje.

A što se može videti na sajmu, pogledajte u galeriji ispod.


Tagovi

EIMA Traktori Kombjani Poljoprivredna mehanizacija Poljoprivredni sajam Italija Bolonja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃