Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni fakultet
  • 22.11.2018. 09:00

Skup "Inovacije u vinogradarstvu" u Novom Sadu

Na skupu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu će se govoriti o podizanju savremenih vinograda, značaju sorti vinove loze otpornih na faktore stresa, važnosti klonske selekcije u savremenom vinogradarstvu, klonskoj selekciji seduše, preciznom vinogradarstvu i fitoplazmozama vinove loze.

Foto: Đorđe Simović
  • 139
  • 4
  • 0

Veoma zanimljiv skup nazvan "Inovacije u vinogradarstvu" biće upriličen na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Vinogradari će biti u prilici da čuju, između ostalog, i sledeće teme: podizanje savremenih vinograda, značaj sorti vinove loze otpornih na faktore stresa, važnost klonske selekcije u savremenom vinogradarstvu, klonska selekcija seduše, precizno vinogradarstvo i fitoplazmoze vinove loze. Na skupu će biti predstavljene sorte frajla i dionis, kao i značaj i mogućnosti laboratorije za brzu analizu šire i vina.  

Uz Gabriela di Gaspera sa Instituta za primenjenu genomiku iz Udina, na skupu će govoriti i stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragoslav Ivanišević, Nada Korać, Petar Cindrić i drugi kao i Bojan Duduk sa Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine iz Zemuna i Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Skup je zakazan za subotu 24. novembra od 9 do 13 sati. Ulaz je besplatan!

Još uvek imamo malo vinograda

Najavljujući skup, direktor Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Dragoslav Ivanišević rekao je da vinogradarstvo kao tradicionalnu delatnost prate mnogovrojne inovacije. Konstatuje da, iako se novi vinogradi podižu po savremenoj tehnologiji, ukupno stanje nije najbolje.

"Po statističkim podacima u Srbiji, pod vinovom lozom ima 20.000 hektara. Podaci govore da se tek nešto više od polovine koristi za proizvodnju vina. To je podatak s kojim ne možemo biti zadovoljni. Veliki je pada kada su u pitanju površine pod vinovom lozom u poslednjih 30-40 godina. Dobro je da je kvalitet uznapredovao u poslednjih 15-20 godina", kaže Ivanišević.

Novostvorene sorte za prepoznatljivost reona

Kada je reč o sortimentu za nove proizvodne zasade, Ivanišević kaže da se kod nas prednost daje sortama za visokokvalitetna vina, ali i da u sertiment ulaze novostvorene sorte koje su dobre i koje su stvarane za naše proizvodne uslove i koje daju prepoznatljivost našim vinskim regijama. Kao pozitivno ocenjuje to što je 2013. usvojena nova reonizacija u vinogradarstvu na osnovu koje je Srbija podeljena na 22 reona i na osnovu nje su formirana reonska uduženja koja se bave zaštitom geoporekla.

Inače, približno govoreći, dve trećine proizvedenog grožđa namenjeno je proizvodnji belih, a trećina za crvena vina. U Vojvodini je dominantno zastupljan sortiment za bela vina, ali se i to poslednjih godina menja.


Tagovi

Inovacije u vinogradarstvu Novi Sad Dragoslav Ivanišević Vinograd Vino Sortiment


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."