Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan prokupca
  • 07.10.2016. 12:30

Slavimo prokupac, slavimo vino, slavimo Srbiju!

Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj autohtonih sorti Srbije, da se podrže napori lokalnih vinarija u očuvanju vinskog identiteta Srbije i pojača svest kupaca o vinima iz Srbije. Dan prokupca će povećati i prepoznatljivost Srbije kao vinske zemlje na internacionalnom nivou.

  • 402
  • 19
  • 0

Poput brojnih svetski poznatih sorti vinove loze koje već imaju svoj praznik i proslavljaju ga u vinskom svetu, u Srbiji je pokrenuta inicijativa da se 14. oktobra obeležava "Dan prokupca". Prokupac, kao najznačajnija autohtona sorta Srbije, tako postaje prva sorta vinove loze sa područja centralne i istočne Evrope koja je dobila svoj međunarodno priznat dan.

Velik broj učesnika

Inicijativa je izuzetno dobro prihvaćena, pa su se u obeležavanje Dana prokupca, osim vinarija koje ga proizvode, uključili i restorani, vinoteke i vinski barovi, domaći mediji koji se bave vinarstvom, blogeri i vinski stručnjaci, među kojima je i nekoliko nosilaca titule Master of Wine, iz Mađarske, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije. Zahvaljujući tome, stvorila se prilika da se pažnja svetske vinske scene usmeri ne samo na prokupac, već uopšte na Srbiju, naše vinske rejone i vina koja potiču iz ovog dela Evrope.

Dan prokupca obeležava se na svim društvenim mrežama (zvanični heštegovi: #ProkupacDay #Prokupac), ali ne samo tamo. Vinarije koje proizvode vino od prokupca osmislile su edukativne programe i promocije koje će se 14. oktobra 2016. odvijati na više lokacija. Poznati restorani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Subotici i drugim gradovima, kreirali su za ovu priliku posebne jelovnike sa jelima usklađenim sa vinima od prokupca, a kupce tog dana očekuju i brojni popusti i specijalne akcije u vinotekama i vinskim barovima.

I somalijeri podržavaju onu manifestaciju

Udruženje somelijera Srbije i Udruženje somelijera Vojvodine su takođe podržali ovu manifestaciju. Dan prokupca slaviće se svuda gde se vino pije, ne samo lokalno, već i izvan granica Srbije. Kompletan program sadržaja sa mapom dešavanja u okviru Dana prokupca biće objavljen 7. oktobra na na web-stranicama www.vinoifino.rs i www.vinopedia.rs.

Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj autohtonih sorti Srbije, da se podrže napori lokalnih vinarija u očuvanju vinskog identiteta Srbije i pojača svest kupaca o vinima iz Srbije. Dan prokupca će povećati i prepoznatljivost Srbije kao vinske zemlje na internacionalnom nivou. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je prepoznalo napore na afirmaciji vinskog sektora Srbije te je stoga pružilo podršku organizaciji Dana prokupca, koji će biti obeležen 14. oktobra ove godine.

Izvor: Vinski Identitet Srbje


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.