• Francuska
  • 13.09.2019. 12:00
  • Rennes

SPACE u Renu 33. put okupio evropske stočare

Posetili smo vodeći specijalizovani stočarski sajam u Francuskom gradu Renu. Donosimo reportažu i brojne kadrove s ovog prestižnog sajma.

Foto: Vedran Stapić
  • 311
  • 85
  • 0

U središtu Francuske pokrajine Bretanje, na sajamskom prostoru u Renu (Rennes) od 10. do 13. septembra 2019. održava se poljoprivredni - najviše stočarski sajam - "SPACE 2019". 

Uz nezaobilazni nemački "EuroTier" vodeća je to evropska manifestacija ovoga tipa, a kada je u pitanju proizvodnja mesa, mleka, jaja i svega u vezi s tim "SPACE" je u svom 33. izdanju ponudio mnogo i izlagačima i posetiocima, a organizatori vole da istaknu kako generišu nužne promene potrebne da sektor stočarstva kontinuirano evoluira, hrani stanovništvo i brine o planeti. 

Rado dodaju da je prema uglednom časopisu "The Economist" francuski model poljoprivrede proglašen najodrživijim globalno, što ih postavlja u poziciju svojevrsnog uzora, a sajamskoj kući daje konkurentsku prednost na toj sceni.

Ovogodišnji "SPACE" privukao je gotovo 1.400 izlagača, a podatak da je 35% inostranih opravdava i opisuje njegov međunarodni karakter. Čak je 40 zemalja u tom smislu zastupljeno na sajmu, a 200 kompanija se po prvi puta predstavilo posetiocima.

"SPACE" u Renu najviše je stočarski sajam

Sajmom dominiraju domaći izlagači, ali brojni su i iz okolnih zemalja - Holandije (61), Nemačke (59), Italije (47), Belgije (35), Danske (24), Engleske (23), Španije (21) pa i SAD-a (36) te Kine (26) i drugih.

110.000 posetilaca

Čak 60.000 kvadratnih metara površine zakupili su preduzetnici, od čega je polovina u zatvorenim prostorima. Koliki sajam ima uticaj na ovu regiju govori podatak da je prošle godine privukao 14.000 inostranih gostiju iz 120 zemalja sveta. Prošlogodišnji je "SPACE" posetilo ukupno više od 110.000 posetilaca. Sajam svake godine pohode i brojne delegacije i visoki predstavnici različitih država, a afrički preduzetnici često ističu kako je "SPACE" ključan sajam upravo za njihova tržišta.

Osim spone ponude i potražnje "SPACE" iz godine u godinu posebnu pažnju daje i inovacijama. Njihov je ocenjivački sud ovoga puta zaprimio i obradio 135 prijava inovatora, od čega je njih 46 dobilo vredna priznanja u kategorijama održivosti, zdravlju i dobrobiti životinja, digitalnim tehnologijama i poboljšanju uslova rada.

Prema uglednom časopisu 'The Economist' francuski model poljoprivrede proglašen je najodrživijim globalno, što ih postavlja u poziciju svojevrsnog uzora, a sajamskoj kući daje konkurentsku prednost na toj sceni.

Najviša priznanja dobili su: "Aptimiz", mobilna aplikacija za merenje i analizu utroška radnog vremena u poljoprivredi, "Eye Breed" uređaj za inseminaciju, "Chill Sensor iDOL 120" za merenje temperature kod uzgoja brojlera i "Tell-Me" alat za kolaboraciju i projektni menadžment.

Deo konferencijskog programa, kao i izlagačkog prostora bio je posvećen klimatskim promenama i dobrim praksama, a ove je godine i akvakultura dobila svoj deo sajma.

U bogatom konferencijskom programu na "SPACE 2019" održano je blizu sto različitih događanja, predavanja, okruglih stolova, radionica, prezentacija, konferencija za medije i sl.

Farma od 750 životinja

Izložbe i aukcije domaćih životinja najveća su atrakcija sajma. Različite rase goveda prodefilovale su odlično opremljenom prezentacijskom i aukcijskom dvoranom - 560 grla goveda, čak 13 različitih vrsta tokom četiri dana trajanja sajma. Tu je i kolekcija desetak vrsta ovaca i koza od 180 grla. 

Sudeći prema broju životinja može se izvesti zaključak kako je sajam za ta četiri dana postao farma od 750 životinja. Farma na kojoj se potroši 65 tona slame, 35 tona kukuruzne silaže, 19 tona sena, pet tona sojine sačme i 15 tona različite druge stočne hrane. 45 zaposlenih brine o životinjama, uz dodatnu pomoć osam vozača i 25 pomoćnika koji održavaju higijenu. 

Kroz sajam je prošlo 110.000 posetilaca

Izloženih 340 mlečnih krava dalo je samo na sajmu kroz četiri dana 35.000 litara mleka.

Prva smena ovim radnicima kreće pre zore, u četiri sata ujutro. U šest sati im se pridružuju drugi učesnici koji s vlasnicima izloženih životinja naredna tri sata pripremaju izložbeni prostor i životinje kako bi spremni dočekali prve posetioce sajma.

Otići na "SPACE" u Renu?

Prema viđenom sajam je odlično posećen, a komunikacija i orijentacija krajnje jednostavna, zahvaljujući dobrom sastavu oznaka. Tu je i korisna besplatna mobilna aplikacija za pametne telefone i druge uređaje, koja uveliko pomaže informisanju posetilaca.

Nije nam baš blizu, ali uz povoljne avionske veze, dobar su izbor i ovdašnje železnice. Na primer, povratna karta od Pariza do grada Ren je oko sto evra, voz tu deonicu prelazi velikim brzinama za manje od tri sata, a neretko i preko 300km/h. 

Dolaskom u Renu pod brigom ste sajma. Organizatori su se pobrinuli da svi posetioci "SPACE" imaju besplatan i organizovan prevoz s lokalnog železničke stanice, ali i drugih lokacija u gradu.

Ulaz na sajam je besplatan za sve one koji na njega dolaze iz drugih država, ali uz obaveznu prethodnu registraciju putem njihovih mrežnih stranica. Za sve ostale, Francuze i one koji se ne žele registrovati jednodnevna karta košta 17, a dvodnevna 22 evra.

Cene hrane i pića takođe su 'evropske'. Ručak se kreće između 15 i 25 evra (za što se u 'špicu' čeka u redovima), dok ćete za pola litre lokalnog piva platiti osam evra.

Sajam generiše 90 miliona evra lokalnoj ekonomiji

Koliki je uticaj sajma na ekonomiju ovog kraja govori informacija kako je, prema međunarodnoj studiji rađenoj 2018. godine kalkulacija ekonomskog uticaja "UNIMEV" pokazala da "SPACE" generiše više od 90 miliona evra za lokalne ekonomske aktivnosti. Što direktnih - kao što su organizacija sajma, prihod od prodaje usluga i zakupa prostora, što indirektnih - smeštaja, ugostiteljstva i raznih drugih turističkih usluga.

Ovde se izložba danas intenzivno promoviše i jača svoj uticaj pre svega na velikim globalnim tržištima poput Kine, Indije, Rusije, brojnih afričkih zemalja, ali i mnogih drugih. 

Naravno, izložena je i moćna mehanizacija 

Respektabilna je brojka od gotovo sto stranih novinara iz 36 zemalja koji su se akreditovali i izveštavali s ove manifestacije.

Svakako nećete pogrešiti ako se odlučite posetiti ovu izložbu jer ponuda je izuzetna, a širina strukture izlagača zasigurno može pomoći svima onima koji razmišljaju o razvoju svog poslovanja.


Foto prilog


Tagovi

SPACE Renu Francuska Sajam Reportaža


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)