Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 45. Sajam šljive
  • 30.08.2018. 11:00

Svečano otvoren 45. Sajam šljive u Gradačcu na kome učestvuje 320 izlagača!

Ovogodišnji 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive održava se od 29. avgusta do 01. septembra u Gradačcu.

Foto: Gradačački sajam
  • 110
  • 4
  • 0

U Gradačcu je otvoren 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive" na kojem je učešće uzelo 320 izlagača. U prisustvu mnogobrojnih zvaničnika, izlagača i građana Gradačca svečanim presecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanovic i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak. Na oko 5.000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentovaće mnogobrojni izlagači iz BIH i regiona. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao da je Gradačac grad uspešnih i poznatih ljudi i da je trenutno centar cele regije za šljivu i prehrambene proizvode. 

"Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni proizvodi i preduzetništvo. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovako izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Fadil Novalić: Imamo problem sa otkupom i plasmanom

Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istakao je da je sajam kroz godine pretrpeo mnogobrojne promene i preimenovan je iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu. 

"Vlada Federacije BiH čini maksimalne napore u razvoju ovog sektora i ulaže oko 70 miliona KM godišnje. Sledeći korak jeste povećanje onoga što Vlada ulaže i daje u poljoprivredu. Napravićemo određene korekcije u kojima je planirano povećanje u oblasti poljoprivrede kroz budžetska sredstva. Imamo problem sa otkupom i plasmanom. Moramo podržati bar tri oblasti - otkup, preradu i hladno skladištenje", poručio je premijer Fadil Novalić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istakao je da godinama Sajam sljive snažno podstiče privredni razvoj i rađanje novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju. 

"Osim prezentacija, sajam je mesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomeraju granice znanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovo povećan broj izlagača", naglasio je Jakub Suljkanović. 

vd
Ove godine na sajmu učestvuje 320 izlagača!

Stotine tona voća ostalo je bez plasmana - taj problem bi trebalo rešiti

Prisutnima se obratio i načelnik opštine, Edis Dervišagic, koji je izrazio dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači prijatno osećaju u Gradačcu.

"Od svog osnivanja ogroman je doprinos ove sajamske manifestacije razvoju Gradačca, kao jedne od vodećih poljoprivrednih, ali uopšteno i privrednih potencijala opština u BiH. Gradačac je postao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BIH prisutni su i u našem gradu. Posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišćeni za razgovore i predloge rešenja, problema poljoprivrednih proizvođača sa akcentom na problem otkupa voća. I ove godine stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše opštine ostalo je bez plasmana. Ova pitanja, koja suštinski utiču na život, razvoj i opstanak stanovništva u BiH trebaju i moraju dobiti karakter nacionalnih pitanja", istakao je Edis Dervišagić. 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju zemlje, naglasio je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović

Naglasak na suvoj šljivi i plasteničkoj proizvodnji povrća i cveća

"Ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođaćima prezentuju olakšice za proizvodnju, a investitorima, kojih na sajmu u Gradačcu uvek ima, predstave mogućnosti ulaganja u BiH. I ove godine, kao i prethodnih, upriličili smo veliki broj predavanja iz oblasti poljoprivrede. Akcenat smo stavili na suvu šljivu i plasteničku proizvodnju povrća i cveća. Takođe ćemo dodeliti medalje za kvalitet proizvoda iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije", poručio je direktor Šabanović.

O značajnim iskoracima u razvoju poljoprivrede i otvaranju novih tržišta govorio je zamenik ministra za spoljnu politiku u Veću ministara BiH Mato Franjičević. Predsednik Privredne komore FBiH Željko Babić je istakao da su privrednici pokretač razvoja privrede u Bosni i Hercegovini i da je neophodno povesti više računa o ovom sektoru.

df
Velika ponuda poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na sajmu

U ime sponzora prisutnima se obratio Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a čestitke u godini jubileja gradačačkog sajma i 50 godina postojanja Petrokemija d.d. Kutina uputio je član Uprave ove kompanije Davor Žmegač. U ime Grada Zagreba, partnera ovogodišnjeg sajma u Gradačcu obratila se član Gradske uprave za ekonomiju, energetiku i zaštitu životne sredine Mirka Jozić. 

Plave gradačačke noći upotpuniće bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive održava se od 29. avgusta do 01. septembra u Gradačcu.


Tagovi

45. Sajam šljive Gradačac Otvaranje Valentin Inzko


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!