Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirijada
  • 24.08.2022. 15:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Zlatarska sirijada: Takmičenje u pravljenju najboljeg sira i heljdopite

Ovaj sir 2013. godine dobio je oznaku zaštićenog geografskog porekla u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije.

Foto: Željko Dulanović
  • 134
  • 41
  • 0

Turistička organizacija Zlatar organizuje manifestaciju "Zlatarska sirijada" u nedelju 28. avgusta u Novoj Varoši.

Kako piše na sajtu Turističke organizacije Srbije, takmičenje u pravljenju sira na tradicionalni način i izložba najboljih sireva sa Zlatara održaće se u selu Božetići.

"Program prati i takmičenje u pravljenju najbolje pite od heljde - heljdopite, koja bez neizostavnih sastojaka zlatarskog sira i zlatarske heljde sa obronaka Zlatara ne bi bila tako posebna", ističe se na sajtu.

Skoro dve decenije manifestacije

U cilju promocije tada još nezvaničnog brenda novovaroškog kraja, grupa entuzijasta je 1997. godine organizovala takmičenje proizvođača zlatarskog sira. Ideja je bila da se organizuje manifestacija u skladu sa tradicionalnim saborovanjem. Tada je dogovoreno da se manifestacija održi pod nazivom "Sirijada", prenosi sajt zlatarinfo.rs.

Do sada je održano ukupno 18 zlatarskih sirijada, od čega najveći broj u selu Božetići.

U okviru manifestacije takmičenje u pravljenju sira na tradicionalni način i izložba najboljih sireva

Ovaj sir 2013. godine dobio je oznaku zaštićenog geografskog porekla u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije.

Iste godine zlatarska sirijada se održava u Novoj Varoši, u okviru manifestacije Zlatarfest, koja objedinjuje veći broj mini manifestacija (Zlatarska sirijada, Izložba meda i pčelinjih proizvoda, Izložba proizvoda od heljde, Zlatne ruke Zlatara, Zlatarska regata, Takmičenje ribolovaca, ...).


Tagovi

Zlatarski sir Zlatarska sirijada Nova Varoš Heljdopita


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...