Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etno kuća
  • 22.09.2018. 18:30

Etno kuća u Putincima - mesto za uživanje

Velika kuća sa veoma prepoznatljivom fasadom i velikim prozorima. Dvorište popločano ciglom. Zelene površine, cveće, posebno muškatle koje vise na gonku ulepšavaju ambijent prve Etno kuće u Opštini Ruma.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.030
  • 39
  • 0

U Putincima se nalazi prva Etno kuća u opštini Ruma. Vlasnici Boban i Dragana Kontić ni sami ne znaju kako su došli na ovu ideju. Strah da li će uspeti je bio veliki, ali odlučili su se da krenu u posao pun neizvesnosti i mukotrpnog rada. Pronašli su adekvatnu kuću i započeli posao. Kategorizacija objekta izvršena je na proleće 2017. godine i od tada su seosko turističko domaćinstvo sa tri zvezdice. Raspolažu sa dva ležaja, a pretežno su bazirani za pružanje usluga hrane i pića.

Uvek dostupna sremačka hrana

Ono što je karakteristično za Etno kuću "Kontić" jeste da domaćini služe domaća tradicionalna jela i sokove, rakiju, slatko i džemove koje su sami napravili, od proizvoda koje su sami proizveli. Ono što posebno prija je ukusna sremačka hrana. Kao u svakoj sremačkoj kući, doručak je najvažniji. Ne kreću Sremci na posao dok ne obave doručak. Mora biti jak, kaloričan. Pržena jaja, slaninica, paradajz, sir, vruća leba, kako kažu Sremci. Pa još ako ima i čvaraka, tanko nasečene šunke i ljute papričice. Bez kulena i kobasice u Sremu se ne može. Baš sve ovo mogu da probaju i gosti Putinaca. Mogu sami da izaberu šta im je po volji.

Pre svega toga slatko, domaće od voća proizvedenog tu na dohvat ruke. Ili prirodan med. Ne valja jesti na gladno srce, reči su Sremaca, pa valja pre doručka popiti domaću rakijicu. A Kontići imaju svoju, od voća iz njihovog voćnjaka. Kažu pitka, u šta smo se i uverili. Nadaleko poznate štrudle i krofne, rastezana gibanica, višnjara ili bundevara u svakodnevnoj su ponudi. Dragana Kontić, domaćica, u kuhinji je veći deo dana, pomaže joj svekrva od koje uči kako da napravi kiselo testo.

Putinci
U kuhinji se spremaju domaća tradicionalna jela 

"Nisam baš neki majstor za kisela testa i razvijanje testa, ali učim. Svekrva je tu da uvek pomogne. Kaže da mi dobro ide. Trudimo se da sve bude ukusno. Kuvamo i supu, zavijamo sarmu, pravimo punjene paprike, tu su i čorbe, meso sa roštilja, prasetina, jagnjetina. Sta ko poželi može da proba", kaže Dragana.

Zadržan nekadašnji izgled švapske kuće

Etno kuća  ima veliko dvorište sa prelepim pogledom na travnjak i voćnjake u kojem svi posetioci ovog domaćinstva mogu da uživaju. Eksterijer, kao i enterijer kuće je autentičan, sve je kao nekada i odiše duhom tradicije. “Naša želja je da svaki gost bude lepo dočekan, da mu boravak kod nas bude prijatan i da nam se opet vrati. Pokušali smo da sačuvamo stari izgled švapske kuće, kako se kod nas kaže. I uspeli smo u tome. Sve je autentično nekadašnjem vremenu, sa malo elemenata modernog, ali tako lepo upakovano da se promene skoro i ne primete, kaže Boban Kontić", vlasnik Etno kuće.

I sve je baš tako. Od prvog pogleda na kuću koja se nalazi u samom centru Putinaca, na putu Ruma - Inđjija. Velika kuća sa veoma prepoznatljivom fasadom i velikim prozorima. Dvorište popločano ciglom. Zelene površine, cveće, posebno muškatle koje vise na gonku, ulepšavaju ambijent prve Etno kuće u Opštini Ruma.

Vodimo računa o svemu. Svaki detalj je bitan, jer gosti to primete. I ja sam volim da uživam kada odem negde i zato se ja i moja kompletna porodica zaista trudimo da sve bude onako kako treba. Najlepše je u proleće i leto kada je trava zelena, a cveće u punom cvatu. Šarenilo boja, miris cveća ili tek pokošene trave prijaju svakom našem gostu", dodaje Boban Kontić.

Boban
Kontić: Vodimo računa o svemu

Promocija na sajmovima i događajima

Kontići su od početka imali pomoć Turističke organizacije Opštine Ruma koja i promoviše ovo domaćinstvo na sajmovima i svim ostalim turističkim događajima na kojima učestvuje. "Uvek dajemo preporuke onima koji su zainteresovani za dolazak u Srem da obavezno svrate u Etno kuću Kontić. Ručak u prelepom seoskom ambijentu je nešto što retko ko može da odbije. U putinačkoj Etno kući sve je dobro osmišljeno i urađeno, tako da je uživanje potpuno", kaže Mirjana Ješić iz Turističke organizacije Opštine Ruma.

Putnika namernika u tom delu Srema i opštine Ruma ima. U vrelim letnjim večerima iz dvorišta su se čuli tamburaši. Pozinvica i za vas su prava sremačka pesma, hladno vino iz podruma i mesni sremački specijaliteti.


Foto prilog


Tagovi

Etno kuća Putinci Kontić Tradicionalna jela Mirjana Ješić Turistička organizacija Opštine Ruma Boban i Dragana Kontić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.