Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi i selo
  • 24.07.2021. 12:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Prigrevica

Jovana Čule na selu vidi jedinstvenu šansu, koju polako sprovodi u delo

Dvadesetpetogodišnja Jovana Čule iz Prigrevice smatra da je život na selu prepun svakodnevnih obaveza ali da može lepo da se živi od sopstvenog rada.

Foto: Depositphotos/Strelkov73 (ilustracija)
  • 3.986
  • 2.292
  • 2

Dok često može da se čuje kako seoskim sredinama nedostaju brojne prednosti koje grad poseduje, ima i onih koji ne mogu da zamisle život bez seoske idile. Dvadesetpetogodišnja Jovana Čule iz Prigrevice smatra da je život na selu prepun svakodnevnih obaveza, ali da se može lepo živeti od sopstvenog rada.

Žive u Prigrevici, a nedaleko u prostranom ataru gde se talasaju kukuruzi i prostiru nepregledna polja soje, nalazi se njihov salaš. Ukoliko se uputite u taj kraj imaćete priliku da svratite i odmorite od svakodnevnih poslova i osetite jednostavnost i lepotu seoskog života jer negde između ratarstva i stočarstva kojima se ova porodica bavi, ostalo je dovoljno prostora i za razvoj i unapređenje seoskog turizma.

Ratarstvo, stočarstvo, ali i seoski turizam

Naime, starom objektu kupljenom pre petnaestak godina svojim idejama novi život udahnula je mlada Jovana tako da danas on predstavlja jedinstven spoj tradicije i savremenog načina života, prilagođen potrebama svih generacija.

Na selu ima posla, ali i vremena za odmor (Foto: R. Milišić)

"Bavimo se ratarstvom sejući na oko 60 jutara osnovne ratarske kulture, odnosno, soju i kukuruz. Osim toga bavimo se stočarstvom. Trenutno držimo oko 90 grla ovaca ali i više od 30 svinja, krmača, prasića i tovljenika", kaže za Agroklub Jovana, dodajući da je ona kao apsolvent novosadskog Poljoprivrednog fakulteta na smeru agroturizam i ruralni razvoj prepoznala nove mogućnosti koje bi mogli da iskoriste. Takođe, pored toga što učestvuje u svim poslovima i pomaže roditeljima, odlučila je da se u narednom periodu ozbiljnije posveti razvoju seoskog turizma.

U planu oživljavanje ribnjaka...

Napominje da lagano realizuje svoje zamisli tako da trenutno ima objekat sa nekoliko prostorija, otvorenom i zatvorenom terasom, pečenjarom, a u nekom predstojećem vremenu kada se obave svi planirani radovi i kada dobije željenu formu planira da ga kategoriše kao ruralni turistički objekat.

"Ima još posla i ulaganja da sve bude onako kako sam zamislila, da potencijalnim gostima približim način života u jednom ovakvom domaćinstvu gde će moći da se u miru i spokoju odmore od buke i urbanog načina života", kaže naša sagovornica i dodaje da već ima sređen prostor gde deca mogu da se igraju, ljuljaške, klackalice, teren za mali fudbal i da već ima onih kojima se ovaj ambijent dopada te da često svrate porodice iz obližnjih gradova.

Obzirom da su njeni roditelji svojevremeno imali ribnjake na površini od oko 1,2 hektara, Jovana planira da ponovo oživi tu delatnost tako što bi organizovala takmičenja u pecanju ribe obzirom da smatra da je važno da ponuda za potencijalne goste ne bude svedena samo na boravak na imanju, a poradila bi i na ponudi specijaliteta domaće kuhinje.

... Kao i muzej starih stvari

Ono što je već uveliko napravljeno je svojevrsni muzej starih stvari za koji je zaslužan njen deda koji je godinama prikupljao sve ono što se pre mnogo godina koristilo u domaćinstvima u Lici i Baniji.

"Stari plug, pegla na žar, nekadašnji, sada već zaboravljeni alati i još mnoštvo stvari interesantni su starijim generacijama ali i deci koja rado svrate da vide mnogobrojne eksponate", napominje ova apsolventkinja i dodaje da razmišlja da proširi i obogati sadržaje, ali i da već sada njeni prijatelji rado dođu da na ovom mestu proslave rođendan ili provedu praznike.

Deda je godinama sakupljao stvari koje su se ranije koristile (Foto: R. Milišić)

Kaže nam da je na početku jedne priče koja ima perspektivu obzirom da sličnih objekata u okolini nema, ističući da ko hoće da radi uvek ima posla te da se rado vraća u selo kada prođu ispitni rokovi.

"Život na selu je sadržajan i zanimljiv, ima dosta obaveza ali i vremena za odmor, zato planiram da ostanem u Prigrevici. Sebe vidim u toj priči koju sam zamislila i koju polako realizujem", kaže nam Jovana dodajući da planira da iskoristi državne podsticaje kako bi završila objekat ali i osposobila ribnjake koje takođe vidi kao veliku šansu i mogućnost za razvoj svog domaćinstva.


Foto prilog


Tagovi

Seoski turizam Jovana Čule Ruralni razvoj Turistički objekat Pecanje ribe Ribnjaci Muzej starih stvari Seosko domaćinstvo


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.