Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etno sela
  • 21.08.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Konkurisanjem za IPARD meru 7 do potpunije turističke ponude salaša

Za sada gosti mogu tokom dana da uživaju u prijatnom ambijentu, ali objekata za noćenje još uvek nemamo. To nam jedino nedostaje pa da ponuda bude kompletna, jer mnogi žele da ovde kod nas provedu vikend. Dovoljno smo udaljeni od grada, priroda je lepa, a kompletan ambijent našeg salaša pruža pravi užitak, kaže Aleksandar Jaglić, vlasnik Etno salaša "Bambi".

Foto: Zlatko Markovinović
  • 229
  • 15
  • 0

Do prvog oktobra moguće je podnositi zahteve za sredstva iz programa Evropske unije IPARD mera 7, kojom je predviđena pomoć za razvoj seoskog turizma od 20 miliona evra. Korisnici ove mere mogu biti fizička lica, preduzetnici i mikro i mala privredna društva koja mogu da ostvare povrat i do 65 odsto iznosa investicije i tako ostvare podršku između pet i 300.000 evra po projektu.

Investicije koje su prihvatljive odnose se sve; od izgradnje i rekonstrukcije objekata za smeštaj do pejzažnog uređenja dvorišta, izgradnju terena za rekreaciju, prostora za degustaciju i prodaju hrane i pića, nabavku bicikala, izradu veb-sajta za prikaz turističe ponude, nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ono što je važno je da korisnik sredstava IPARD-a ne mora da ima prebivalište u ruralnom području, već može da ima prebivalište na bilo kom delu teritorije Srbije, ali mesto investicije mora biti u ruralnom području.

IPARD Mera 7: Zahtevi od 1. jula - investicije do 300.000 evra

Aleksandar Jaglić zajedno sa suprugom oživeo je Etno salaš "Bambi", nadomak Rume i poslednjih godina pokušavaju da svojim gostima obezbede pre svega prijatan ambijent za boravak, a zatim i pravu sremačku hranu koja se i najviše traži. Jaglić kaže da gosti koji dođu najčešće traže šunku, čvarke, razne vrste paprikaša, uglavnom sve ono što je u vezi sa klasičnom sremskom trpezom. Etno salašu jedino nedostaje prostor za noćenje gostiju, ali i to će uskoro biti.

Gosti etno salaša "Bambi" najviše vole sremsku trpezu

"Uspeli smo nekako da za kratko vreme privučemo veliki broj gostiju. Situacija sa virusom korona je to sve zaustavila, ali se nadamo da će se mnogi uskoro vratiti. Za sada gosti mogu tokom dana da uživaju u prijatnom ambijentu, ali objekata za noćenje još uvek nemamo. To nam jedino nedostaje pa da ponuda bude kompletna, jer mnogi žele da ovde kod nas provedu vikend. Dovoljno smo udaljeni od grada, priroda je lepa, a kompletan ambijent našeg salaša pruža pravi užitak", kaže vlasnik Etno salaš "Bambi".

Vredi pokušati!

Jaglići još uvek nisu koristili nikakva sredstva za svoj biznis. Sve što su uradili je iz sopstvenih sredstava a za IPARD program meru 7 koja je namenjena razvoju seoskog turizma tvrde da je veoma dobra, pa razmišljaju da možda i pokušaju sa prijavom ne bili obezbedili povrat sredstava koja ulažu u svoj salaš.

"Mislim da je IPARD program prava stvar, jer povrat sredstava nije mali. Nama bi to dobro došlo, jer smo do sada u naš salaš ulagali samo sopstvena sredstva. Svakako razmišljam da pokušam, mislim da su i uslovi prihvatljivi, odnosno da mogu konkurisati. Planiram da se raspitam šta je sve potrebno, pa ću konkurisati. Vredi pokušati."

Spoj tradicionalnog i modernog

Zbog situacije sa virusom korona, gostiju skoro da i nije bilo pa su na salašu u toku radovi na sređivanju prostora koji putnike namernike vraća u neka davna vremena. Sve je urađeno sa merom, spoj tradicionalnog i modernog nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa je očekivano da čim se zdravstvena situacija promeni Salaš Bambi ponovo bude stecište putnika namernika iz čitave Srbije, ali i zemalja u okruženju koji se uvek rado vraćaju u Srem.

Ukoliko Jaglići uspeju i da obezbede povrat iz IPARD programa, gosti Etno salaša će najverovatnije moći tu i da prenoće i nekoliko dana provedu u srcu Srema.


Foto prilog


Tagovi

Seoski turizam Etno selo Salaš Etno selo Bambi Aleksandar Jaglić Prenoćište IPARD 7 Konkurs Ruralni turizam


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".