Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koziji proizvodi
  • 02.07.2019. 16:00

Koziji kačkavalj po recepturi staroj 300 godina za uspešan etno turizam

"Imamo kačkavalj sa aronijom, brusnicom, belim lukom, sa lekovitim biljem, zatim sa ljutom tucanom paprikom. Proizvodimo i varijantu sa lanom, sa susamom, ima mnogo mogućnosti sa eksperimentisanjem. Gosti su nepoverljivi u početku, ali samo dok ne probaju, a neki i ne znaju šta probaju pa se posle oduševe i traže repete," kaže Dragan Cvetković iz etno domaćinstva "Janin raj".

Foto: Julijana El Omari
  • 1.588
  • 374
  • 0

Nakon što su kupili plac u Petrovcu kod Kragujevca i sagradili letnjkovac u kojoj bi provodili raspuste sa decom, porodica Cvetković se više nikad nije vratila u grad. Na 40 ari placa, 2004. godine podigli su nekoliko kućica u etno stilu, posadili baštu, izgradili objekte za životinje i svoje etno domaćinstvo nazvali po mlađoj ćerki "Janin raj".

Međutim, posetioci i gosti ne dolaze u ovaj raj samo zbog autentičnog izgleda starih šumadijskih dvorišta, već zbog neobičnog kozijeg sira, za koji je indirektno zaslužna upravo Jana. 

"Kad smo završili ovu malu kućicu za nas, došli smo ovde na raspust i više se nismo vratili. Posle godinu dana rodila se Jana, a ona voli životinje kao ja, pa joj je jedan moj prijatelj poklonio malo jare. Od tog jareta nabavili smo još jedno, drugo i došli smo do farme od 30 muznih koza i 30 jarića. Sada proizvodimo mlade i prevrele sireve, kajmak, sir u maslinovom ulju, kačkavalj sa desetak ukusa, po specijalnom receptu starom 300 godina, koji smo jedva iščačkali," kaže Dragan Cvetković, inače veterinar po struci.

Cvetkovići uzgajaju isključivo alpine koze, poznate po svojoj mlečnosti

Sir sazreva u starom mlekaru iz okoline Gruže

Danas su proizvodi od kozijeg mleka gotovo najinteresantniji deo seoskog turizma u Srbiji. Međutim, ono što izdvaja Janin raj jeste upravo posebna receptura kozijeg kačkavalja obogaćenim ukusima. 

"Imamo kačkavalj sa aronijom, brusnicom, belim lukom, sa lekovitim biljem; bosiljak, mirođija, majčina dušica, sa peršunom, zatim sa ljutom tucanom paprikom. Proizvodimo i varijantu sa lanom, sa susamom, ima mnogo mogućnosti sa eksperimentisanjem; kao što je kačkavalj sa svežom paprikom - što je jako interesantno i lepo. Gosti su nepoverljivi u početku, ali samo dok ne probaju, a neki i ne znaju šta probaju pa se posle oduševe i traže repete".

A da bi gosti tražili repete, za pravi recept potrebno je kvalitetno mleko i dovoljno je da kačkavalj nakon pravljenja malo odstoji i sazreva, i to u starom mlekaru koji su nabavili iz okoline Gruže, da bi se već posle par dana konzumirao. Cvetkovići uzgajaju isključivo alpine koze, poznate po svojoj mlečnosti.

"Prvo jare je bilo te rase. Jako samo zadovoljni sa njom jer je zahvalna za držanje, nije zahtevna, dosta je mlečna - daje do 6 litara mleka dnevno, a neke prvojarke i do 4 litra. Mi ih dobro hranimo kvalitetnom hranom i zato daju mleko izuzetnog kvaliteta, bez specifičnog mirisa," kaže Dragan.

Dovoljno je da kačkavalj nakon pravljenja malo odstoji i sazreva

Na domaćinstvu i paunovi, ovce, svinje moravke, zlatni fazan

Koze su prepodne na kvalitetnom senu, a popodne slobodne na ispaši. Tokom čitavog dana, na domaćinstvu Cvetković, slobodno se kreću paunovi, ovčice, kuce, mace, dok posetioci mogu da vide i svinje moravke, somborsku kaporku, zlatnog fazana, pa čak i kobilu pitomu za jahanje.

Zato, u "Janinom raju", mogu da se probaju sve vrste kozijeg sira, domaćih sokova, kolača, mesa i zimnice i vidi pravi mali zoološki vrt.

Svi domaći ukusi i mirisi jesu ono što čini etno turizam, a svakog dana gledati plodove svog rada jeste ono što čini život na selu.

"Jednog dana uđem u šupu - omacila se mačka, odem kod koza - ojarila se koza, kvočka koja je ležala u senu, vidim vodi piliće po tavanu, sutradan, ovca Brena - ojagnjila se. Te prinove i jesu čar, najveća nagrada za sav taj trud i plod tog tvog rada na selu," zaključuje Dragan Cvetković.


Foto prilog


Tagovi

Kozji sir Uzgoj koza Janin raj Kozji kačkavalj Svinje moravke Somborska kaporka Zlatni fazan Dragan Cvetković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.