• Etno kuća
  • 10.01.2018. 10:30

Lička kuća u opštini Kanjiža

Jedina lička etno kuća u Srbiji nalazi se u selu Velebit, u opštini Kanjiža.

Foto: Braća Kravić Velebit
  • 686
  • 130
  • 0

Solunski dobrovoljci su se dvadesetih godina prošlog veka nastanili u Vojvodini, a oni podno Velebita, u opštini Kanjiža osnovali su selo - Velebit. Jedni od potomaka, braća Miloš i Danilo Kravić, ovde su osnovali jedinu ličku etno kuću u Srbiji.

"Namera nam je da je ostavimo za uspomenu generacijama koje dolaze posle nas u amanet i nasledstvo, da bi znali kako smo sa prostora kršne Like došli ovde u bačku ravnicu", priča za RTV Miloš.

Uspomena na pretke

Domaćini goste dočekuju u nošnji, a služe ih rakijom, koju ovde i peku. Kvalitet je potvrđen sa čak 350 priznanja! U ponudi su i tradicionalna jela, a kako se navodi "čuvaju se biljac, šarenica, naćve, medalje i oružje, slike i predmeti iz prošlosti", kao i spomenica solunskih dobrovoljaca.

"Tu je spisak 150 osnivača sela Velebit. Njihova imena uvek sa ponosom izgovaram. Jer, sve ovo što danas vidimo u ovom prostoru je naš dug prema našim dedovima", dodaje Miloš Kravić.

Osim gostiju iz Like i Srbije, Kraviće su posetili i gosti iz Mađarske, Slovenije, pa čak i Finske.

Foto: Braća Kravić Velebit


Izvori

RTV


Tagovi

Miloš Kravić Danilo Kravić Etno kuća Lička etno kuća Velebit Rakija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sočivo može da se priprema na različite načine i zaslužuje da se na jelovniku nađe češće. Danas -čorba sa sočivom i povrćem ;D